FEATURES OF STRUCTURAL GLANDULAR APPARATUS AND CHEMICAL COMPOSITION OF ESSENTIAL OILS MONARDA DIDYMA LEAF UNDER CULTIVATION IN SOUTHERN STEPPES UKRAINE
Keywords:
crimson bee balm, essential oil, glandular apparatus, variety, component compositionAbstract
In the experiment all studied sorts formed typical kinds of Crimson bee balm leaves. The total area of deciduous plant unit depended from plants foliage and ranged from 315.1 sq.sm in a variety Snizhana, to 856.0 sq.sm in a variety Serpanok.In generative period epiderma forms on the leaves surface glandular apparatus, glands are located mainly on the surface of the bottom (abaxyal) side of the leaf. In active blossoming period glandular apparatus occupies from 3% to 7% of the total leaf surface. In the control variety Slava total glandular area per unit of abaxyal side surface of leaf is 2,4 times more compared to the Serpanok and 1,6 times more than the variety Snizhana.The concentration of the essential oil of leaves in the samples ranged from 1,91% to 2,10%, this indicates that the overall grade not significantly differ on this indicator. Control variety Slava characterized by more developed glandular apparatus in 1,1-1,2 times had greater concentration of essential oils in the plant compared to other varieties. Depending on the varietal characteristics in the second year of cultivation from 1 sq.m deciduous plant unit might get from 2,0 to 3,5 grams of essential oil. Grade Slava is significantly different from grades Snizhana and Serpanok, it has to 1,5-1,7 times the performance of essential oil, which allowed us to obtain a higher yield of essential oil from the leaves.The chromatographic analysis showed the presence of more than 30 chemical components in essential oils . The main components of essential oil of Crimson bee balm grown in conditions of southern steppe of Ukraine are thymol, para-cymen and carvacrol. The major phenolic component in all varieties grown in these conditions is thymol, its concentration exceeds carvacrol content 1,8 times.
References
Маланкина Е. Л. Агробиологическое обоснование повышения продуктив- ности эфиромасличных растений из семейства яснотковые (Lamiaceae L.) в Нечерноземной зоне Росии : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. с.-г. наук : спец. 06.01.13 "лекарственные и эфиромасличные культуры" / Маланкина Е. Л. - Москва, 2007.
Корчашкина Н. В. Биологические особенности роста и развития видов рода монарда в условиях Нечерноземной зоны Российской Федерации : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. біол. наук : спец. 06.01.13 "лекарственные и эфиромасличные культуры" / Корчашкина Н. В. - Москва, 2009.
Гладышева О. В. Эколого-биологические особенности пряно-ароматических растений при интродукции в условиях ЦЧР : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. : спец. 03.02.14 "биологические ресурсы" / Гладышева О. В. - Воронеж, 2016. - 98 с
Study of Monarda Fistulosa Essential Oil as a Prospective Antiseborrheic Agent / [E. T. Zhilyakova, O. O. Novikov, E. N. Naumenko та ін.]. // Bulletin of Experimental Biology and Medicine. - 2009. - С. 612-614.
Ткаченко К. Г. Эфиромасличные растения и эфирные масла: достижения и перспективы, современные тенденции изучения и преминения / К. Г. Ткаченко. // Вестник Удмуртского университета. - 2011. - №1. - С. 88-97.
Науменко Е. Н. Разработка состава и технологии суппозиториев с - каротином микробиологическим и эфирным маслом монарды : дис. канд. фарм. наук : 14.04.01 / Науменко Е. Н. - Белгород, 2014. - 145 с.
Збереження та збагаченя рослинних ресурсів шляхом інтродукції, селекції та біотехнології / Нац. бот. сад ім.. М.М. Грішка НАН України; відп. ред. Т.М. Черевченко;- К.: Фітосоціоцентр, 2012. - 432 с.
Монарда - ценный источник биологически активных соеденений / [В. А. Харченко, Л. В. Беспалько, В. К. Гинс та ін.]. // Овощи Росии. - 2015. - С. 31-35.
Танасиенко Ф. С. Эфирные масла. Содержание и состав в растениях. / Ф. С. Танасиенко. - Киев: Наукова думка, 1985. - 264 с.
Свиденко Л. В. Види роду Monarda L. - ароматичні та декоративні рослини / Л. В. Свиденко, В. Д. Работягов. // Вісті біосферного заповідника "Асканія - Нова". - 2012. - №14. - С. 239-242
Kintzlos E. Oregano: the genera Origanum and Lippia / E. Kintzlos. - London and New York: Taylor and Francis, 2002. - 281 с.
Єщенко В.О. Основи наукових досліджень в агрономії / В.О. Єщенко, П.Г. Копитко, В.П. Опришко, В.П.Костогриз. - К.: Дія, 2005.- 288 с.
Державна фармакопея України. - Харків: РІРЕГ, 2001. - 531 с.
Исследование компонентного состава эфирного масла растений рода Monarda, культивируемых в условиях северо-западного региона / 0. Е.Вишневская, А. Л. Шаварда, А. Е. Соловьева, О. А. Зверева. // Аграрная Россия. - 2006. - С. 60-62.