ФЕНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ РОСТУ ТА РОЗВИТКУ ТЕТРAГОНОЛОБУСА ПУРПУРОВОГО (TETRAGONOLOBUS PURPUREUS MOENCH.) ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕРМІНІВ СІВБИ

Автор(и)

  • І. М. Бобось Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • О. О. Комар Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0478-2024-2-50-54

Ключові слова:

тетрaгонолобус, сівба, сходи, цвітіння, вегетаційний період, сума температур та опадів

Анотація

Оптимізація термінів сівби є ключовим фактором для підвищення врожайності, оскільки вона вимагає індивідуального підходу до управління кожним полем з урахуванням погодних умов та фаз розвитку рослин. Метою дослідження було з’ясувати, як різні терміни сівби тетрaгонолобуса впливають на строки та на швидкість проходження основних фаз розвитку рослин та як ці процеси залежать від генетичних особливостей рослин та умов вирощування в Київській області. Для вивчення поставленого завдання було використано комплекс методів, що включав польові дослідження – елементів технології вирощування, використання візуальних спостережень – дозволило детально описати особливості росту та розвитку рослин, та статистичний аналіз – дав змогу кількісно оцінити вплив різних факторів на ці процеси. Залежно від варіанту досліду сходи тетрaгонолобуса спостерігали з 18 травня до 16 червня. Найкоротший термін сівба-сходи (11 діб) відмічено за посіву в пізньовесняний 2-й та літній термін. За контрольного терміну сівби сходи отримали на 30 добу. Початок цвітіння припав на період з 17 червня до 6 липня, а технічна стиглість – з 26 червня до 11 липня, і біологічна стиглість – з 8 липня до 25 липня. Для літньої сівби був зафіксований найкоротший вегетаційний період (39 діб), а найдовший (51 добу) – для ранньовесняної. Дослідження показало, що терміни сівби значно впливали на тривалість фенологічних фаз. Ранні терміни сівби порівняно з пізніми характеризувалися більш тривалим проходженням міжфразних періодів розвитку рослин. Встановлено, що для повного циклу розвитку тетрагонолобуса від сівби до дозрівання бобів було необхідно забезпечити суму ефективних температур (понад 10 °C) в межах 561,3–580,5 °C з кількістю опадів 60,3–149,9 мм. Результати дослідження є науково обґрунтованою основою для розробки рекомендацій щодо вирощування тетрагонолобуса в умовах Київщини, що дозволить підвищити врожайність та якість продукції.

Посилання

Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві та баштанництві. Харків: Основа, 2001. 370 с.

Akeem L. B., Azeez M. A., Godfrey E., Akintunde R. I., Omogoye A. M., Kayode A. E. Screening winged bean (Psophocarpus tetragonolobus (L.) DC) Accessions using Agronomic characters. Asian Journal of soil science and plant Nutrition. 2019. Vol. 4, №. 3. P. 1–10. DOI: 10.9734/ajsspn/2019/v4i330048

Bassal H., Merah O., Ali A. M., Hijazi A., El Omar, F. Psophocarpus tetragonolobus: An underused species with multiple potential uses. Plants. 2020. Vol. 9, №. 12. P. 1730. DOI: 10.3390/plants9121730

Bobos І., Fedosiy, I. Zavadska O., Komar O., Tonkha O., Furdyha M., Rucins A. Impact of sowing dates on the variability of different traits of fenugreek. Rural Sustainability Research. 2022. Vol. 47, №. 342. P. 37–46. DOI: 10.2478/plua-2022-0006

Bоbоs I., Kоmаr O., Havrys I., Shemetun O., Kokoiko V. Ecological stability, plasticity, and adaptability of cowpea varieties (Vigna unguiculata (L.) Walp. subsp. sesquipedalis (L.) Verdc.). Scientific Horizons. 2024. Vol. 27, №. 5. P. 68–78. DOI: 10.48077/scihor5.2024.68

