ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЙНОСТІ РІЗНОСТИГЛИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ТА ЇЇ СКЛАДОВИХ ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ УДОБРЕННЯ

Автор(и)

  • Т.В. Сіліфонов Уманський національний університет садівництва
  • О.Л. Бурляй Уманський національний університет садівництва
  • Г.М. Господаренко Уманський національний університет садівництва
  • В.В. Любич Уманський національний університет садівництва
  • В.П. Карпенко Уманський національний університет садівництва
  • В.В. Новіков Уманський національний університет садівництва

DOI:

https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-2-20-30

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, індивідуальна продуктивність, сорт, системи удобрення, урожайність

Анотація

У статті наведено формування врожайності різностиглих сортів пшениці м’якої озимої та її складових (густота стебел, коефіцієнт кущіння, маса зерна та їх кількість в одному колосі) за різних систем удобрення. Індивідуальна продуктивність пшениці м’якої озимої істотно змінюється залежно від системи удобрення в сівозміні та сорту, ефективність якої визначається погодними умовами вегетаційного періоду. Густота стебел, коефіцієнти кущіння істотно збільшуються від доз і поєднання видів мінеральних добрив.Варіанти досліду з неповним поверненням у ґрунт винесеного з урожаями фосфору і калію істотно не впливають на структурні складові врожаю. Поліпшення умов азотного живлення сприяє збільшенню кількості продуктивних стебел до 520–625 шт/м2 у сорту КВС Еміл і до 243–301 шт/м2 у сорту Ріно. Маса зерен в одному колосі сорту КВС Еміл становить 0,92–1,63 г, а в сорту Ріно – 1,56–2,45 г. Застосування усіх систем удобрення істотно збільшує її у сорту КВС Еміл, а в сорту Ріно – фосфорно-калійна система удобрення та варіанти з повним мінеральним добривом. Подібно змінюється формування кількості зерен і їх маса в одному колосі обох сортів пшениці м’якої озимої залежно від систем удобрення. Азотно-калійні та азотно-фосфорні системи удобрення за впливом на формування кількості зерен в одному колосі були на рівні повного мінерального добрива за вирощування обох сортів пшениці м’якої озимої. На врожайність зерна найбільше впливає азотна складова системи удобрення. Пшениця м’яка озима сорту КВС Еміл має високу реакцію на поліпшення азотного живлення і формує врожайність на рівні 6,96–7,73 т/га залежно від варіанту досліду. У сорту Ріно врожайність збільшується лише до 4,23–5,60 т/га. Урожайність зерна та ефективність систем удобрення значно змінювались залежно від погодних умов року дослідження. Так, врожайність зерна в 2020 р. була меншою за вирощування обох сортів. Приріст урожайності зерна сорту КВС Еміл у 2020 р. становив 1,22–3,13 т/га залежно від системи удобрення, а в 2021 р. – 1,45–3,33 т/га. За вирощування сорту Ріно цей показник становив відповідно 0,41–1,78 і 0,51–1,88 т/га. В агротехнології пшениці м’якої озимої необхідно застосовувати 75–150 кг/га д. р. азотних добрив на тлі P30K40.

Посилання

Господаренко Г. М., Черно О. Д., Любич В. В., Бойко В. П. Засвоєння основних елементів живлення з ґрунту й мінеральних добрив пшеницею озимою на чорноземі опідзоленому Правобережного Лісостепу. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2020. Вип. 3 (107). С. 35–44.

Mekonnen S.P. et al. Participatory variety selection and stability analysis of Durum wheat varieties (Triticum durum Desf.) in northwest Amhara Cogent. Food & Agriculture. 2020. Vol. 6. Р. 174–175.

Panayotova G., Kostadinova S., Valkova N. Durum wheat quality as affected by genotype and nitrogen. Agronomy. 2015 Vol. 58. Р. 277–283.

Пшениця спельта / Г. М. Господаренко, П. В. Костогриз, В. В. Любич та ін.; за заг. ред. Г. М. Господаренка. Київ: ТОВ «СІК ГРУП УКРАЇНА». 2016. 312 с.

Любич В. В. Біологічна цінність білка пшениці спельти залежно від походження сорту та лінії. Зб. наук. пр. Уманського НУС. Умань. 2016. Вип. 89. С. 199–206.

Любич В. В., Новіков В. В. Порівняльна характеристика технологічних властивостей зерна тритикале озимого та пшениці озимої. Зернові продукти і комбікорми. 2015. № 4. С. 14–18.

