ВПЛИВ ЗВОЛОЖУВАННЯ ЗЕРНА ТРИТИКАЛЕ ТА ТРИВАЛОСТІ ВІДВОЛОЖУВАННЯ НА ВИХІД ЯДРА

Автор(и)

  • Є. А. Дмитрук Уманський національний університет садівництва
  • V. V. Novikov Уманський національний університет садівництва
  • І. О. Полянецька Уманський національний університет садівництва
  • V. V. Lyubych Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

тритикале, режим, воднотеплова обробка, лущіння, вихід ядра

Анотація

В умовах ринкової економіки та враховуючи стрімке зростання потреби населення у високоякісних і дешевих продуктах харчування, виникає потреба розширення сировинної бази за рахунок нових культур. Встановлено, що тритикале в повній мірі може задовольнити ці потреби, але високоефективні технології переробки цієї культури відсутні. Отже, головним завданням даної роботи є оптимізація технології переробки зерна тритикале на крупу, зокрема дослідження режимів воднотеплової обробки, як основного процесу, що впливає на ефективність виробництва. У роботі досліджено зміну виходу ядра за лущіння зерна тритикале впродовж 20–160 с, вологістю 12–15% і тривалістю відволожування 30–120 хв. У результаті проведених досліджень встановлено, що вихід ядра змінювався залежно від вологості зерна та тривалості лущіння. Найменший вихід ядра був за лущення зерна тритикале вологістю 12% впродовж 160 с, а найбільший – за вологості 15% із відволожуванням 90 хв. і тривалістю лущіння 20 с.Доведено, що зерно тритикале необхідно лущити за вологості 12–14% без застосування воднотеплової обробки, що сприяє зменшенню енергозатрат, вартості основних фондів і збільшує ефективність виробництва порівняно із стандартною технологією.

Посилання

Костецька К.В. Порівняльна оцінка технологічних властивостей зер- на озимої пшениці та ярого тритикале / К.В. Костецька // Матеріали Всеукраїнської наукової конференції молодих учених 2012р, Частина 1. – Умань, 2012. – С. 192–195.

Жегалюк О.В. Розробка технології виробництва круп’яних продуктів із зер- на соризу: водно теплова обробка автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.02 “Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів та комбікормів” / Жегалюк Олена Володимирівна ; Одеса. Держав- на академія харчових технологій. – Одеса, 2000. – 21 с.

Швецова И.А. Хлебопекарские свойства муки повышенной дисперсно- сти из цельно смолотого зерна пшеницы / И.А. Швецова, Б.М. Максимчук, Н.А. Попов // Хлебопекарская и кондитерская промышленость. – 1985. – №6. – С.32 – 35.

Моргун В.О. Наукові основи технології виробництва пшеничного борошна і крупи підвищеної харчової цінності: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня док. техн. наук : спец. 05.18.02 “Технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів та комбікормів / Моргун Валентина Олексіївна ; Одеса. Державна академія харчових технологій. – Одеса, 1999. – 23 с.

Бутковский В.А. Технология мукомольного, крупяного и комбикормово- го производства / В.А. Бутковский, Е.М. Мельников. – М.: Агропромиздат, 1989. – 464 с.

Генин С.А. Крупяные концентраты, не требующие варки / С.А. Генин, Е.Т Дмитрнева, И.В. Каурцева. – М.: «Пищевая промышленость», 1975. – 153с.

Гросул Л.Г. Механіко-технологічні основи процесів та агрегатного устат- кування для виробництва круп : автореф. дис. на здобуття наук. сту- пеня канд. техн. наук: спец.05.18.12 «Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» / Гросул Леонід Гнатович; Одеса. Державна академія харчових технологій. – Одеса, 2002. – 35 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03