КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ВИНОГРАДУ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ТЕРУАРНИХ ВИН

Автор(и)

  • О. Б. Ткаченко Одеська національна академія харчових технологій
  • Н. В. Каменева Одеська національна академія харчових технологій
  • Е. Ж. Іукурідзе Одеська національна академія харчових технологій
  • Т. С. Сугаченко Одеська національна академія харчових технологій
  • О. О. Тітлова Одеська національна академія харчових технологій

Ключові слова:

агрокліматичні умови, теруар Шабо, білі виноматеріали, червоні виноматеріали, Тельти Курук, Шардоне, Рислінг Рейнський, Мерло, Каберне Совіньйон

Анотація

Стаття присвячена вивченню впливу зміни агрокліматичних умов вирощування винограду на якість вин в умовах ТОВ «ПТК Шабо». Останні два десятиліття проблема наслідків зміни клімату хвилює вчених всього світу. Дослідження впливу глобальної зміни клімату на сільське господарство вже охопили значний ареал поширення світових продовольчих культур. Результати вирощування винограду більше, ніж будь-якої іншої рослини залежать від кліматично-погодних умов, стану ґрунтів, температурного режиму в окремі періоди вегетації і розвитку, що вимагає особливо ретельного підходу до територіального розміщення виробництва виноробної продукції, в тому числі в сортовому розрізі.В результаті досліджень проаналізовано якісні характеристики винограду червоних сортів: Каберне Совіньйон, Мерло, Піно Нуар, білих сортів: Піно Грі, Рислінг Рейнський, Совіньйон Блан, Шардоне та Тельти Курук з метою обґрунтування виробництва вин теруару Шабо. Порівняльний аналіз даних, отриманих в результаті дослідження білих і червоних виноматеріалів, дозволив встановити діапазони варіювання показників їх хімічного складу. Відповідність винопродукції вимогам нормативної документації у першу чергу характеризує якісні характеристики виноматеріалів. Наукова концепція передбачає включення в сферу уваги винороба комплексу природно-кліматичних умов і агротехнічних прийомів щодо конкретної ділянки виноградника, з якого виробляється вино. Основним завданням реалізації даного напрямку є максимальний прояв і збереження у вині індивідуальних характеристик, як відображення комплексу дескрипторів теруару з обов’язковим збереженням дескрипторів сорту винограду.

Посилання

Ляшенко Г. В. Влияние агрометеорологических условий на перезимовку винограда в Одесской области / Г. В. Ляшенко // Український гідрометеорологічний журнал. - 2012. - № 11. - С. 147-153.

Jones, G. V., Duchene, E., Tomasi, D., Yuste, J., Braslavksa, O., Schultz, H., Martinez, C., Boso, S., Langellier, F., Perruchot, C., and G. Guimberteau (2005b). Changes in European Winegrape Phenology and Relationships with Climate, GESCO 2005. Режим доступу: https://www.infowine.com/ intranet/libretti/libretto4594-01-1.pdf

Ампелоекологічне забезпечення сталого виробництва високоякісної виноградарсько-виноробної продукції / Ю. Ю. Булаєва, М. Б. Бузовська, В. В. Власов, О. Ю. Власова // ІІ Міжнародна конференція «Молодь у вирішенні екологічних та соціально-економічних проблем сьогодення», 10-15 червня 2013 року, м. Одеса. – Одеса, 2013. – С. 114–116.

Бузовська М. Б. Вплив основних екологічних факторів на розміщення виноградників на території Тарутинського району Одеської області / М. Б. Бузовська, Ю. Ю. Булаєва, О. Ю. Власова // Аграрний вісник Причорномор’я : зб. наук. пр. Сільськогосподарські науки. – Одеса : ОДАУ, 2013. – Вип. 66. – С. 7–12.

Gerogiannaki-Christopoulou, M. Head Spase GC-MC determination of volatile constituents in wines (Appellation of Origin Controlled (AOC)) and wines distillates from two different hellenic native grape varieties (Vitis vinifera L.) [Text] / M. Gerogiannaki-Christopoulou, T. Masouras, I. Provolisianou- Gerogiannaki, M. Polossiou // Journal of Food Technology. – 2008. – Vol. 6, Issue 3. – P. 120–124.

Власова О.Ю. Ампелоекологічний потенціал території ТОВ «Агрофірма Шабо» для виробництва вин із зазначеним походженням / О.Ю. Власова, Е.Ж. Іукурідзе, Ю.Ю. Булаєва // Вісник Львівського національного аграрного університету. Агрономія. – Львів: ЛНАУ, 2015. – Вип. 19. – С. 12–19.

Методы технохимического контроля в виноделии [Текст] / под ред. В.Г. Гержиковой; 2-е изд. – Симферополь: Таврида, 2009. – 304 с.

Система фізико-хімічних методів аналізу як інструмент управління якістю в процесі виробництва виноградних вин / Е. Ж. Іукурідзе [та ін.] // Вісник Нац. техн. ун-ту «ХПІ» : зб. наук. пр. Темат. вип. : Нові рішення в сучасних технологіях. – Харків : НТУ «ХПІ». – 2015. – № 62 (1171). – С. 113-118.

Методика контролю якості винограду, процесу виробництва, якості та ідентифікації виноградних вин контрольованих найменувань за походженням (КНП) КД У 37471967-11.02-4:2012. – Міністерство аграрної політики та продовольства України, 2012 р.– 14 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03