ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ ПЛОДІВ ОЖИНИ ЗА ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОЇ ОБРОБКИ ХІТОЗАНОМ

Автор(и)

  • А. Г. Благополучна
  • Н. О. Ляховська

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0478-2024-1-60-64

Ключові слова:

ожина, хітозан, зберігання, попередня обробка, якість.

Анотація

Ожина популярна в усьому світі завдяки смаку, поживним властивостям і високому вмісту сполук, які сприятливо впливають на здоров’я людини. Однак тонкі покривні тканини плодів викликають витік соку, прискорене гниття, а також робить їх сприйнятливими до механічних пошкоджень, що може скоротити термін їх зберігання. Через недовговічність плодів ожини після збору врожаю науковцями було вивчено нові методи зберігання, такі як охолодження та нанесення харчових покриттів, щоб продовжити термін служби після збору врожаю та зберегти якість плодів. Нині момент холодне зберігання є основним способом продовження терміну зберігання плодів ожини. До нього також застосовують технологію нанесення їстівних покриттів на поверхню плодів. Використання покриттів для формування напівпроникних бар’єрів, які збільшують якість плодів, спрямоване на зменшення газообміну та сповільнення біохімічних процесів. Для дослідження дії хітозану, як їстівного покриття плоди ожини збирали у споживчій стадії стиглості, досліджували їх фізичні, фізико-хімічні та органолептичні властивості після чого проводили обробку з наступним закладанням на зберігання. Плоди обробляли розчинами хітозану трьох концентрацій (0,1%; 0,2%; 0,3%) шляхом повного зануренням на 1 хв. Оброблені плоди залишали до повного висихання. Сухі оброблені плоди і контроль зважували і поміщали у перфоровані пластикові (РЕТ) контейнери місткістю 500 г і зберігали у холодильній камері за температури 0 +2°С. За контроль вважали плоди без обробки. Встановлено, що післязбиральна обробка плодів ожини розчином хітозану сприяла кращій їх збереженості порівняно з контролем, що доводить ефективність її застосування. Попередня обробка плодів ожини хітозаном сповільнила втрати сухих розчинних речовин на 0,2–0,9%, а органічних кислот на 0,04–0,12% від контролю.

Посилання

Vilaplana R., Guerrero K., Guevara J., Valencia- Chamorro S. Chitosan coatings to control soft mold on fresh blackberries (Rubus glaucus Benth.) during postharvest period. Scientia Horticulturae. 2020. Р. 262.

Lo Piccolo E., Quattrocelli P., Becagli M., Cardelli R., El Horri H., Guidi L, Pecchia S. Can Chitosan Applications in Pre-and Post-Harvest Affect the Quality and Antioxidant Contents of Red Raspberries?. Horticulturae. 2023. № 9(10). Р.1135.

Gol N. B., Vyas P. B., Ramana Rao T. V. Evaluation of polysaccharide-based edible coatings for their ability to preserve the postharvest quality of Indian blackberry (Syzygium cumini L.). International Journal of Fruit Science. 2015. № 15(2). Р. 198–222.

Huynh N. K., Wilson M. D., Eyles A., Stanley R. A. Recent advances in postharvest technologies to extend the shelf life of blueberries (Vaccinium sp.), raspberries (Rubus idaeus L.) and blackberries (Rubus sp.). Journal of Berry Research. 2019. № 9(4). Р. 687–707.

Cheplick S., Sarkar D., Bhowmik P. C., Shetty K. Improved resilience and metabolic response of transplanted blackberry plugs using chitosan oligosaccharide elicitor treatment. Canadian Journal of Plant Science, 2017. № 98(3). Р. 717–731.

Martínez-Camacho J. E., Guevara- González R. G., Rico-García E., Tovar-Pérez E. G., Torres- Pacheco I. Delayed senescence and marketability index preservation of blackberry fruit by preharvest application of chitosan and salicylic acid. Frontiers in Plant Science. 2022. № 13. Р. 1–18.

Valencia-Llano C. H., Solano M. A., Grande- Tovar C. D. Nanocomposites of chitosan/graphene oxide/titanium dioxide nanoparticles/blackberry waste extract as potential bone substitutes. Polymers. 2021. № 13(22). Р. 38–77.

Kurek M., Garofulić I. E., Bakić M. T., Ščetar M., Uzelac, V. D. Development and evaluation of a novel antioxidant and pH indicator film based on chitosan and food waste sources of antioxidants. Food Hydrocolloids. 2018. № 84. Р. 238–246.

Heras-Mozos R., Gavara R., Hernandez- Munoz P. Development of antifungal biopolymers based on dynamic imines as responsive release systems for the postharvest preservation of blackberry fruit. Food Chemistry. 2021. № 357. Р. 1–22.

Oliveira D. M., Kwiatkowski A., Rosa C. I. L. F., Clemente E. Refrigeration and edible coatings in blackberry (Rubus spp.) conservation. Journal of food science and technology. 2014. № 51. Р. 2120–2126.

Huynh N. K., Wilson M. D., Eyles A., Stanley. R. A. Recent advances in postharvest technologies to extend the shelf life of blueberries (Vaccinium sp.), raspberries (Rubus idaeus L.) and blackberries (Rubus sp.). Journal of Berry Research. 2019. № 9(4). Р. 687–707.

Blahopoluchna A., Liahovska N. Preservation of strawberry quality by pre-treatment with chitosan. Sciences of Europe. 2020. № 56-1. Р. 53–56.

Blahopoluchna A., Mushtruk M., Slobodyanyuk N., Liakhovska N., Parakhnenko V., Rzhevsky G. The influence of chitosan on the raspberry quality during the storage process. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2023. № 17. Р. 529–549.

Vasylyshуna O. Change of biological active substances of fruits cherry in the period of storage under pre-treatment of polysaccharide compositions. Scientific horizons. 2020. № (5). Р. 59–64.

Blahopoluchna A., Liakhovska N. Effect of chitosan pretreatment on the quality of strawberries during cold storage. Food science and technology. 2021. Vol. 15. P. 30–39.

Wiącek A. E., Gozdecka A., Jurak M. Physicochemical characteristics of chitosan–TiO2 biomaterial. 1. Stability and swelling properties. Industrial & Engineering Chemistry Research. 2018. № 57(6). P. 1859–1870.

Lizardi-Mendoza J., Monal W. M. A., Valencia F. M. G. Chemical characteristics and functional properties of chitosan. In Chitosan in the preservation of agricultural commodities. Academic Press. 2016. P. 3–31.

Zhuikova Y. V., Zhuikov V. A., Zubareva, A. A. et. al. Physicochemical and biological characteristics of chitosan/κ-carrageenan thin layer-by-layer films for surface modification of Nitinol. Micron. 2020. Vol. 138. № 102922.

Manigandan V., Karthik R., Ramachandran S., Rajagopal S. Chitosan applications in food industry. In Biopolymers for food design. 2018. P. 469–491.

Harkin C., Mehlmer N., Woortman D. V. et. al. Nutritional and additive uses of chitin and chitosan in the food industry. In Sustainable Agriculture Reviews. 2019. № 36. P. 1–43.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-18