ОСОБЛИВОСТІ ЗБЕРІГАННЯ СЕЛЕКЦІЙНИХ ФОРМ МАТОЧНИХ КОРЕНЕПЛОДІВ ЦИКОРІЮ КОРЕНЕПЛІДНОГО
Ключові слова:
зберігання, цикорій коренеплідний, мікробіологічні захворювання, форма коренеплоду, пророслі коренеплоди, зменшення маси коренеплодуАнотація
Стаття присвячено дослідженню особливостей зберігання селекційних форм маточних коренеплодів цикорію коренеплідного, зокрема виходу коренеплодів сортозразків у залежності від умов зберігання, від їх розміру та зменшення маси під час зберігання.Встановлено, що найкращий вихід коренеплодів сортозразків цикорію коренеплідного отримано у варіанті зі зберіганням коренеплодів у поліетиленових мішках, в умовах холодильного зберігання: температура -0 ... +1°С, відносна вологість повітря 90-95%. Середні за розміром коренеплоди цикорію коренеплідного діаметром 5-7 см (маса 150-200 г) більш стійкі до ураження хворобами під час зберігання. Слід зазначити, що визначальним фактором у зберіганні маси коренеплодів цикорію коренеплідного є хороша гідроізоляція - запобігання втрат від випаровування вологи. Однак поліетиленові мішки з коренеплодами слід залишати у відкритими, щоб уникнути утворення конденсату, при цьому в умовах холодильного зберігання цього не потрібно. На основі проведених досліджень обґрунтовано особливості ефективних способів зберігання маточних коренеплодів цикорію коренеплідного під час зимового зберігання, що сприятиме отриманню чистосортного насіння новостворених комбінацій у процесі селекційної роботи.
Посилання
Жердецький І.К. Особливості зберігання маточних коренеплодів / 1.К. Жердецький // Пропозиція: Інформаційний щомісячник. Український журнал з питань агробізнесу. — 2010. — № 11. — С. 82-84.
Осокіна Н М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва: Підручник / Н. М. Осокіна, Г. С. Гайдай. — Умань, 2005. — 614 с.
Найченко В.М. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства: Підручник / В.М. Найченко, О.С. Осадчий. — К.: Школяр, 1999. - 502 с.
Хоуторн А. Семеноводство овощных и цветочных культур / А. Хоуторн, Л. Поллард. — М.: Издательство иностранной литературы, 1957. — С. 301 316.
Фомичев A.M. Промышленная технология производства семян кормовой свеклы / A.M. Фомичев // Селекция и семеноводство. — 1985. — № 6. — С. 37-40.
Скрипников Ю.Г. Агробиологические основы хранения маточников двулетних овощных культур: Лекция / Ю.Г. Скрипников. — Воронеж, 1986. — 27с.
Пузік Л.М. Технологія зберігання плодів, овочів та винограду / Л.М. Пузік, І.М. Гордієнко. — Х.: Майдан, 2011. — 333 с.
Дженеев С.Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда. Организация и проведение исследований / С.Ю. Дженеев, В. И. Иванченко. — К. 1998. —152 с.
Бондаренко Г.Л. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / Г.Л. Бондаренко, К. І. Яковенко. — Х.: Основа, 2001. — 369 с.
Мойсейченко В.Ф. Основи наукових досліджень в агрономії / В.Ф. Мойсейченко, В.О. Єщенко. — К.: Вища школа, 1994. — 334 с.
Утешев В.Ю. Влияние размера маточных корнеплодов на семенную продуктивность и качество пастернака / В.Ю. Утешев / Тезисы докладов научной конференции. — Мичуринск. — 1994. — С. 98.
Прохоров И.А. Селекция и семеноводство овощных культур / И.А. Прохоров, А.В. Крючков, В.А. Комиссаров. — М.: Колос, 1981. — 447 с.
Евтушенко Е.А. Влияние условий выращивания маточников столовой свеклы, кормовой свеклы и редьки на сохраняемость и семенную продуктивность / Е.А. Евтушенко //Дисс. канд. с.-х. наук. — Мичуринск, 1973. — 183 с.