PROSPECTS FOR GROWING AMARANTH AS A NICHE CROP IN THE EASTERN PART OF THE LEFT-BANK FOREST-STEPPE OF UKRAINE

Authors

  • Т. І. Hoptsii
  • S. V. Lymanska
  • O. V. Hudym

Keywords:

amaranth, niche crops, adaptability, homeostasis, genetic potential

Abstract

The article discusses the prospects for growing amaranth as a niche crop with economic potential due to the high selling price and significant, albeit unstable, demand in the agro-food market. In addition to the high content and balance of protein, high yield, high content of vitamins and minerals, a wide range of applications in medicine, amaranth attracts scientists with the ability to realize its potential consistently and, at the same time, adequately respond to changing growing conditions, which indicates an increased adaptive potential. The purpose of the studies conducted in 2019–2021 on the experimental field of State Biotechnological University, determined the practical value of 6 varieties of amaranth breeding V. V. Dokuchaev Kharkiv National Agrarian University, the species Amaranthus hybridus (New, Ultra) and the species Amaranthus hypochondriacus (Lera, Student`s, Sam, Kharkiv-1), as well as the prospects for its cultivation as a niche crop in the eastern part of the leftbank Forest-Steppe of Ukraine. The results of assessing the adaptive potential of amaranth varieties in terms of seed yield showed that there is a difference between the varieties that are grown in Ukraine today both in terms of genetic potential and in its implementation. Based on the analysis of homeostatic varieties (Hom), their agronomic stability (As), genetic potential parameters (Ɛі), and stability parameters of its implementation (Ri), a comprehensive assessment of varieties in terms of seed yield were carried out. It has been established that the species Lera, Sam, and Kharkiv-1 (total rank – 4) have the greatest practical value in growing seeds in the eastern part of the left-bank Forest-Steppe of Ukraine. The species Lera and Sam are characterized by the highest level of homeostasis (11,90 and 11,80, respectively) and agronomic stability (As – 91.5 and 91.1).

References

В олодін С. А. Стимулювання виробництва нішевих культур в Україні на основі фастпланттехнологій. Економіка АПК. 2021. № 2. С. 82–91.

Карасьова Н. А. Експортна перспектива нішевої продукції для малих та середніх підприємств аграрного сектора. Агросвіт. 2017. № 1(2). С. 14–18.

Кучер Л. Ю., Кучер А. В., Пащенко Ю. В. Економіка виробництва й експорту нішевих культур: сталість і конкурентоспроможність. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. № 2, Т. 1. 2021 С. 76–95.

Амарант: селекція, генетика та перспективи вирощування: монографія / Т. І. Гопцій, М. Ф. Воронков, М. А. Бобро та ін. Харків : ХНАУ, 2018. 362 с.

Гопцій Т. І. Амарант: біологія, вирощування, перспективи використання, селекція: монографія. Харків : ХДАУ, 1999. 273 с.

Mekonnen G., Woldesenbet M., Teshale T. et. al. Amaranthus сaudatus Production and Nutrition Contents for Food Security and Healthy Living in Menit Shasha, Menit Goldya and Maji Districts of Bench Maji Zone, South Western Ethiopia. Nutrition & Food Science International Journal. 2018. Vol. 7, No 3. P. 23–30.

Tang Y., Tsao R. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, antiinflammatory, and potential health beneficial effects: a review. Molecular Nutrition & Food Research. 2017. Vol. 61. No 7. P. 1–16.

Topwal M. Review on Amaranth: Nutraceutical and Virtual Plant for Providing Food Security and Nutrients. Acta scientific agriculture. 2019. Vol. 3, No. 1. P. 9–15.

Миколенко С. Ю., Царук Л. Ю., Чурсiнов Ю. О. Вплив продуктів переробки амаранту і чіа на якість хліба. Вісник НТУ «ХПІ». Сер.: Нові рішення у сучасних технологіях. 2019. № 5 (1330). С. 145–151.

