ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ ПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ ТА КОНТРОЛЬ ЇХ ПОШИРЕННЯ У БІОТЕХНОЛОГІЧНОМУ ПРОЦЕСІ КУЛЬТИВУВАННЯ ПЕЧЕРИЦЬ

Автор(и)

  • Т. В. Іванова Національний університет біоресурсів та природокористування України
  • М. В. Патика Національний університет біоресурсів та природокористування України
  • К. Р. Туліветрова Національний університет біоресурсів та природокористування України

Ключові слова:

патогенні бактерії, печериці, діагностика, фізіолого-біохімічні властивості, ідентифікація

Анотація

Cтаття присвячена всебічному дослідженню фізіолого-біохімічних, мікробіологічних, морфолого-культуральних особливостей ізолятів патогенних бактерій за культивування печериці двоспорової. Предметом дослідження слугували ізоляти патогенних бактерій, виділені з грибів, які проявлялися як первинні інфекції на стадії активного росту гриба. У роботі використали біотехнологічні методи досліджень. За допомогою біохімічних методів визначали трофічні особливості патогенних бактерій з метою розробки біотехнологій щодо контролю їх поширення. Вивчено фізіолого-біохімічні властивості бактерій, реакції на розщеплення вуглеводів на синтетичному середовищі, оксидазну активність бактерій за методом Ковача та каталазну активність. У роботі науково обґрунтовано та доведено можливість розпізнавання отриманих ізолятів. На основі проведених досліджень ідентифіковано збудники бактеріозів даного гриба, які були типовими лише для печериці двоспорової. З’ясовано та проведено порівняльну характеристику властивостей бактерій з описаними раніше патогенами.

Посилання

Kalac P. A. Review of chemical composition and nutritional value of wild- growing and cultivated mushrooms. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2013;93(2): С.209–218. doi: 10.1002/jsfa.5960.

Іванова Т.В. Біотехнологія їстівних грибів. Комринт. 2018 (2). – 165 с.

Sanguinetti M. Edible Mushrooms: Improving Human Health and Promoting Quality Life. International Journal of Microbiology. 2015; 2015: 376387: doi: 10.1155/2015/376387

Pereima, I. V., Ivanova, T. V. Stimulation of growth of species of the fungus of the genus Pleurotus (Fr.) P. Kumm. at a glucose nutrition. Biotechnologia Acta. 2017, 10(6),С. 45–52. doi: org/10. 15407 / biotech10.06.045

Патика В.П., Пасічник Л. А., Данкевич Л.А. Діагностика фітопатогенних бактерій: Методичні рекомендації. Київ, 2014. – 57 с.

Ivanova T. Effects of membranotropic microfertilizers to grow the mycelium of Lentinula Edodes /T. V. Ivanova// Journal of microbiology, biotechnology and food sciences. Vol. 9 № 3, 2019.–605-609 https: doi:10.15414/jmbfs.2019/20.9.3.605-609

Ivanova, T.V. et all. New approaches extraction of viral RNA from edible mushrooms. Scientific Journal «ScienceRise», 2015,1 (15), P. 44-46.

Радченко О. С. Фізіолого-біохімічні властивості мікроорганізмів та методи їх визначення: Навчальний посібник. ТОВ «Аграр Медіа Груп», 2012. – 211 с.

Патика В.П.,. Пасічник Л. А, Гвоздяк Р. І., Петриченко В.Ф., Корнійчук О. В., Калініченко А. В., Буценко Л. М., Житкевич Н.В. Фітопатогенні бактерії. Методи досліджень. ТОВ Віндрук, 2017. – 432 с.

Гадзало Я.М., Патика М.В., Заришняк А.С. Агробіологія ризосфери рослин. Аграрна наука; 2015.– 368 с.

Патика Н.В., Колодяжний А.Ю., Ібатуллін I.I. Оцінка метагеному та виявлення функціонально значущих поліморфізмів прокаріотів ґрунту методом піросекціонування. Мікробіологічний журнал. 2016, 78 (2): С.43–51.

Патика Т.І., Патика М.В., Патика В.П. Філогенетичні взаємозв'язки між серологічними варіантами Bacillus thuringiensis. Біополімери та клітини. 2009. 25 (3):С. 240–244.

Орлова О.В., Воробйова Н.І., Свиридова О.В., Андронов Е.Є., Колодяжний А.Ю., Москалевська Ю.П., Патика М.В. Склад та функціонування мікробних угруповань при розкладанні соломи злаків у дерново-підзолистому грунті. Сільськогосподарська біологія. 2015,50 (3). С 305–314.

Патика М.В., Круглов Ю.В., Бердников А.М., Патика В.Ф. Роль Linum usitatissimum L. у формуванні мікробних угруповань підзолистих ґрунтів. Мікробіологічний журнал. 2008. 70 (1). С 59–70.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03