ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ СОЇ ФРАКЦІОНУВАННЯМ НАСІННЯ

Автор(и)

  • К.В. Костецька
  • О.П. Герасимчук

Ключові слова:

соя, насіння, якість, дослідження, фракціонування, ранньостиглий сорт, пізньостиглий сорт

Анотація

У статті наведено дослідження якості насіння сої сортів різних строків збирання, що часто відрізняється своїми якісними показниками. Задля підвищення такої якості доцільно проводити фракціонування насіння за різними властивостями (геометричні розміри, густина ін.). Мета дослідження – вивчити питання формування якості насіння сої залежно від процесу його фракціонування. Для досягнення мети були поставленні наступні завдання дослідження: провести технологічну оцінку насіння сої раннього та пізнього сортів; встановити процес фракціонування та визначити його вплив на якість насіння. Предметом досліджень було насіння сої раннього сорту (вегетаційний період – 105 днів) та пізнього сорту (вегетаційний період – 120 днів). Об’єкт дослідження – це процеси формування якості насіння сої під час його фракціонування. Для дослідження використовували сита з круглими отворами діаметром: 6,0 мм, 5,5 мм, 5,0 мм, 4,5 мм, 4,0 мм, 4,25 мм, 4,0 мм, 3,37 мм, 3,5 мм, 3,25 мм, 2,5 мм, 2,0 мм, 1,0 мм. У результаті вимірів геометричних характеристик насіння сої, що вивчали встановлено, що насіння раннього сорту вирізняється більшими лінійними значеннями. Так, довжина насіння знаходилась в межах від 5,0 до 7,0 мм, ширина – від 4,0 до 7,0, а товщина – від 2,0 до 4,0 за середніх значень відповідно 6,0, 4,6 і 3,1 мм. В свою чергу, зерно сої пізнього сорту поступалося за їхніми середлніми лінійними показниками довжини, ширини і товщини на 8, 9 і 32% відповідно. За обома сортами спостерігали тенденцію до збільшення значення густини зі зменшенням розміру насіння. За допомогою фракціонування насіння можна запобігти самосортування насіння під час переміщенні та струшуванні, та в результаті ефективного очищення, покращити його якість, відокремивши зерно з більшим вмістом білка.

Посилання

Brzezinski C.R., Abati J., Henning F.A., Henning A.A., França Neto J. de B., Krzyzanowski F.C., Zucareli C. (2017): Spray volumes in the industrial treatment on the

physiological quality of soybean seeds with different levels of vigor. Journal of Seed Science, 39: 174–181. https://doi.org/10.1590/2317-1545v39n2175179

Dan L.G.M., Dan H.A., Barroso A.L.L., Braccini A.L. (2010): Effect of storage on the physiological quality of soybean seeds treated with insecticides. Revista Brasileira de Sementes, 32: 131–139. (In Portuguese) https://doi.org/10.1590/S0101-31222010000200016

Dias M.A.N., Taylor A.G., Cicero S.M. (2014): Uptake of systemic seed treatments by maize evaluated with fluorescent tracers. Seed Science and Technology, 42: 101–107. https://doi.org/10.15258/sst.2014.42.1.12

Ривак Г. П., Бойко Г. Й., Ривак Р. О. Комплексна оцінка продуктів переробки сої та соняшника. Науково-технічний вісник ДНДІ ветеринарно-медичних препаратів

і кормових добавок та Інституту біології тварин. 2021, Том 22, № 1, с. 191–196 https://doi.org/10.36359/scivp.2021-22-1

Pereira R. C., Pelloso M. F., Correia L.V., Matera T.C., dos Santos R.F., Braccini A.L., De Bastiani G.G., Coppo C., da Silva B.G. Physiological quality of soybean seeds treated with imidacloprid before and after storage. Plant Soil Environ. № 66. 2020. P. 513–518 https://doi.org/10.17221/364/2020-PSE

