THE QUALITYOF GRAIN OF WINTER WHEAT UNDER LONG-TERM FERTILIZATION IN FIELD CROP ROTATION
Keywords:
winter wheat, mineral fertilizers, grain unit, weight per 1000 grains, grain hardness, protein, glutenAbstract
The results of research of influence of the protracted application of fertilizers are reflected on podzolized chernozem in the field crop rotation in the conditions of Right-bank Forest-steppe of Ukraine on the physical and biochemical indexes of quality of grain of soft winter wheat, the predecessor of that were peas. The 50-years fertilizing application led to the derivation of different levels of soil status. The fertilizing had positive, but different impact on the yield of winter wheat. On average, over the three years of research the yield was the lowest on unfertilized soils (at the mineral system of fertilizer on 31-71 organic - 28-60 and organo-mineral it is Set on 35-73%), that the greatest indexes o f quality were provided by application o f high norms o f organic and mineral fertilizers in the field crop rotation (of N135P135K135 on 1 hectare areas o f crop rotation) - 14,2-14,4 protein, and 28,2-28,6 gluten 1 groups o f quality. Although, fertilizers changed the indicators but they remain within the same group. In 2014 its quality was satisfactory, that fact was caused by rainy weather conditions during grain-filling period and harvest. On average, over three years o f research the fibrin compliance was 25 cm (without fertilizing application). Applying high fertilizer quantity caused the slight increase o f this index. At the terms o f the sufficient moistening it was formed by semiglassy, and top-dressed assisted some increase of this index (on 5-13% ) depending on their norms.Set crowd conditions o f connection after the coefficient o f correlation between mass 1000 grains and nature o f grain was considerable (r = 0,65), and between mass 1000 grains and by the productivity - strong (r = 0,76). Weather terms and fertilizers substantially influenced on grain hardness. At the terms o f the sufficient moistening it was formed by semiglassy, and top-dressed assisted some increase o f this index (on 5-13%), depending on their norms. When the norms of N, P2O5, K2O in mineral, organic and organo-mineral fertilization programs were equal, the significant differences were not found.
References
Гаитов, Т. А. Влияние некорневой подкормки на урожай и качество зерна яровой пшеницы I Т. А. Гаитов, Е. А. Кантюкова // Достижения науки и техники АПК. - 2010. - №1. - С. 32-34.
Крамарьов С. М. Продуктивність та якість зерна пшениці м'якої озимої за лежно від мінерального живлення в умовах Лівобережного Лісостепу України I С. М. Крамарьов, Г. П. Жемела, С. М. Шакалій // Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. - 2014. - №6. - С. 61- 67.
Рибалка О. І. Сучасні дослідження якості зерна пшениці у світі: гентика, біотехнологія та харчова цінність запасних білків / О. І. Рибалка, Б. В. Моргун, В. М. Починок // Физиология и биохимия культурных растений. - 2012. - Т. 44. - №1. - С. 3-22.
Черенков А. В. Якість зерна озимої пшениці на півдні України та шляхи її підвищення /А. В. Черенков, М. С. Шевченко, О. Л. Романенко, А.С. Бондаренко // Бюлетень Інституту зернового господарства. - 2009. - №37. - С.25-30.
Квасніцька Л. С. Формування показників якості зерна пшениці озимої в польових сівозмінах Поділля /Л. С. Квасніцька // Вісник Житомирського національного-агроекологічного університету. - 2012. - №1 (30). - Т.1.- С. 149 - 156.
Жемела Г. П. Вплив мінерального живлення на елементи продуктивності та якість зерна пшениці озимої / Г. П. Жемела, С. М. Шакалій // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2012.- № 4. - С. 14-16.
Господаренко Г. М. Реакція різних сортів пшениці озимої на удобрення / Г. М.Господаренко, О. Д. Черно, О. Ю. Стасінєвич // Вісник Харківського НАУ ім. В.В. Докучаєва. - 2009. - №1. - С. 184-192.