WAYS AND METHODS OF TRANSITION FROM TRADITIONAL AGRICULTURAL PRODUCTION TO AN ORGANIC ONE

Authors

  • O. G. Minkova Poltava State Agrarian Academy

Keywords:

organic agricultural production, integrated production, efficiency o f agricultural production

Abstract

Expediency of transition of agricultural companies to the production of organic products was grounded, especially in terms of unstable political and economic conditions and also constantly increasing anthropogenic load on the environment.Main factors of influence on the level of efficiency of ecologic methods of agriculture were examined. Peculiarities of determination of efficiency of agricultural production were analyzed, depending on soil and climatic zone, local conditions and traditions, sensitivity of agriculture to the methods of alternative agriculture and sizes of agricultural companies.It is worth noting that energetic efficiency of agricultural production grounded on the ideas o f the domestic scientific school o f physical economy, takes the biggest specific weight in evaluative indicators of comparison of different systems of agriculture. Also main approaches towards definition o f efficiency of farming according to organic principles were examined and also the system of indicators was offered that will give an opportunity to determine the results of agricultural activity during the transition from traditional to organic farming.The structural scheme of indicators of efficiency of farming includes agricultural, economical, social, ecological, energetic and technological efficiency of agricultural production.The regulatory framework was analyzed concerning the procedure o f receiving o f certificate o f accordance to the organic principles. The biggest risks were noted while choosing agro technical methods concerning organic farming. It was also noted that the smallest reduction of yield concerns such cultures as soy, forage legumes and perennial legumes, oats and grain corn are at sm all risk, but their growing will help to decrease loss at the beginning of transition.The author offered algorithm o f transition from traditional system to organic that considers regulatory framework, peculiarities o f Ukrainian mentality and natural conditions, research of Ukrainian scientists. Estimation of ecological condition of soil is an important stage of noted algorithm and possibility of organic farming depends on it. If there is poor state, it is possible to increase safety and ecological state o f product with the help o f transition to the integrated production. Estimation of agrochemical condition o f soil determines the volume o f term o f transition (from 2 to 6 years) and realization o f stabilization activities will decrease the risk during the conversion o f production but at the same time will increase the period o f farming transformation.

References

Агроекологія: [Навчальний посібник] / [О.Ф. Смаглій, А. Т. Кардашов, П.В. Литвак та ін.] - К. : Вища освіта, 2006. - 671 с.

Арон Р. Этапы развития социологической мысли / Р. Арон. - М. : ПРОГРЕС, 1993. - 599 с.

Бойко Л. Передумови розвитку органічного виробництва в Україні / Л. Бойко // Землевпорядний вісник. - 2001. - № 2. - С.30-34.

Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» від 03.09.2013 року № 425-УП [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/425-18.

Корніцька О. І. Екологічні та соціально-економічні передумови розвитку виробництва органічної продукції: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. сільськогосподарських наук: 03.00.16 «Екологія» / О. І. Корніцька. - К., 2009. - 19 с.

Корніцька О. І. Органічне виробництво: основні напрямки наукового забезпечення / О. І. Корніцька // Агроекологічний журнал. - 2011. - № 3. - С. 26-30.

Купинец Л. Е. Методология формирования комплексной оценки эффектов и эффективности создания органического производства / Л. Е. Купинец // Органічне виробництво і продовольча безпека. - Житомир : «Полісся», 2013. - С. 61-66.

Легеза Д. Г. Модель органічного виробництва продукції у сільськогосподарських підприємствах / Д. Г. Легеза [Електронний ресурс]. - Ре­ жим доступу : http://mev-hnu.at.ua/load/mizhnarodna_naukovo_praktichna_internet_konferend ja/8_shljakhL pidvishhennja_konkurentospromozhnostL vitchiznjanikh_pidpriemstv/9-1-0-35.

Манько Ю. П. Ефективність екологічного землеробства в лісостепу України / Ю. П. Манько // Посібник українського хлібороба. - К., 2009. - С. 263-266.

