ВИРОЩУВАННЯ РОЗСАДИ КАПУСТИ БРОКОЛІ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ФІТОЛАМП

Автор(и)

  • Г. Б. Попович
  • Н. П. Садовська
  • А. Ф. Гамор
  • О. М. Вантюх

Ключові слова:

досвічування, світлодіодна фітолампа, капуста броколі, розсада, фенологічні спостереження, біометричні вимірювання

Анотація

Стаття присвячена вивченню впливу світлодіодних фітоламп на формування параметрів розсади капусти броколі у ранньо-весняний період. Виявлено позитивний вплив світлодіодних фітоламп при формуванні біометричних параметрів розсади капусти броколі у ранньо-весняний період. Вже на ранніх етапах розвитку сіянців при досвічуванні спостерігали суттєві відмінності за темпами розвитку листків та їх прискорений ріст. При вступанні сіянців капусти броколі у фазу розкритих сім’ядоль за природного світла (24000 лк), у сіянців при досвічуванні відмічали формування першого справжнього листка. У той час як у варіанті з досвічуванням (2900 лк) у гібриду Монако F1 всі рослини вступили у фазу п’яти справжніх листків, у варіанті без досвічування фіксували сформовані чотири листки і тільки у 40% облікових рослин відмічали зачатки п’ятого листка. Надалі, починаючи із фази формування п’ятого-шостого листків, за темпами розвитку справжніх листків рослини контролю і дослідного варіанту майже не різнилися. Упродовж досліджень варіанти відрізнялися за площею асиміляційної поверхні та висотою стебла рослин. За цими показниками у сформованої розсади вирізнялися рослини за досвічування: 54,3 см2/росл., 11,2 см у Монако F1, 30,2 см2/росл., 11,2 см у Зеленого Калабризу та 24,5 см2/росл., 9,2 см у Тонусу порівняно з контролем – відповідно 37,5 см2/росл., 7,4 см у Монако F1, 27,0 см2/росл., 8,8 см у Зеленого Калабризу та 20,1 см2/росл., 8,5 см у Тонусу. Крім того, розсада, вирощена з досвічуванням, вирізнялася за діаметром стебла та розетки листків, за масою надземної та кореневої частин порівняно зі зразками контрольного варіанту.

Посилання

Barickman TC, Kopsell DA, Sams CE, Morrow RC. Sole-Source LED Lighting and Fertility Impact Shoot and Root Tissue Mineral Elements in Chinese Kale (Brassica oleracea var. Alboglabra). Horticulturae. 2020. 6(3). P. 40; https://doi.org/10.3390/horticulturae6030040

Bian ZH, Yang QC, Liu WK. Efects of light quality on the accumulation of phytochemicals in vegetables produced in controlled environments: a review. J Sci Food Agric. 2015. 95. P. 869–877. DOI: 10.1002/jsfa.6789

Fiutak G, Michalczyk M. Effect of artificial light source on pigments, thiocyanates and ascorbic acid content in kale sprouts (Brassica oleracea L. var. Sabellica L.) Food Chemistry. 2020. Vol. 330. DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127189

He J, Qin L, Chow WS. Impacts of LED spectral quality on leafy vegetables: Productivity closely linked to photosynthetic performance or associated with leaf traits? Int J Agric & Biol Eng. 2019. 12(6). P. 16–25. DOI:10.25165/j.ijabe.20191206.5178

Kobayashi K, Amore T, Lazaro M. Light-Emitting Diodes (LEDs) for Miniature Hydroponic Lettuce. Optics and Photonics Journal. 2013. 3. P. 74–77.

http://dx.doi.org/10.4236/opj.2013.31012

Loi M, Liuzzi VC, Fanelli F, De Leonardis S, Creanza TM, Ancona N, Paciolla C, Mulè G. Effect of different light-emitting diode (LED) irradiation on the shelf life and phytonutrient content of broccoli (Brassica oleracea L. var. Italica). Food Chemistry. 2019. 283. P. 206–214. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.021

