ВСТАНОВЛЕННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ МІЖ ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ПЛОДІВ ВИШНІ ПРОТЯГОМ ЗБЕРІГАННЯ МЕТОДОМ КОРЕЛЯЦІЙНИХ ПЛЕЯД

Автор(и)

  • О. В. Василишина Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

плоди вишні, фізико-хімічні показники, метод кореляційних плеяд, саліцилова кислота, хітозан, зберігання

Анотація

У статті показано взаємозв’язок між фізико-хімічними показниками плодів вишні, попередньо оброблених полісахаридними композиціями, протягом зберігання за методом кореляційних плеяд. Оскільки плоди вишні швидко псуються, якість їх погіршується вже після збору врожаю, що призводить до мікробіологічного псування, втрат маси.Важливим чинником, що запобігає мікробному псуванню плодів, є їх правильне зберігання та пакування. Метою досліджень було встановлення взаємозв’язку між фізико-хімічними показниками плодів вишні, попередньо оброблених полісахаридними композиціями, перед зберіганням за методом кореляційних плеяд. Об'єктом дослідження були плоди вишні сортів Альфа і Пам'ять Артеменка. Для досліджень плоди обприскували розчином саліцилової кислоти; хітозану з саліциловою кислотою, висушували, знімали у споживчій стадії стиглості, закладали на зберігання. За контроль приймали необроблені плоди.Фізико-хімічні показники плодів вишні протягом зберігання взаємопов’язані між собою і складають одну кореляційну плеяду в якій основним показником індикатором є інтенсивність дихання. Попередня обробка розчином хітозану із саліциловою кислотою позитивно вплинула на збереження якості плодів вишні. Значні зміни протягом зберігання відбулись за обробки плодів вишні хітозаном із саліциловою кислотою. Між інтенсивністю дихання та активністю ферменту каталази (r=−0,95 і −0,93) та вмістом дубильних і барвних речовин (r=−0,94 і −0,91) знайдено сильні кореляційні залежності. Проведені розрахунки дали змогу вивести рівняння регресії, за якими можна спрогнозувати активність каталази та вміст дубильних і барвних речовин плодів вишні, знаючи інтенсивність дихання протягом зберігання.

Посилання

Golding, J. Review of international best practice for postharvest management of sweet cherries 92р.

. Dubinina, A.A., Letuta, T.M., Novikova, V.V., Frolova, T.V. (2016). The current state of development of technologies for storage of fruits and vegetables. A young scientist, 11 (38), P.23−29.(in Ukrainian).

Radev, R.S. (2017). Influence of polysaccharide coatings on the quality and changes in storage of fresh fruits and vegetables. Notifications. Journal of the University of Economics, 61 (3), P. 248 −266. .(in Bulgarian).

Romanazzi, G., Feliziani, E., Bautista, B.S., Sivakumar, D. (2017). Shelf life extension of fresh fruit and vegetables by chitosan treatment, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57:3, P.579−601.

Merino, D., Casalongué, C., lvarez, V. (2017). Polysaccharides as Eco- Nanomaterials for Agricultural Applications. Handbook of Ecomaterials.Springer International Publishing.

Bal-Prilipko, L., Leonova, B., Tolok, G., Brona, A. (2016). The role of packaging in maintaining food quality. Food industry agro-industrial complex, 5, P.32−37. (in Ukrainian).

Fritz, A.R.M., Fonseca de Matos, J., Trevisol, T. C., Fagundes, C., Valencia, G.A. (2019). Active, eco-friendly and edible coatings in the post-harvest – A critical discussion. Polymers for Agri-Food Applications. P. 433−463.

Radev, R., Dimitrov, G. (2017). Food quality with edible coatings. Quality and safety of consumer goods. Proceedings of a round table with international participation. Varna. 2017. P.95 −109 (Quality and safety of cjnsumer goods. Articles from a round table with international participation). (in Bulgarian).

Martino, E.M., Moreira, R.G., Castell-Perez, M.E., Gomes, C. (2014). Development of a multilayered antimicrobial edible coating for shelflife extension of fresh-cut cantaloupe (Cucumis melo L.) stored at 4°C. LWT- Food Science and Technology, 56(2), P.341−350.

Wang, S., Zhou, Y., Luo, W., Deng, L., Yao, S., Zeng, K. (2020). Primary metabolites analysis of induced citrus fruit disease resistance upon treatment with oligochitosan, salicylic acid and Pichia membranaefaciens. Biological Control, 148, 104289.

Zhang, D., Quantick, P.C. (1998). Antifungal effects of chitosan coating on fresh strawberries and raspberries during storage. The Journal of horticultural science and biotechnology,73:6, P.763−767.

Vasilishina, O.V. (2019). Optimization of cherry fruit storage with pre- treatment with chitosan solution. Bulletin of Agrarian Science of the Black Sea Coast, 3, (103). P.80−87 ( in Ukranian).

Naychenko, V.M. (2001). Workshop on the technology of storage and processing of fruits and vegetables with the basics of commodity science: a textbook. Kyiv: FADA LTD, 211 p. (in Ukrainian).

Products of processing fruits and vegetables. Methods for determining sugars: DSTU 4954:2008. Kyiv: Derzhspozhyvstandart of Ukraine, 2009. 17 p.(in Ukrainian).

Products of processing fruits and vegetables. Methods for determination of titrated acidity: DSTU 4957: 2008. Kyiv: State Consumer Standard of Ukraine, 2009. 10c. (in Ukrainian).

Poshinok, H.N. (1976). Methods of biochemical analysis of plants. Kуіv: Naukova Dumka, 334 p. (in Russian).

Moiseichenko, V.F. (1992). Osnovy naukovykh doslidzhen u plodivnytstvi, ovochivnytstvi, vynohradarstvi ta tekhnolohii zberihannia plodoovochevoi produktsii. Kyiv: NMK VO, 362р. (in Ukrainian).

Zaitsev, N.G., Terentyeva, P.V. (1975). General biological significance of biometric research. Biometric methods. Moscow: Moscow University, P. 11–19. [in Russian].

Terentyev, P.V. (1960). Further development of the method of correlation pleiades. The use of mathematical methods in biology. L .: Leningrad State University, P. 27–18. (in Russian).

Steppan, S.J. (1997). Phylogenetic analysis of phenotypic covariance structure. I. Contasting results from matrix correlations and common principal components analysis. Evolution, 51(2). P. 571−586.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03