ЯКІСТЬ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ТРИВАЛОГО ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ У ПОЛЬОВІЙ СІВОЗМІНІ
Ключові слова:
пшениця озима, добрива, натура зерна, маса 1000 зерен, скловидність, білок, клейковинаАнотація
Висвітлено результати досліджень впливу тривалого застосування добрив на чорноземі опідзоленому у польовій сівозміні в умовах Правобережного Лісостепу України на фізичні та біохімічні показники якості зерна пшениці м'якої озимої, попередником якої був горох. З'ясовано, що за рахунок добрив можна підвищити врожайність культури (за мінеральної системи удобрення на 31-71%, органічної - 28-60 та органо-мінеральної на 35-73%). Встановлено, що найвищі показники якості забезпечило застосування високих норм органічних і мінеральних добрив у польовій сівозміні (N135P135K 135 на 1 га площі сівозміни) - 14,2-14,4% білка та 28,2-28,6% клейковини І групи якості. За еквівалентних норм N, Р2О5, К2О в складі мінеральної та органо-мінеральної систем удобрення істотних відмінностей між ними не виявлено.Встановлено, що на ділянках, де добрив не вносили, зерно відповідало 3-у класу, за одинарних і подвійних норм добрив - 2-у і на ділянках з потрійними нормами добрив за усіх систем удобрення - 1-у класу.Встановлена тіснота зв'язку за коефіцієнтом кореляції між масою 1000 зерен і натурою зерна була значною (r = 0,65), а між масою 1000 зерен і врожайністю - сильною (r = 0,76). Погодні умови та добрива істотно впливали на скловидність зерна. За умов достатнього зволоження воно формувалося напівскловидним, а внесені добрива сприяли деякому збільшенню цього показника (на 5-13 відн. %) залежно від їх норм.
Посилання
Гаитов, Т. А. Влияние некорневой подкормки на урожай и качество зерна яровой пшеницы I Т. А. Гаитов, Е. А. Кантюкова // Достижения науки и техники АПК. - 2010. - №1. - С. 32-34.
Крамарьов С. М. Продуктивність та якість зерна пшениці м'якої озимої за лежно від мінерального живлення в умовах Лівобережного Лісостепу України I С. М. Крамарьов, Г. П. Жемела, С. М. Шакалій // Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. - 2014. - №6. - С. 61- 67.
Рибалка О. І. Сучасні дослідження якості зерна пшениці у світі: гентика, біотехнологія та харчова цінність запасних білків / О. І. Рибалка, Б. В. Моргун, В. М. Починок // Физиология и биохимия культурных растений. - 2012. - Т. 44. - №1. - С. 3-22.
Черенков А. В. Якість зерна озимої пшениці на півдні України та шляхи її підвищення /А. В. Черенков, М. С. Шевченко, О. Л. Романенко, А.С. Бондаренко // Бюлетень Інституту зернового господарства. - 2009. - №37. - С.25-30.
Квасніцька Л. С. Формування показників якості зерна пшениці озимої в польових сівозмінах Поділля /Л. С. Квасніцька // Вісник Житомирського національного-агроекологічного університету. - 2012. - №1 (30). - Т.1.- С. 149 - 156.
Жемела Г. П. Вплив мінерального живлення на елементи продуктивності та якість зерна пшениці озимої / Г. П. Жемела, С. М. Шакалій // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2012.- № 4. - С. 14-16.
Господаренко Г. М. Реакція різних сортів пшениці озимої на удобрення / Г. М.Господаренко, О. Д. Черно, О. Ю. Стасінєвич // Вісник Харківського НАУ ім. В.В. Докучаєва. - 2009. - №1. - С. 184-192.