ЕФЕКТИВНІСТЬ ПОПЕРЕДНЬОГО ОБРОБЛЕННЯ ЯГІД СУНИЦІ РОЗЧИНОМ ХІТОЗАНУ ЗА ХОЛОДИЛЬНОГО ЗБЕРІГАННЯ В МОДИФІКОВАНОМУ ГАЗОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ

Автор(и)

  • А. Г. Благополучна Уманський національний університет садівництва
  • Н. О. Ляховська Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

суниця, хітозан, післязбиральна обробка, модифіковане середовище, зберігання

Анотація

Суниця садова (Fragaria ananassa) відноситься до ягідних культур з коротким терміном зберігання. Для подовження терміну її зберігання використовують безліч технологій. Однією із сучасних технологій є застосування попереднього оброблення ягід розчинами полісахаридів перед холодильним зберіганням. Така обробка дає можливість зменшити втрати маси та покращити загальні показники якості ягід шляхом утворення на їх поверхні плівки, яка виконує роль захисного бар’єру.Метою даної роботи було дослідити ефективність попереднього оброблення ягід суниці хітозаном під час зберігання її в холодильній камері з використанням модифікованої газової атмосфери.Для досягнення мети ягоди суниці обробляли 0,05 %; 0,2 %; 0,5 % - ми водними розчинами низькомолекулярного хітозану і зберігали у холодильній камері за t 0…2 °С з використанням поліетиленових пакетів товщиною 30 мікрон.Ягоди без обробки використовували як контроль. Всі експериментальні дослідження виконувались в триразовому повторенні.За результатами досліджень встановлено, що втрата маси оброблених ягід була на 0,5 – 6,2 % меншою від контролю.Масова частка цукрів наприкінці зберігання в оброблених ягодах становила (2,2–2,6 %), що у 0,2–0,6 рази більше за показники в контролі. Вміст етилового спирту зафіксований у всіх зразках. У контрольному варіанті він становив 0,87 %, а у зразках обробкою коливався в межах 0,57–0,8 % За результатами дегустації найкращі показники були у зразку з концентрацією обробки 0,5 % Попередня обробка ягід суниці водними розчинами низькомолекулярного хітозану має позитивний вплив на якість ягід суниці та може бути застосована як ефективний засіб в технології зберігання ягід.

Посилання

Anami, J. M., Steffens, C. A., Moreira, M. A., Fernandes, R. C., Mosquera, D. J. C., & Amarante, C. V. T. D. (2020). Active modified atmosphere storage to preserve the quality of’San Andreas’ strawberries harvest at two ripening stages. Revista Brasileira de Fruticultura, 42. p. 1

Lu, H., Wang, K., Wang, L., Li, D., Yan, J., Ban, Z., ... & Yang, D. (2018). Effect of superatmospheric oxygen exposure on strawberry (Fragaria× ananassa Fuch.) volatiles, sensory and chemical attributes. Postharvest biology and technology, 142. p. 60-71.

Siddiqui, M. W. (Ed.). (2017). Preharvest modulation of postharvest fruit and vegetable quality. Academic Press.

Aider, M. (2010). Chitosan application for active bio-based films production and potential in the food industry. LWT-food science and technology, 43(6). p. 837-842.

Elsabee, M. Z., & Abdou, E. S. (2013). Chitosan based edible films and coatings: A review. Materials Science and Engineering: C, 33(4). p.1819- 1841

Jianglian, D., & Shaoying, Z. (2013). Application of chitosan based coating in fruit and vegetable preservation: A review. J. Food Process. Technol, 4(5). p. 227

Valenzuela, C., Tapia, C., López, L., Bunger, A., Escalona, V., & Abugoch, L. (2015). Effect of edible quinoa protein-chitosan based films on refrigerated strawberry (Fragaria× ananassa) quality. Electronic Journal of Biotechnology, 18(6). p. 406-411

Pagliarulo, C., Sansone, F., Moccia, S., Russo, G. L., Aquino, R. P., Salvatore, P., ... & Volpe, M. G. (2016). Preservation of strawberries with an antifungal edible coating using peony extracts in chitosan. Food and bioprocess technology, 9(11). p. 1951-1960.

Martínez-González, M. D. C., Bautista-Baños, S., Correa-Pacheco, Z. N., Corona-Rangel, M. L., Ventura-Aguilar, R. I., del Río-García, J. C., & Ramos-García, M. D. L. (2020). Effect of nanostructured chitosan/propolis coatings on the quality and antioxidant capacity of strawberries during storage. Coatings, 10(2). p. 90.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03