Cheng A., Raai M. N., Zain N. A. M., Massawe F., Singh A., Wan-Mohtar W. A. A. Q. I. In search of alternative proteins: unlocking the potential of underutilized tropical legumes. Food Security. 2019. Vol. 11. P. 1205–1215. DOI: 10.1007/s12571-019-00977-0

Eagleton G. Winged bean (Psophocarpus tetragonolobus) cropping systems. Biodiversitas Journal of Biological Diversity. 2020. Vol. 21, №. 12. DOI: 10.13057/biodiv/d211258

EAGLETON G. E. A daylength-neutral winged bean (Psophocarpus tetragonolobus) for Southern Australian latitudes. Asian Journal of Agriculture. 2022. Vol. 6, № 2. DOI: 10.13057/asianjagric/g060203

Gawęda D., Nowak A., Haliniarz M., Woźniak A. Yield and economic effectiveness of soybean grown under different cropping systems. International journal of plant production. 2020. Vol. 14, № 3. P. 475–485. DOI: 10.1007/s42106-020-00098-1

Hansda N. N., Thapa U., Jana S. K. K. Growth and yields of winged bean (Psophocarpus tetragonolobus L.) genotypes in the new alluvial zone of West Bengal. The Pharma Innovation Journal. 2023. Vol. 12, № 7. P. 234–239.

Hussain I., Ali M., Ghoneim A. M., Shahzad K., Farooq O., Iqbal S., Datta R. Improvement in growth and yield attributes of cluster bean through optimization of sowing time and plant spacing under climate change scenario. Saudi Journal of Biological Sciences. 2022. Vol. 29, № 2, P. 781–792. DOI: 10.1016/j.sjbs.2021.11.018

Jarecki W., Bobrecka-Jamro D. Effect of sowing date on the yield and seed quality of soybean (Glycine max (L.) Merr.). Journal of elementology. 2021. Vol. Vol. 26, № 1. P. 7–18. DOI: 10.5601/jelem.2020.25.4.2054

Kharat M. A., Bhise D. R., Galande H. R. WINGED BEAN. Beans: An insight study. 2024. Vol. 201.

Makeri M. U., Karim R., Abdulkarim M. S., Ghazali H. M., Miskandar M. S., Muhammad K. Comparative analysis of the physicochemical, thermal, and oxidative properties of winged bean and soybean oils. International Journal of Food Properties. 2016. Vol. 19, № 12. P. 2769–2787. DOI: 10.1080/10942912.2015.1031246

Meena H., Meena R. S., Lal R., Yadav G. S., Mitran T., Layek J., Verma T. Response of sowing dates and bio regulators on yield of clusterbean under current climate in alley cropping system in eastern UP, India. Legume Research-An International Journal. 2018. Vol. 41, № 4, P. 563–571. DOI: 10.18805/LR-3759

Meena H. N., Meena R. S. Role of bioregulators in clusterbean (Cyamopsis tetragonoloba L.) productivity. Ann. Agri Bio Res. 2015. Vol. 20 P. 37–39.

Mohanty C. S., Pradhan R. C., Singh V., Singh N., Pattanayak R., Prakash, O., Rout P. K. Physicochemical analysis of Psophocarpus tetragonolobus (L.) DC seeds with fatty acids and total lipids compositions. Journal of food science and technology. 2015. Vol. 52. P. 3660–3670. DOI: 10.1007/s13197-014-1436-1

Mohanty C. S., Syed N., Kumar D., Khare S., Nayak S. P., Sarvendra K., Rout P. K. Chemical characterization of winged bean (Psophocarpus tetragonolobus (L.) DC. seeds and safety evaluation of its fatty oil. Journal of food Measurement and Characterization. 2021. Vol. 15. P. 807–816. DOI: 10.1007/s11694-020-00680-1

Sriwichai S., Monkham T., Sanitchon J., Jogloy S., Chankaew, S. Dual-purpose of the winged bean (Psophocarpus tetragonolobus (L.) DC.), the neglected Tropical legume, based on pod and tuber yields. Plants. 2021. Vol. 10, № 8. P. 1746.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-11-27