ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ ГРУШ СОРТУ ЯНІС ЗАЛЕЖНО ВІД СТРОКУ ЗБОРУ, ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОГО ОХОЛОДЖЕННЯ Й ОБРОБКИ ІНГІБІТОРОМ ЕТИЛЕНУ

Автор(и)

  • О. В. Мельник Уманський національний університет садівництва
  • О. О. Дрозд Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

груша, Яніс, строк збору, післязбиральне охолодження, 1-метилциклопропен, Смарт Фреш, холодильне зберігання, товарна якість

Анотація

У статті представлені результати досліджень природних втрат і зміни товарної якості під час холодильного зберігання плодів груші сорту Яніс (Ноябрська) масового та запізнілого збору врожаю, залежно від обробки 1-метилциклопропеном (1-МЦП) та затримки післязбирального охолодження. Встановлено, що за раціональної системи удобрення насаджень груші та післязбиральної обробки дозою 500 ppb 1-МЦП за температури 2±0,5 °С забезпечується успішне, з 90 % виходом стандартної продукції, шестимісячне холодильне зберігання плодів груші сорту Яніс за масового збору (незалежно від 24-годинної затримки охолодження), а також зібраних у повній збиральній стиглості, незалежно від затримки охолодження та обробки 1-МЦП. Упродовж шестимісячного зберігання відсутні втрати від побуріння шкірки та м'якуша і нижчі у 3,2 раза втрати від плодової гнилі плодів масового збору затримки охолодження та післязбиральної обробки 1-МЦП. За надмірного удобрення насаджень калієм можливе чотиримісячне зберігання плодів з 90 % виходом стандартної продукції, за винятком необроблених 1-МЦП і негайно охолоджених плодів масового збору.За обробки інгібітором етилену після шестимісячного зберігання у 3,1-6,1 раза вищий вихід стандартної продукції плодів масового та у 1,2-2,4 раза - запізнілого збору з меншими втратами від побуріння м'якуша. Незалежно від затримки охолодження, обробка 1-МЦП забезпечує відсутність плодової гнилі у плодів масового збору з несуттєвим впливом на рівень природних втрат продукції.

Посилання

Статистичний збірник 2017. Рослинництво України / Державна служба статистики України. Київ. 2018. С. 76, 78. Режим доступу: http://www.ukrstat. gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm.

Маринеску М. Ф., Колесникова Л. С., Гавюк Л. А., Бежан Н. А. Динамика анатомо-цитологических и биохимических характеристик плодов груши в процессе хранения // Сборник научных трудов ГНБС. 2017. Т. 144. Ч 2. С. 148-152.

Konopacka D., Rutkowski K. P., Kruczynska D. E., Skorupinska A., Plocharski W. Quality potential of some new pear cultivars - how to obtain fruit of the best sensory characteristics? // Journal of Horticultural Research. 2014. Vol. 22 (2). P. 71-84. DOI: 10.2478/johr-2014-0024.

Мельник О. В., Мелехова І. О. Особливості зберігання груші // Новини садівництва. 2011. № 4. С. 34-36.

Мельник О. В. Клони груші Ноябрська // Новини садівництва. 2011. № 2. С. 32-35.

Gamrasni D., Ben-Arie R., Goldway M. 1-Methylcyclopropene (1-MCP) application to Spadona pears at different stages of ripening to maximize fruit quality after storage // Postharvest Biology and Technology. 2010. Vol. 58 (2). Р. 104-112. DOI: 10.1016/j.postharvbio.2010.05.007.

Zhao J., Xie X., Dai W., Zhang L., Wang Y., Fang C. Effect of precooling time and 1-MCP treatment on Bartlett fruit during the cold storage // Scientia Horticulturae. 2018. Vol. 240. P. 387-396. D0I:10/1016/j.scienta.2018.06.049.

Wijewardane R. M. N. A., Guleria S. P. S. Effect of pre-cooling, fruit coating and packaging on postharvest quality of apple // Journal of Food Science and Technology. 2013. Vol. 50 (2). P. 325-331. DOI: 10.1007/s13197-011-0322-3.

Choi J.-H., Yim S.-H., Cho K.-S., Kim M.-S., Park Y.-S., Jung S.-K., Choi H.- S. Fruit quality and core breakdown of «Wonhwang» pears in relation to harvest date and pre-storage cooling // Scientia Horticulturae. 2015. Vol. 188. P. 1-5. DOI: 10.10.16/j.scienta.2015.03.011.

Watkins C. B. The use of 1-Methylcyclopropene (1-MCP) on fruits and vegetables // Biotechnology Advances. 2006. Vol. 24 (4). Р. 384-409. DOI:10.1016/j.biotechadv.2006.01.005.

Baritelle A. L., Hyde G. M., Fellman J. K., Varith J. Using 1-MCP to inhibit the influence of ripening on impact properties of pear and apple tissue // Postharvest Biology and Technology. 2001. Vol. 23 (2). Р. 153-160. DOI: 10.1016/S0925- 5214(01)00107-7.

Calvo G., Sozzi G. O. Improvement of postharvest storage quality of «Red Clapp's» pears by treatment with 1-Methylcyclopropene at low temperature // Journal of Horticultural Science and Biotechnology. 2004. Vol. 79 (6). Р. 930-934. DOI: 10.1080/14620316.2004.11511868.

Cucchi A., Regiroli G. Temperature and ethylene: two useful tools to be used in combination with SmartFreshSM (1-MCP) for delivering optimal quality pears // Acta Horticulturae. 2011. Vol. 909. Р. 679-686. DOI: 10.17660/ ActaHortic.2011.909.83.

Рекомендации по удобрению садов, ягодников и плодовых питомников в Украинской ССР. К. : УкрНИИС. 1982. 69 с.

Дженеев С. Ю., Иванченко В. И. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда (организация и проведение исследований). Ялта: Институт винограда и вина «Магарач», 1998. 152 с.

Brunetto G., Melo G. W., Toselli M., Quartieri M., Tagliavini M. The role of mineral nutrition on yields and fruit quality in grapevine, pear and apple // Revista Brasileira de Fruticultura. 2015. Vol. 37 (4). Р. 1089-1104. DOI: 10.1590/0100- 2945-103/15.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03