VARIETY PRODUCTIVITY AND GRAIN QUALITY OF SOFT SPRING WHEAT UNDER THE CONDITIONS OF THE RIGHT-BANK FOREST-STEPPE OF UKRAINE

Authors

  • O.P. Нerasymchuk
  • K.V. Kostetska
  • K.V. Kostetska
  • A.O. Chernehax

Keywords:

grain, spring wheat, technological properties, rheological properties, bread quality

Abstract

Variety productivity and grain quality of soft spring wheat depending on the variety are identified, namely the varieties of spring wheat Struna Myronivska (yield 5.19 t/ha, weight of 1000 grains – 35 g, grain-unit – 800 g/l, hardness – 98%), falling number – 331 s, protein content – 4.8%, gluten – 32%) and Panianka (yield - 4.14 ha, fall number - 286 s, gluten quality – 67 units, flour strength – 300 units, volume yield of bread – 1030 cm3, bread porosity – 5 points) best combine high yields and good grain quality. The rheological properties of the dough (flour strength, its elasticity and extensibility) characterize the varieties of soft spring wheat as varieties with high technological properties. The best baking properties are observed in Panianka variety, with porosity and color of bread crumbs 5.0 and 4.8 points, respectively. It is found that Panianka variety has the greatest value as improvers in terms of rheological and baking properties of flour, Struna Myronivska and Simkoda Myronivska are middle filler varieties.

References

Терещенко Ю. Ф. Наукове обґрунтування формування продуктивності, якостей продовольчого зерна та насіння озимої пшениці в південній частині правобережного Лісостепу : автореф. дис. докт. с.-г. наук : 06.01.09 – рослинництво. Київ. НАУ. К., 1999. 33 с.

Сухомуд О. Г., Любич В. В. Урожай і якість зерна пшениці ярої за різних умов мінерального живлення. Вісник Уманського нац. унів. садівництва. 2013. № 2. С.

-55.

Семина С. А., Мачнева В. В. Урожай и качество зерна яровой мягкой пшеницы в зависимости от сорта. Зерновое хазяйство. 2005. №3. С. 23-24.

Уваров Г. И., Смирнова В. В., Смуров С. И. Роль сорта и предшественника в повышении урожая и качества зерна озимой пшеницы. Зерновое хазяйство. 2006.

№6. С. 15-17.

Сайко В.Ф., Лобас М.Г., Яновський І.В. Наукові системи введення зернового господарства. К.: Вища школа, 1994. 336 с.

Панченко І.А. Вплив фонів живлення на якість зерна м’якої пшениці. Вісник Харківського ДАУ. 2001. №1. С. 207–210.

Шевченко О.І. Особливості в агротехнології ярої пшениці. Інноваційні напрямки наукової діяльності молодих вчених в галузі рослинництва. Тези 3-ої Міжнародної наукової конференції 20–22 червня 2006 р. Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва. 2006. С. 191–193.

Рожков А.О. Урожайність ярої твердої пшениці залежно від попередників, способів сівби та норм висіву в умовах східного Лісостепу України. Автореферат дис.

канд. с.-г. наук: (06.01.09) Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН. X., 2004. 20 с.

Попереля Ф.А., Соколов В.М., Каштанов А.С. Некоторые проблемы качества товарного зерна украинской пшеницы. Хранение и переработка зерна. 2000. № 5. С.

–15.

Кравченко В.С. Формування агроценозів, урожайність і якість зерна різностиглих сортів пшениці ярої м’якої за різних строків сівби у південній частині

Правобережного Лісостепу. Вісник Харківського НАУ. Харків, 2012. Вип. 1. С. 244–249.

Федченко Г.В., Власенко В.А., Солона В.Й. Вплив строків сівби на врожайність сучасних сортів пшениці ярої в умовах центрального Лісостепу. Науково-технічний бюлетень МІП ім. В.М. Ремесла. К.: Аграрна наука, 2006. Вип.5. С. 257–262.

Власенко В.А., Кочмарський В.С., Кавунець В.П., Ковалишина Г.М. Технологія вирощування сучасних сортів пшениці ярої в Лісостепу України. Миронівський

інститут пшениці імені В.М. Ремесла УААН: посібник українського хлібороба. 2009. №3. С. 3–42.

Published

2023-05-16