СОРТОВА ПРОДУКТИВНІСТЬ І ЯКІСТЬ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ЯРОЇ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Ключові слова:
зерно, пшениця яра, технологічні властивості, реологічні властивості, якість хлібаАнотація
Встановлено сортову продуктивність та якість зерна пшениці м’якої ярої залежно від сорту, а саме сорти пшениці ярої Струна Миронівська (урожайність 5,19 т/га, маса 1000 зерен – 35 г, натура зерна – 800 г/л, склоподібність – 98 %, число падіння – 331 с, вміст білка – 4,8 %, клейковина – 32 %) та Панянка (урожайність – 4,14 га, число падіння – 286 с, якість клейковини – 67 од. пр., сила борошна – 300 о. а., об’ємний вихід хліба – 1030 см3, пористість хліба – 5 балів) найкраще поєднують високу врожайність та гарну якість зерна. Реологічні властивості тіста (сила борошна, його пружність та розтяжність) характеризують сорти пшениці ярої м’якої як сорти з високими технологічними властивостями. Найкращі хлібопекарські властивості відмічено у сорту Панянка, з показниками пористості та кольору м’якуша хліба відповідно 5,0 та 4,8 бали. Встановлено, що найбільшу цінність як поліпшувачі за реологічними та хлібопекарськими властивостями борошна представляє сорт Панянка, як середні сорти філери – Струна Миронівська та Сімкода Миронівська.
Посилання
Терещенко Ю. Ф. Наукове обґрунтування формування продуктивності, якостей продовольчого зерна та насіння озимої пшениці в південній частині правобережного Лісостепу : автореф. дис. докт. с.-г. наук : 06.01.09 – рослинництво. Київ. НАУ. К., 1999. 33 с.
Сухомуд О. Г., Любич В. В. Урожай і якість зерна пшениці ярої за різних умов мінерального живлення. Вісник Уманського нац. унів. садівництва. 2013. № 2. С.
-55.
Семина С. А., Мачнева В. В. Урожай и качество зерна яровой мягкой пшеницы в зависимости от сорта. Зерновое хазяйство. 2005. №3. С. 23-24.
Уваров Г. И., Смирнова В. В., Смуров С. И. Роль сорта и предшественника в повышении урожая и качества зерна озимой пшеницы. Зерновое хазяйство. 2006.
№6. С. 15-17.
Сайко В.Ф., Лобас М.Г., Яновський І.В. Наукові системи введення зернового господарства. К.: Вища школа, 1994. 336 с.
Панченко І.А. Вплив фонів живлення на якість зерна м’якої пшениці. Вісник Харківського ДАУ. 2001. №1. С. 207–210.
Шевченко О.І. Особливості в агротехнології ярої пшениці. Інноваційні напрямки наукової діяльності молодих вчених в галузі рослинництва. Тези 3-ої Міжнародної наукової конференції 20–22 червня 2006 р. Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва. 2006. С. 191–193.
Рожков А.О. Урожайність ярої твердої пшениці залежно від попередників, способів сівби та норм висіву в умовах східного Лісостепу України. Автореферат дис.
канд. с.-г. наук: (06.01.09) Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва УААН. X., 2004. 20 с.
Попереля Ф.А., Соколов В.М., Каштанов А.С. Некоторые проблемы качества товарного зерна украинской пшеницы. Хранение и переработка зерна. 2000. № 5. С.
–15.
Кравченко В.С. Формування агроценозів, урожайність і якість зерна різностиглих сортів пшениці ярої м’якої за різних строків сівби у південній частині
Правобережного Лісостепу. Вісник Харківського НАУ. Харків, 2012. Вип. 1. С. 244–249.
Федченко Г.В., Власенко В.А., Солона В.Й. Вплив строків сівби на врожайність сучасних сортів пшениці ярої в умовах центрального Лісостепу. Науково-технічний бюлетень МІП ім. В.М. Ремесла. К.: Аграрна наука, 2006. Вип.5. С. 257–262.
Власенко В.А., Кочмарський В.С., Кавунець В.П., Ковалишина Г.М. Технологія вирощування сучасних сортів пшениці ярої в Лісостепу України. Миронівський
інститут пшениці імені В.М. Ремесла УААН: посібник українського хлібороба. 2009. №3. С. 3–42.