Ma G, Zhang L, Setiawan CK, Yamawaki K, Asai T, Nishikawa F, Maezawa S, Sato H, Kanemitsu N, Kato M. Effect of red and blue LED light irradiation on ascorbate content and expression of genes related to ascorbate metabolism in postharvest broccoli. Postharvest Biology and Technology. 2014. 94. P: 97–103. https://doi.org/10.1016/j. postharvbio.2014.03.010

Nassarawa SS, Abdelshafy AM, Xu Y, Li L, Luo Z. Effect of Light-Emitting Diodes (LEDs) on the Quality of Fruits and Vegetables During Postharvest Period: a Review. Food and bioprocess technology. 2021. 14(3). P. 388–414. DOI:10.1007/s11947-020-02534-6

Naznin T, Lefsrud M, Gravel V, Hao X. Different ratios of red and blue LED light effects on coriander productivity and antioxidant properties. Acta Hortic. Proc. VIII Int. Symp. on Light in Horticulture. 2016. P. 223–229. DOI: 10.17660/ActaHortic.2016.1134.30

Olle M, Alsiòa I. Influence of wavelength of light on growth, yield and nutritional quality of greenhouse vegetables. Proceedings of the latvian academy of sciences. Section B. 2019. 73(1). P. 1–9. DOI: https://doi.org/10.2478/prolas-2019-0001

Ouzounis T, Rosenqvist E, Ottosen C-O. Spectral Effects of Artificial Light on Plant Physiology and Secondary Metabolism: A Reviewin. HortScience. 2015. 50(8). P. 1128–1135. DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI.50.8.1128

Paradiso R, Proietti S. Light-Quality Manipulation to Control Plant Growth and Photomorphogenesis in Greenhouse Horticulture: The State of the Art and the Opportunities of Modern LED Systems. J Plant Growth Regul. 2021. https://doi.org/10.1007/s00344-021-10337-y

Pintos FM, Hasperué JH, Ixtaina P, Vicente AR, Lemoine ML, Rodoni LM. Short light exposure preserves broccoli head quality and nutrients during refrigerated storage. 2021. https://doi.org/10.1111/jfpp.15801

Promratrak L. The effect of using LED lighting in the growth of crops hydroponics. International Journal of Smart Grid and Clean Energy. 2017. 6(2). P. 133–140. DOI:10.12720/sgce.6.2.133-140

Setiawan CK, Supriyadi, Santoso U, Ma G, Kato M. “Effect of Light-Emitting Diode (Led) Light on the Gene Expression Related With Ascorbate Biosynthesis and Metabolism in Broccoli Florets” in 2nd International Conference on Sustainable Agriculture and Food Security: A Comprehensive Approach, KnE Life Sciences. 2017. P. 529–541. DOI:10.18502/kls.v2i6.1073

Sydіakіna О, Sahnо І. Current status and prоspects оf brоccоlі grоwіng. Scientific Horizons. 2020. 02 (87). P. 102–110. DOI: 10.33249/2663-2144-2020-87-02-102-110

Wang J, Mao S, Wu Q, Yuan Y, Liang M, Wang S, Huang K, Wu Q. Effects of LED illumination spectra on glucosinolate and sulforaphane accumulation in broccoli seedlings. Food Chemistry. 2021. Vol. 356. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129550

Xue A, Liang W, Wen S, Gao Y, Huang X, Tong Y, Hao Y, Luo L. Metabolomic analysis based on EESI-MS indicate blue LED light promotes aliphaticglucosinolates biosynthesis in broccoli sprouts. Journal of Food Composition and Analysis. 2021. 97. P. 1–9. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103777

Бондаренко Г.Л. , Яковенко К.І. (за ред.). Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві, 3-тє вид. Xарків: Основа, 2001. 369 с.

Дидів О., Дидів І., Дидів А. Комерційна культура броколі. Овощеводство, 2018. 3 (155). C. 26–32.

Єщенко, В. О., Копитко, П. Г., Костогриз, П. В., Опришко, В. П. Основи наукових досліджень в агрономії. Вінниця: ПП «ТД «Едельвейс і К», 2014. 332 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-09