ВИХІД І ЯКІСТЬ КРУП’ЯНИХ ПРОДУКТІВ ІЗ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ

Автор(и)

  • Г. М. Господаренко Уманський національний університет садівництва
  • В. В. Любич Уманський національний університет садівництва
  • І. О. Полянецька Уманський національний університет садівництва
  • В. В. Желєзна Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

пшениця м’яка, вміст ендомперму, вихід крупи, крупа ціла, подрібнена, плющена, манна

Анотація

Проведені дослідження свідчать, що вміст ендосперму в зерні пшениці м’якої озимої істотно залежить від сорту та лінії (НІР05=4,1). У зерні сортів цей показник змінювався від 82,8 до 87,8 %, а в ліній – від 86,8 до 87,8 %.Дослідження свідчать, що найвищим був вихід крупи з пшениці м’якої № 1, який істотно змінювався залежно від сорту та лінії. Так, найвищий її вихід отримано із зерна сортів Вдала та Лупус – 87,4–88,6 %.Вихід подрібнених круп був найнижчим і змінювався від 82,3 до 86,1 %.Між виходом крупи з пшениці м’якої №1 і вмістом ендосперму встановлено дуже високу (r=0,94) кореляційну залежність.Загальна кулінарна оцінка каші, отримана з круп’яних продуктів змінювалась від 6,6 до 9,0 бала або 73–87 % від максимального значення в сортів пшениці м’якої, а в ліній – 9 бала.Коефіцієнт розварювання каші, отриманої із цілої крупи зерна сортів пшениці м’якої, змінювався від 4,1 до 6,3. Коефіцієнт розварювання каші з крупи подрібненої та плющеної змінювався подібно до цілої крупи (№ 1). Проте найвищий рівень цього показника отримано з крупи манної. Так, коефіцієнт розварювання становив 4,6–5,6 у сортів пшениці м’якої та 6,0–6,6 – у ліній пшениці м’якої.

Посилання

Казаков Е. Д., Карпиленко Г. П. Биохимия зерна и хлебопродуктов. 3-е изд., перераб. и доп. СПб.: ГИОРД, 2005. 512 с.

Жемела Г. П., Кузнецова О. А. Вплив сортових властивостей на продуктивність та якість зерна пшениці м’якої озимої. Вісник Полтавської державної аграрної академії. Полтава. 2012. № 3. С. 23–25.

Козьмина Н. П., Гунькин В. А., Суслянок Г. М. Зерноведение с основами биохимии растений. М.: Колос. 2006. 464 с.

Орлюк А. П., Гончарова К. В. Адаптивний і продуктивний потенціали пшениці: монографія. Херсон: Айлант, 2002. 276 с.

Лихочвор В. В., Петриченко В. Ф. Рослинництво. Cучасні інтенсивні технології вирощування основних польових культур. Львів: НВФ «Українські технології». 2006. 730 с.

Храмцов Л. И. Ландшафтное растениеводство. Днепропетровск: Пороги. 2007. 372 с.

Неповинных Н. В., Птичкина Н. М. Пищевые волокна: функционально технологические свойства и применение в технологиях продуктов питания на основе молочной сыворотки: монография. Москва: ИНФРА-М. 2018. 204 с.

Р. Б. Фаст, Колдуэлла Э. Ф. Зерновые завтраки / Под ред. СПб: Профессия. 2007. 528 с.

Sramkova Z., Gregovab E., Sturdika E. Chemical composition and nutritional quality of wheat grain. Acta Chimica Slovaca. Vol. 2. № 1. 2009. P. 115–138.

Деренжи П. Свойства зерна, используемого в питании человека. Хлебопродукты. 2001. № 3. С. 13–15.

Chao F., Xu X., Xiao-Feng S., Li-Long H. Wheat variety classification based on image processing. Journal of Henan University of Technology (Natural Science Edition). 2011. № 5. p. 75–77.

Манько Ю. П., Слюсар І. Т., Соломаха В. А., Лозовіцький П. С.Основи землеробства та рослинництва. Київ. 2010. 268 с.

Гасанова І. Максимум для пшениці. Рослинництво. 2013. № 5. С. 46–51.

Румянцева В. В. Продукты переработки зерна как перспективное сырье в пищевой промышленности. Хлебопродукты. 2011. № 5. С. 52–55.