Krivenko A., Smetanko A., Burykina S. The effect of nitrogen fertilizer application time on the yield, quality and fractional composition of winter wheat grain after different precursors under conditions of the Southern Steppe of Ukraine. ScienceRise. 2018. Т. 3 (44). С. 19–26.

Манько К. М., Усов О. С., Попов С. І. Удобрення пшениці твердої ярої. Агробізнес сьогодні. 2017. С. 75– 81.

Гамаюнова В. В., Литовченко А. О., Музика Н. М. Значення попередника у формуванні зернової продуктивності озимих культур в умовах Степу України. Вісник ЖНЕАУ. №1. 2016. С. 80–87.

Гамаюнова В. В., Литовченко А. О. Реакція сортів пшениці озимої на фактори та умови вирощування в зоні Степу України. Збірник наукових праць Харківського НАУ. 2017. № 1. С. 43–52.

Rustamov Kh. N. The adaptive value of bread wheat (Triticum aestivum L.) in rainfed conditions in Azerbaijan. Belgorod State University Scientific Bulletin. 2015. Vol. 15(212). Р. 22–28.

Akparov Z.I., Rustamov Kh.N., Jahangirov А.А., Hamidov H.N., Babayeva S.M., Abbasov М.А. Study of aborigine and breeding varieties of durum wheat (T. durum Desf.) of Azerbaijan. Journal of Qafqaz University (Chemistry and biology). 2015. Vol. 3(2). Р. 120–124.

Akparov Z.I., Rustamov Kh.N. Abbasov M.A., Dzhangirov A.A., Gamidov G.N. Comparative study of Azerbaijan wheat (Triticum L.) at the field museum. Vestnik of Orenburg State Pedagogical University. 2015. Vol. 2(14). Р. 47–53.

Elias E.M., Manthey F.A. Registration of “Joppa” Durum Wheat. Journal of Plant Registrations. 2016. Vol. 10. Р. 139–144.

Dolijanović Ž., Kovačević D., Oljača S. Effect of Fertilizers on the Yield of Alternative Small Grains. Contemporary Agriculture. 2017. Vol. 5. Р. 15–21.

Patel N.A., Bhatt J.P., Dave P.B., Chauhan S.S. Genetic analysis of grain yield, its components and quality characters in durum wheat (Triticum Durum Desf.) over environmets. International Journal of agriculture Sciences. 2016. Vol. 8 (32). Р. 1681–1686.

Alexandrov Р., Petrova T. Adaptive breeding in durum wheat Triticum durum Desf. Developing of breeding materials with increased cold resistance. Field Crops Studies. 2018. Vol. 9(1). Р. 61–72.

Mohammadi-joo S., Mirasi A., Saeidi-aboeshaghi R., Amiri M. 2015. Evaluation of bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes based on resistance indices under field conditions. Int. J. Bio. Sci. 2015 Vol. 6 (2). Р. 331–337.

Omar A.M., Mahamed A.A.E., Sharsher M.S.A., Walaa A.A. Performance of some bread wheat genotypes under water regime and sowing methods. J. Agric. Res. Kaferelsheikh Univ. 2014. Vol. 40 (2). Р. 327–341.

Schulz R., Makary T., Hubert S., Hartung K., Gruber S., Donath S., Döhler J., Wei K., Ehrhart E., Claupein W. Is it necessary to split nitrogen fertilization for winter wheat? On-farm research on Luvisols in South-West Germany. The Journal of Agricultural Science. 2015. Vol. 153(4). Р. 575– 587.

Si Z., Zain M., Mehmood F., Wang G., Gao Y., Duan A. Effects of nitrogen application rate and irrigation regime on growth, yield, and water-nitrogen use efficiency of dripirrigated winter wheat in the North China Plain. Agricultural Water Management. 2020. Vol. 231. Р. 106–112.

Lollato R. P., Figueiredo B. M., Dhillon J. S., Arnall D. B., Raun W. R. Wheat grain yield and grain-nitrogen relationships as affected by N, P, and K fertilization: A synthesis of long-term experiments. Field Crops Research. 2019. Vol. 236. Р. 42–57.

Любич В. В. Хлібопекарські властивості зерна сортів пшениці озимої залежно від видів, доз і строків застосування азотних добрив. Вісник Дніпропетровського ДАЕУ. 2017. №2. С. 35–41.

Єщенко В. О., Копитко П. Г., Костогриз П. В., Опришко В. П. Основи наукових досліджень в агрономії. Вінниця: ПП «ТД Едельвейс і К», 2014. 332 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03