Лопаткіна В. Г. Підвищення якості сої шляхом її фракціонування. Збірник наукових праць молодих учених, аспірантів та студентів. Одеса: ОНАХТ, 2018. С. 14–16. https://card-file.onaft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/11374/1/zb_nauk_pr_molody_2018_Lopatkin.pdf

Січкар В.І., Лаврова Г.Д., Коруняк О.П. Виділення з колекції сої джерел ознак, необхідних для створення сортів харчового використання. Збірник наукових праць

СГІ-НЦНС. 2007. Вип. 9 (49). С. 189–196 https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.116.1.7

Успаленко О. В., Костецька К. В. Підвищення якості сої шляхом її фракціонування. Збірник наукових праць молодих учених, аспірантів та студентів. Умань: УНУС, 2020. С. 69–70.

ГОСТ 13586.3-83 Зерно. Правила приймання і методи відбору проб. [Чинний від 1984-07-01]. Вид. офіц. Постановою Державного комітету СРСР по стандартах від 18 травня 1983 року N 2253. 2 с.

ДСТУ 3355-96. «Продукція сільськогосподарська рослинна. Методи відбору проб у процесі карантинного огляду та експертизи». [Чинний від 1997-07-01]. Вид. офіц. Київ: ДЕРЖАВНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ. 1997. 5 с.

Kostetska K. V., Yevchuk Y. V. Physical and mechanical properties and quality indicator of wheat. Carpathian journal of food science and technology. 2016. №

(2). Р. 187–192.12. ДСТУ 4964:2008. Соя. Технічні умови. [Чинний від 2010-07-01]. Вид. офіц. Київ: Київський інститут хлібопродуктів. 2008. 2–4 с.

ДСТУ ISO 6639-4:2007. Зернові і бобові. Виявлення прихованого заселення комахами. Частина 4. Прискорені методи (ISO 6639-4:1987, IDT). [Чинний від 2010-10-01]. Вид. офіц. Київ: Національний університет біоресурсів і природокористування. 2007. 4 с.

ГОСТ 30483-97. Зерно. Методи визначення загального і фракційного вмісту смітної і зернової домішок; утримання дрібних зерен і крупності; змісту зерен пшениці, пошкоджених клопом-черепашкою; зміст металомагнітних домішок. [Чинний від 2002-07-01]. Вид. офіц. Всеросійський науково-дослідний інститут насіння і продуктів його переробки. 2002. 3 с.

ГОСТ 10846-91. Зерно і продукти його переробки. Метод визначення білка (Видання з Поправкою). [Чинний від 1993-06-01]. Вид. офіц. Постановою Комітету

стандартизації та метрології СРСР від 18.12.91.

ДСТУ 8144:2015. Насіння олійне. Визначання вмісту олії рефрактометричним методом. [Чинний від 2017-01-01]. Вид. офіц. Український науково-дослідний

інститут олій та жирів. 2015. 4–5 с.

ГОСТ 10842-89. Зерно зернових і бобових культур і насіння олійних культур. Метод визначення маси 1000 насінин або 1000 насінин. [Чинний від 1991-07-01].

Вид. офіц. Міністерство хлібопродуктів СРСР. Дію продовжено згідно з наказом від 24.01.2018 № 17.

ГОСТ 13586.4-83. Зерно. Методи визначення зараженості і пошкодженості шкідниками. [Чинний від1984-07-01]. Вид. офіц. Постановою Державного комітету

СРСР по стандартах від 23 травня 1983 р.

ГОСТ 29143. Зерно і зернопродукти. Визначення вологості. [Чинний від 1992-10-01]. Вид. офіц. Всесоюзним науково-виробничим об'єднанням "Зернопродукт".

3–5 с.

ГОСТ 13586.5-93. Зерно. Метод визначення вологості. [Чинний від 1998-01-01]. Вид. офіц. Держстандарт Росії. 1997. 2–4 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-06