FEATURES OF CHICORY ROOT SELECTION FORMS OF UTERINE ROOTS STORAGE
Keywords:
storage, Chicory Root, microbiological diseases, form o f root, sprouted roots, root weight reductionAbstract
The thesis being presented are features o f Chicory Root selection forms of uterine roots storage, in particular the output of roots sort samples depending on storage conditions, on the size and weight reduction during the storage. The best way out of Chicory Root roots sort samples is obtained in the variant with the storage o f roots in plastic bags in the refrigeration storage conditions: temperature -0 ... +1°C, relative humidity 90-95%.Average in size o f Chicory Root roots in diameter of 5-7 cm (weight 150-200 g) is more resistant to affection of microbiological diseases during storage. The data obtained indicate that the determining factor in preserving Chicory Root roots mass is good waterproofing - preventing losses from evaporation. It should be noted that plastic bags with roots should be left in the open position to prevent formation of condensation in the refrigeration storage conditions this is not required. Based on the researches are substantiated features of effective ways to store Root Chicory uterine roots during winter storage that will support the clear sort seed of set combinations in the selection work process.
References
Жердецький І.К. Особливості зберігання маточних коренеплодів / 1.К. Жердецький // Пропозиція: Інформаційний щомісячник. Український журнал з питань агробізнесу. — 2010. — № 11. — С. 82-84.
Осокіна Н М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва: Підручник / Н. М. Осокіна, Г. С. Гайдай. — Умань, 2005. — 614 с.
Найченко В.М. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства: Підручник / В.М. Найченко, О.С. Осадчий. — К.: Школяр, 1999. - 502 с.
Хоуторн А. Семеноводство овощных и цветочных культур / А. Хоуторн, Л. Поллард. — М.: Издательство иностранной литературы, 1957. — С. 301 316.
Фомичев A.M. Промышленная технология производства семян кормовой свеклы / A.M. Фомичев // Селекция и семеноводство. — 1985. — № 6. — С. 37-40.
Скрипников Ю.Г. Агробиологические основы хранения маточников двулетних овощных культур: Лекция / Ю.Г. Скрипников. — Воронеж, 1986. — 27с.
Пузік Л.М. Технологія зберігання плодів, овочів та винограду / Л.М. Пузік, І.М. Гордієнко. — Х.: Майдан, 2011. — 333 с.
Дженеев С.Ю. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда. Организация и проведение исследований / С.Ю. Дженеев, В. И. Иванченко. — К. 1998. —152 с.
Бондаренко Г.Л. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / Г.Л. Бондаренко, К. І. Яковенко. — Х.: Основа, 2001. — 369 с.
Мойсейченко В.Ф. Основи наукових досліджень в агрономії / В.Ф. Мойсейченко, В.О. Єщенко. — К.: Вища школа, 1994. — 334 с.
Утешев В.Ю. Влияние размера маточных корнеплодов на семенную продуктивность и качество пастернака / В.Ю. Утешев / Тезисы докладов научной конференции. — Мичуринск. — 1994. — С. 98.
Прохоров И.А. Селекция и семеноводство овощных культур / И.А. Прохоров, А.В. Крючков, В.А. Комиссаров. — М.: Колос, 1981. — 447 с.
Евтушенко Е.А. Влияние условий выращивания маточников столовой свеклы, кормовой свеклы и редьки на сохраняемость и семенную продуктивность / Е.А. Евтушенко //Дисс. канд. с.-х. наук. — Мичуринск, 1973. — 183 с.