ТЕХНОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ ОРГАНІЧНОЇ СОЇ ТА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ НА ФУРАЖ

Автор(и)

  • Т. О. Чайка Полтавська державна аграрна академія
  • С. В. Пономаренко Полтавська державна аграрна академія

Ключові слова:

органічна соя, органічна пшениця озима, органічне землеробство, біологічні препарати, технологічна карта, органічні стандарти

Анотація

Стаття присвячена дослідженню технологічних процесів вирощування сої та озимої пшениці на фураж за органічними стандартами на період 4 роки, що забезпечує дотримання сівозміни та задовольняє існуючий попит на органічну сільськогосподарську продукцію за кордоном. У роботі розроблено технологічні карти вирощування зазначених культур та доведено їх економічну прибутковість завдяки меншим витратам на пальне та біологічні препарати й вищим цінам на органічну продукцію. Доведено, що економічна ефективність вирощування сої за органічними стандартами становить у перший рік 233%, а на третій - 565%, пшениці озимої на другий рік - 260%, а на четвертий - 513%.Розраховані грошові потоки за чотири роки свідчать про економічну прибутковість органічного сільського господарства та його перспективність в сучасних умовах. На основі проведених досліджень визначено ризики вирощування сої та пшениці озимої на фураж за органічними стандартами, які можна мінімізувати вже через 3 роки шляхом дотримання основних принципів органічного землеробства, керуючись практикою І. Овсинського і М. Курдюмова.

Посилання

Органічне землеробство: з досвіду ПП «Агроекологія» Шишацького району Полтавської області. Практичні рекомендації / С.С. Антонець, А.С. Антонець, В.М. Писаренко [та ін.] - Полтава : РВВ ПДАА, 2010. - 200 с.

Шикула М.К. Концепція біологічного землеробства на чорноземних ґрунтах / М.К. Шикула // Вісник ХНАУ. - 2004. - № 1. - С. 237.

Шувар І.А., Шувар Б.І. Біологічне землеробство та його перспективи / [І.А. Шувар, Б.І. Шувар] // Агросектор. - 2007. - № 9 (23).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03