Методика визначення (розрахунку) розміру витрат на відновлення родючості ґрунтів [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www. sumyzemres.gov.ua/index.php/20l3-04-30-12-02-07.

Органічне землеробство: з досвіду ПП «Агроекологія» Шишацького району Полтавської області. Практичні рекомендації / Антонець С. С., Антонець А. С., Писаренко В. М. [та ін.]. - Полтава: РВВ ПДАА, 2010. - 200 с.

Органічний ринок: зарубіжний досвід та перспективи України / Т. Ю. Приймачук, Т. М. Ратошнюк, Т. А. Штанько, Т. Ю. Сітнікова, А. В. Проценко // Органічне виробництво і продовольча безпека. - Житомир : Вид-во «Полісся», 2014. - С.404-408.

Орел О. І. Інформаційне забезпечення суб'єктів господарювання щодо органічного виробництва / О. І. Орел // Органічне виробництво і продоволь­ ча безпека. - Житомир : Вид-во «Полісся», 2014. - С. 494-499.

Основи біологічного та адаптивного землеробства : [навчальний посібник] / П. В. Писаренко, О. О. Горб, Т. В. Невмивака, Ю. С. Голік. - Полтава, 2009. - 312 с.

Офіційний сайт Міжнародної Федерації органічного сільськогосподарського руху / Органік в Україні [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://organic.com.ua/uk/homepage/2010-01-26-13-42-29.

Подолинский С. А. Труд человека и его отношение к распределению энергии / С. А. Подолинский. - М. : Ноосфера, 1991. - 161 с.

Потапенко В. Г. Органічне сільське господарство як чинник екологічної безпеки / В. Г. Потапенко, О. М. Потапенко // Економіка АПК. - 2011. - № 5. - С. 58-65.

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Поряд­ ку оцінки придатності земель (ґрунтів) для виробництва органічної продукції та сировини» від 26.11.2015 [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://minagro.gov.ua/uk/regulatory?nid = 19482.

Руденко М. Д. Енергія прогресу: нариси з фізичної економіки / М. Д. Руденко. - К. : Молодь, 1998. - 528 с.

Тимошенко В. Н. От заявки к органик-маркировке на примере директив ЕС / В. Н. Тимошенко, А. А. Музыка, А. Л. Зиновенко, Л. Н. Шейграцова, H. Н. Шматко // Органічне виробництво і продовольча безпека. - Житомир : Вид-во «Полісся», 2014. - C.121-125.

Чайка Т. О. Розвиток виробництва органічної продукції в аграрному секторі економіки України : монографія / Т. О. Чайка ; під заг. редакцією д-ра економ. наук, проф. Н. М. Сіренко. - Донецьк : Вид-во «Ноулідж» (до­ нецьке відділення), 2013. - 319 с.

Шевчук Г. М. Еколого-економічне обґрунтування органічного сільськогосподарського виробництва / Г. М. Шевчук // Маркетинг і менеджмент інновацій. - 2011. - № 4, Т. І. - С. 241-251.

Шпак Г. М. Варіанти переходу господарств від традиційного до органічного землекористування / Г.М. Шпак // Органічне виробництво і продовольча безпека. - Житомир : Вид-во «Полісся», 2014. - С.499-503.

Шувар І. А. Біологічне землеробство та його перспективи / І. А. Шувар, Б. І. Шувар // Агросектор. - 2007. - № 9 (23). - С. 18-20.

Як відрізнити органічний продукт? Рубрика «Світ органік» / Журнал «ürganic ua» [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://organic.ua/uk/ organicworld/how-to-choose.

Integrowana Produkcja w Polsce [Електронний ресурс]. - Режим доступу: www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Integrowana-produkcja-roslin/IP-w-Polsce.

Report and recommendations on organic farming / prepared by USDA Study Team on Organic Farming. - Washington DC : USA, 1980. - 94 p. [Електронний ресурс]. - Режим доступу : http://www.nal.usda.gov/afsic/pubs/ USDAOrgFarmRpt.pdf.

Published

2023-05-03