ОПТИМІЗАЦІЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАМОРОЖУВАННЯ ПЛОДІВ ВИШНІ МЕТОДОМ ХАРРІНГТОНА

Автор(и)

  • О. В. Василишина Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

плоди вишні, сухі розчинні речовини, цукрово-кислотний індекс, метод Харрінгтона

Анотація

В статті показано обґрунтування ефективності заморожування плодів вишні із застосуванням методу Харрінгтона. Оскільки плоди вишні швидко псуються вже протягом зберігання втрати їх вмісту значні та досягають 25%. Тому подовження їх тривалості зберігання із застосуванням нових технологій попередньої обробки плодів є актуальним питанням. Метою досліджень було встановлення ефективності заморожування плодів вишні, попередньо оброблених розчином альгінату натрію, за методом Харрінгтона.Для цього протягом 2016−2018 років проведено дослідження із заморожування плодів вишні сорту Альфа та Пам'ять Артеменка. Перед заморожуванням плоди вишні сортували, інспектували, мили та обробляли 2, 3, 5% розчином альгінату натрію. Потім упаковували в поліетиленові пакети по 0,5 кг та заморожували протягом шести місяців за температури −24°С із подальшим зберіганням при −18°С. Для узагальнення результатів досліджень використовували узагальнену функцію Харрінгтона, яка являє собою середнє геометричне функцій бажаності критеріальних показників.За результатами розрахунків найкращим варіантом виявилась обробка плодів вишні 5% розчином альгінату натрію. На що вказують показники узагальненої функції бажаності 0,98 та 0,97. Попередня обробка плодів вишні сорту Пам'ять Артеменка та Альфа 2 та 3% розчином альгінату натрію показала середні значення функції бажаності − 0,74−0,48 та 0,89−0,42. Найнижчі показники функції бажаності у контрольному варіанті – 0,37.Встановлено, що за показниками узагальненої функції бажаності Харрінгтона (0,98 та 0,97) найкращим варіантом для обробки плодів вишні перед заморожуванням є обробка 5% розчином альгінату натрію.

Посилання

Maftoonazad N., Ramaswamy H.S., Marcotte M. Shelf-life extension of peaches through sodium alginate and methyl cellulose edible coatings. International Journal of Food Science and Technology. 2008. Vol. 43. Р. 951–957.

Rojas-Grau M.A., Raybaudi-Massilia R.M., Robert C. Soliva-Fortuny, Avena- Bustillos R.J., McHugh T.H., Martın-Belloso O. Apple puree-alginate edible coating as carrier of antimicrobial agents to prolong shelf-life of fresh-cut apples. Postharvest Biology and Technology. 2007. Vol.45. Р. 254–264. doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.01.017.

Василишина О.В. Товарна якість плодів вишні з післязбиральною обробкою розчином саліцилової кислоти. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2018. Вип. 294. С.186−192.

Левицька С., Белінська С., Мороз О. Прогнозування якості швидкозамороженої капусти броколі. Товари і ринки. 2018. №2. С. 25−33.

Harrington Е.С. The desirable function. Industrial Quality Control. 1965. Vol. 21. № 10. P. 124–131.

Колтунов В., Белінська Є. Обгрунтування ефективності збереженості редису методом Харрінгтона. Товари і ринки. 2010. №2. С62−68.

Белінська Є.В. Тривале зберігання коренеплодів редиски: наукове обґрунтування, практичне застосування: монографія. Полтава: РВВ ПУЕТ, 2012. 112 с.

Гайова Л.О. Адаптивні елементи виробництва капусти цвітної у Лівобережному Лісостепу України: дис. кандидата с.-г. наук: 06.01.06/ Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва Харків, 2019. 215с.

Осокіна Н.М. Формування якості плодів чорної смородини та її збереження в продуктах переробки: дис. д-ра с-г. наук 06.01.15/ Уманський державний аграрний університет, Умань, 2007. 393 с.

Заморська І.Л. Теоретичне обґрунтування і розроблення технологій зберігання та консервування ягід суниці садової: дис. д-ра т. наук: 05.18.13/ Уманський національний університет садівництва, Національний університет харчових технологій, Умань, Київ, 2018. 434с.

Дженеева Є.Л., Анисимова В. Я., Іванова С.В. Методические указания по проведению исследований с быстрозамороженными плодами, яґодами и овощами. Москва, 1989. 32 с.

Найченко В.М. Практикум з технології зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства: навчальний посібник. Київ: ФАДА ЛТД, 2001. 211 с.

Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання цукрів: ДСТУ 4954:2008. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 17 c

Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання титрованої кислотності: ДСТУ 4957:2008. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 10c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03