НАСІННЄВА ПРОДУКТИВНІСТЬ СОРТІВ ВІГНИ СПАРЖЕВОЇ (VІGNА UNGUІCULАTА (L.) WАLP. SUBSP. SЕSQUІPЕDАLІS (L.) VЕRD.)
DOI:
https://doi.org/10.32782/2310-0478-2024-1-5-11Ключові слова:
вігна спаржева, біб, кущовий сорт, продуктивність, насіння, густота рослин.Анотація
Стаття присвячена визначенню впливу густоти рослин на насіннєву продуктивність вігни спаржевої, що дозволить удосконалити технологію вирощування культури та розширить видове різноманіття бобових рослин і підвищить забезпечення споживачів дешевим легкодоступним білком. Представлені результати досліджень схем висіву рослин: 70 × 10 (143 тис. шт./га), 70 × 25 (57 тис. шт./га), 70 × 40 (36 тис. шт./га), 70 × 50 см (29 тис. шт. рослин/га) на сортах кущової вігни спаржевої Кафедральна (Україна) та У-Тя-Контоу (Китай). На продуктивність і середню врожайність сухого насіння суттєво впливала густота рослин, оскільки в процесі життєдіяльності між рослинами постійно відбувалась конкуренція за вологу, світло й поживні речовини. Встановлено, що рослини кущових сортів вігни спаржевої мали широкий діапазон мінливості за морфологічними і господарсько-цінними ознаками, що впливало на їхню насіннєву продуктивність. Високою продуктивністю сухого насіння відзначилися сорти У-тя-Контоу та Кафедральна за густоти рослин 29 тис. шт./га з масою 1000 насінин 196–209 г. Одночасно загущення рослин впливало на вищу урожайність стиглого насіння, яка більшою виявлена за густоти 143 тис. шт./га і становила для сортів У-тя-Контоу 2,5 т/га, Кафедральна – 2,6 т/га з масою 1000 насінин 182–190 г. Виявлено прямий сильний зв’язок між густотою рослин та урожайністю стиглого насіння (r=0,96; 0,97), кількістю насінин у бобі (r=0,91; 0,95) та зворотний сильний зв’язок із масою 1000 насінин (r=-0,85; -0,93) і продуктивністю стиглого насіння однієї рослини (r=-0,98). За результатами рівнянь регресії встановлено, що збільшення густоти рослин на 10 тис. шт. сприяло зменшенню продуктивності стиглого насіння однієї рослини на 1,3 г для сорту У-тя-Контоу та на 1,2 г для сорту Кафедральна та збільшенню урожайності стиглого насіння відповідно на 0,1 т/га для обох сортів.
Посилання
Бобось І. М., Сич З. Д., Комар О. О. Рекомендації з вирощування вігни спаржевої (Vіgnа unguіculаtа (L.) Wаlp. іubіp. іeіquіpedаlіі (L.) Verdc.). Київ, 2023. 51 с.
Бобось І.М., Сич З.Д., Комар О.О. Вігна спаржева: вихідний колекційний матеріал і технології вирощування: Монографія. Київ, 2023. 223 с.
Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві та баштанництві. Харків, 2001. 369 с.
Akissoé L., Madodé Y. E., Hemery Y. M., Donadjè B. V., Icard-Vernièr C., Hounhouigan D. J., Mouquet-Rivier C. Impact of traditional processing on proximate composition, folate, mineral, phytate, and alpha-galacto-oligosaccharide contents of two West African cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) based doughnuts. Journal of Food Composition and Analysis. 2021. Vol. 96. 103753.
Angiras, N. N., Tesfazghi, M., Abraham, S. Response of Green Gram (Vigna Radiata (L.)) Wilczek to Inter Row Spacing and Phosphorus under Semi-arid Conditions of Eritrea. Journal of Botanical Research. 2021. 3(1). P. 16–22.
Bobos I., Komar O., Fedosiy I. Assessment of growth and development of cowpea varieties based on phenological and morphological observations. Plant and Soil Science. 2022. 13(4). P. 7–16.
Degefa, G., Ahmad, A., Belete, K. Effect of Row Spacing and Phosphorus Fertilizer Rates on Yield and Yield Related Traits of Mung Bean (Vigna radiata L.) at Fedis, Eastern Ethiopia. Journal of Plant Sciences. 2021. 9(2). P. 65-70.
Dhadli, H. S. (2009, February). Sukhpreet- Singh (2009). Evaluation of different crops on permanent raised beds on Vertic Ustochrepts in Punjab, India. In 4th World Congress on Conservation Agriculture held from February (pp. 4–7).
Kabir, M. H., Sarkar, M. A. R. Seed yield of mungbean as affected by variety and plant spacing in Kharif-I season. Journal of the Bangladesh Agricultural University. 2008. 6(2). P. 239–244.
Morris J. B., Tonnis B. D., Wang M. L. Protein content and seed trait analysis in a subset of the USDA , AR S, PGRCU cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp.] core collection. Legume Research-An International Journal. 2020. 43(4). P. 495–500.
Nageswara Rao G. Statistics for Agricultural Sciences. 3rd ed. BS Publications. 2018. 486 p.
Omomowo O. I., Babalola O. O. Constraints and prospects of improving cowpea productivity to ensure food, nutritional security and environmental sustainability. Frontiers in Plant Science. 2021. 12. 751731.
Perchuk I., Shelenga T., Gurkina M., Miroshnichenko E., Burlyaeva M. Composition of primary and secondary metabolite compounds in seeds and pods of asparagus bean (Vigna unguiculata (L.) Walp.) from China. Molecules. 2020. 25(17). 3778.
Ram, H., Singh, G., Aggarwal, N., Sekhon, H. S. Effect of sowing methods, nutrients and seed rate on mungbean (Vigna radiata (L.) Wilczek) growth, productivity and water-use efficiency. Journal of Applied and Natural Science. 2018. 10(1). P. 190-195.
Reddy, B.R., Nagendran, K., Singh, B., Singh, P.M., Singh, J., Pandey, M. Accelerated Breeding of Cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp.] for Improved Yield and Pest Resistance. In: Gosal, S., Wani, S. (eds) Accelerated Plant Breeding. Springer. Cham. 2020. Vol. 2. 16. Santhosh Kumar, S. G., Dawson, J., Pavithra, B. V. Effect of spacing and organic manures on growth and yield of greengram (Vigna radiata L.). The Pharma Innovation Journal. 2021. 10(12). P. 1612–1617.
Siraje, M., Asrat, M., Kassaye, M. Effects of spacing on Yield of mung bean (Vigna radiata l.) In Jile Timuga district, North-Eastern Ethiopia. GSJ. 2020. 8(9). P. 1020–1033.