ТЕХНОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗАЛЕЖНО ВІД ОСОБЛИВОСТЕЙ ГІБРИДУ

Автор(и)

  • Н. М. Осокіна Уманський національний університет садівництва
  • О. П. Герасимчук Уманський національний університет садівництва
  • Я. С. Стратуца

Ключові слова:

зерно, кукурудза, властивості, вологість, маса 1000 зерен, натура. vvv

Анотація

Стаття присвячена встановленню найбільш технологічно придатних гібридів зерна кукурудзи з метою їх подальшого використання в харчовій зернопереробній галузі.Встановлено, що кращими геометричними показниками характеризувалось зерно кукурудзи гібриду Галатея. За органолептичною оцінкою досліджувані сорти кукурудзи відповідали вимогам стандарту, мали властивий колір, не характеризувались сторонніми запахами та смаками. Вологість зерна кукурудзи коливалась в межах 13,2-15,3 % залежно від року проведення дослідження. За вмістом зернової домішки, сміттєвої домішки, пошкоджених зерен, кількістю зіпсованих зерен, вмістом мінеральної домішки досліджувані сорти не перевищували норми стандарту, вміст пророслих зерен не виявлено в жодному із сортів. Зараженості шкідниками зерна кукурудзи не виявлено. Показник натури зерна кукурудзи за сортами складав 670-710 г/л, маси 1000 зерен - 270-310 г. На основі проведеного аналізу на придатність досліджуваних сортів кукурудзи як сировини для подальшого використанням її у різних сферах зернопереробної галузі, кращі запропоновано для харчових, дещо гірші - кормових та фуражних цілей.

Посилання

Беляева В. А. Пищевое использование кукурузы в зарубежных странах. М.: Торговая лит., 1996. 104 с.

Конопля Н. И., Евтушенко Г. А. Кукуруза для пищевых целей // Вестник ЛГПИ. 1997. № 4. С. 44-45.

Конопля М. І. Кукурудза харчова та кормова. Луганськ: Видав. ЛДПУ, 1999. С. 5-9.

Конопля М. І., Кучеров К. А., Шевченко В. А., Соколовська І. М. Продуктивність сортів та гібридів цукрової кукурудзи при вирощуванні насінням і розсадою // Вісник ЛНАУ. 2003. Ч. 1. С. 203-209.

Конопля М. І., Мацай Н. Ю., Конопля О. М. Ріст і розвиток підвидів кукурудзи залежно від умов вирощування. Кукурудза харчова та кормова. Луганськ: СУДУ, 1999. С. 21-27.

Кирпа М. Я. Теоретичне обгрунтування процесів післязбиральної обробки та методів контролю якості насіння кукурудзи // Наукові праці. Сімферополь, 2009. Вип. 127. С. 244-247.

Кирпа М. Я., Пащенко Н. О. Ознаки та показники якості насіння гібридів кукурудзи // Бюлетень Інституту зернового господарства НААН України. Дніпропетровськ, 2011. № 40. С. 14-20.

Фадєєв Леонід. Кукурудза: продавати чи переробляти (частина 1). [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/8867-kukurudza-prodavaty-chy-pererobliaty- chastyna-1.html.

Кирпа М. Я., Стюрко М. О., Бондарь Л. М. Формування якості насіння кукурудзи в умовах типового кукурудзообробного заводу // Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України, 2014. №7. С. 36-40.

Кирпа М. Я., Пащенко Н. О. Ознаки та показники якості насіння гібридів кукурудзи // Бюлетень Інституту зернового господарства НААН України. Дніпропетровськ, 2011. № 40. С. 14-20.

Зубець М. В. , Мельник Ю. Ф., Ситник В. П., Лузан Ю. Я. та інші. Наукові основи агропромислового виробництва в зоні Степу України. К.: Аграрна Наука, 2010. 986 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03