Орленко О. В. Теоретикометодологічні та прикладні засади функціонування круп’яної індустрії України: автореферат дис. ...д-ра екон. наук: 08.00.03. Класич. приват. унт. Запоріжжя. 2016. 40 с.

Mar’in V. A., Vereshchagin A. L., Bychin N. V. Influence of humidity on technological properties of oat grain. Food Processing: Techniques and Technology. 2015. Vol. 39, Issue 4. P. 50–56.

Marin V., Ermakov R., Blaznov A. Efficiency of application of a continuous method of hydrothermal processing of wheat grain. Storage and processing of grain. 2014. Issue 12. P. 40–42.

Smirnov S., Urubkov S. Method of producing cereals from triticale grain // Storage and processing of grain. 2015. Issue 11–12. P. 41–45.

Reynolds M. P., Hobbs P. R. , Braun H. J. Challenqes to international wheat improvement. Aqreecultural Sciens. 2007. № 3. С. 225–227. 20 Глупак З. І., Радченко М. В. Аналіз якості пшениці м’якої озимої в умовах ННВК Сумського НАУ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Суми. 2014. Вип. 3 (27). С. 164–169.

Господаренко Г. М., Любич В. В., Новіков В. В., Полянецька І. О., Возіян В. В. Вплив типу зерна пшениці на техніко-економічні показники круп’яного виробництва та кулінарну оцінку готового продукту. Вісник Уманського національного університету садівництва. Умань. 2017. Випуск 1, С. 38–43.

Господаренко Г. М., Любич В. В, Полянецька І. О. Вихід і якість круп’яних продуктів із зерна сортів і ліній пшениць. Вісник Полтавської державної аграрної академії. Полтава. 2017. №4. С. 11–17.

Любич В. В. Кулінарні властивості крупи сортів і ліній пшениці спельти. Миронівський вісник. Центральне. 2016. № 3. С. 42–57.

Любич В. В., Полянецька І. О. Якість цілої крупи із зерна спельти залежно від індексу його лущення та водотеплової обробки. Вісник Уманського національного університету садівництва. Умань. 2015. С. 34–38.

Пат. 2006.01 Україна, МПК G01N 33/02. Спосіб визначення вмісту ендосперму в зерні тритикале та пшениці / Господаренко Г. М., Любич В. В., Полянецька І. О., Воробйова Н. В., Новіков В. В., Возіян В. В.; заявник та власник Уманський національний університет садівництва. – № u 2016 06341; заявл. 10.06.2016. чинний з 12.12.2016.

Пат. 200601 Україна, МПК A23L 1/10. Спосіб кулінарної оцінки круп’яних продуктів із зерна тритикале і пшениці / Господаренко Г. М., Любич В. В., Полянецька І. О., Новіков В. В., Возіян В. В.; заявник та власник Уманський національний університет садівництва. – № u 2015 07630; заявл. 30.07.2015. чинний з 12.01.2016.

Методика державної науково-технічної експертизи сортів рослин. Методи визначення показників якості продукції рослинництва. За ред. Ткачик С. О. Вінниця: ТОВ «Нілан-ЛТД». 2015. 160 с.

Ацци Дж. Сельскохозяйственная экология / Дж. Ацци; пер. с англ. Н. А. Емельяновой, О. В. Лисовской, М. П. Шикеданц; под ред. В. Е. Писарева. Москва: Изд-во иностранной литературы. 1959. С. 242–243.

Гиль О Б. Обоснование, разработка технологии, оценка качества первых и вторых блюд на основе крупяных бинарных композиций: автореф. дис. ... кан. тех. наук: 05.18.15. Тихоокеан. гос. экон. ун-т. Владивосток. 2005. 23 с.

Гинзбург А. С., Громов М. А. Теплофизические свойства зерна, муки и крупы: монография. Москва: Колос. 1984. 304 с.

Бойко В. І,. Козак О. А. До проблеми виробництва круп’яних культур в Україні. Київ: ННЦ ІАЕ. 2011. 48 с.

Егорова Е. Ю., Обрезкова М. В. Зерно и зернопродукты. Бийск: Изд- во АлтГТУ. 2013. 182 с.

Сирохман І. В., Лозова Т. М. Проблеми якості і безпечності харчових продуктів. Наукові праці національного університету харчових технологій. Київ. 2011. №37. С. 5–9.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03