Karamać M., Gai F., Longato E. et. al. Antioxidant Activity and Phenolic Composition of Amaranth (Amaranthus caudatus) during. Plant Growth. Antioxidants. 2019. Vol. 8, No. 6. P. 45–55.

Фурманова Ю. П., Матиящук О. В., П’яних С. К. Використання амарантового борошна в технології виробництва бісквітних напівфабрикатів. Науковий погляд в майбутнє. 2017. Т 2, № 5, С 52–56.

Stankevich G., Valentiuk N., Ovsiannykova L., Zhygunov D. Changes in quality of amaranth grain in the process of post–harvesting processing and storage. Food Science and Technology. 2021. 15 (1). С. 80–90.

Я нюк Т. І., Грюнвальд Н. В. Виробництво амаранту в Україні: стан і перспективи. Продовольчі ресурси. 2022. Т. 10, No 18. С. 179–192.

Guardianelli L. M., Salinasa M. V., Puppo M. C. Hydration and rheological properties of amaranth-wheat flour dough: Influence of germination of amaranth seeds. Food Hydrocolloids. 2019. Vol. 97. P. 119–215.

Iftikhar M., Khan M. Amaranth. Bioactive Factors and Processing. Technology for Cereal Foods. 2019. P. 217–232.

Guardianelli L. M., Salinas M. V., Puppo M. C. Chemical and thermal properties of flours from germinated amaranth seeds. Journal of Food Measurement and Characterization. 2019. Vol. 13. P. 1078–1088.

Sindhu R., Khatkar B. S. Thermal, structural and textural properties of amaranth and buckwheat starches. Journal of food science and technology. 2018. Vol. 55, No. 12. P. 5153–5160.

Guardianelli L. M., Salinas M. V., Puppo M. C. Quality of wheat breads enriched with flour from germinated amaranth seeds. Food science and technology international. 2021. Vol. 28, No. 5. P. 388–396.

Л озова Т. М., Сирохман І. В. Наукове обґрунтування поліпшення споживних властивостей борошняних кондитерських виробів з використанням природної нетрадиційної сировини: монографія. Львів: Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2017. 328 с.

Л евчук І.В., Кіщенко В.А., Тимченко В.К., Куниця К.В. Амарантова олія – якість та безпечність щодо використання як біологічно активної добавки. Інтегровані технології та енергозбереження. 2015. № 2. С. 74–80.

Федько М. М. Адаптивний потенціал та екологічна стабільність простих гібридів кукурудзи (Zea mays L.). Бюлетень Інституту зернового господарства, 2010. № 1. С. 161–166.

Eberhart S. A., Russell W. A. Stability parameters for comparing varieties. Crop Sci. 1966. V. 6, No 1. Р. 36–40.

Wricke G. Uber eine Methode zur Erfassung der Okologischen Streubreite in Feldversuchen. Z. Pflanzenzuchtuung. 1962. V. 47, No 1. Р. 92

Finley K. W., Wilkinson G. N. The analysis of adaptation in a plant breeding programme. Austr. J. Agric. 1963. V. 6. Р. 742–754.

Гудзь Ю. В., Ю. А. Лавриненко. Теория и практика адаптивной селекции кукурузы. Херсон : БОРИСФЕН-полиграфсервис, 1997. 168 с.

Х ангильдин В. В., Литвиненко Н. А. Гомеостатичность и адаптивность сортов озимой пшеницы. Научн.-техн. бюл. ВСГИ. 1981. Вып. 39. С. 8–14.

Гурьев Б. П., Литун П. П. и др. Методические рекомендации по экологическому сортоиспытанию кукурузы. Х. : Укр НИИ РСиГ, 1981. 27 с.

В олкодав В. В. Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. Державна комісія України по випробуванню та охороні сортів рослин. 2000. Т 1. 100 с.

Іванюта С. П., Коломієць О. О., Малиновська О. А., Якушенко Л. М. Зміна клімату: наслідки та заходи адаптації : аналіт. Доповідь. / ред. С. П. Іванюти. Київ : НІСД, 2020. 110 с.

Published

2023-05-03