ІНТЕНСИВНІСТЬ ДИХАННЯ ПЛОДІВ ЧОРНОЇ СМОРОДИНИ, ОБРОБЛЕНИХ РЕЧОВИНАМИ З АНТИМІКРОБНОЮ ФУНКЦІЄЮ, ЗА РІЗНИХ УМОВ ЗБЕРІГАННЯ

Автор(и)

  • Н. М. Осокіна Уманський національний університет садівництва
  • О. П. Герасимчук Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

плоди чорної смородини, речовини з антимікробною функцією, зберігання, модифіковане газове середовище

Анотація

Наведено результати дослідження інтенсивності процесу дихання плодів чорної смородини, оброблених речовинами з антимікробною функцією, під час зберігання без охолодження в умовах холодильника та модифікованого газового середовища. Зберігання плодів поєднувалося з фізіолого-біохімічними змінами. Встановлено, що уповільнення процесу дихання плодів відбувалося протягом перших 10-15 днів (контрольний варіант) та 25-30 днів (варіанти з обробкою), після чого його інтенсивність поступово зростала та досягала клімактеричного підйому на 30-35-й день у плодах, оброблених розчинами сорбінової кислоти та бензоату натрію зі зростанням індексу до 10-29%, та на 35-40-й день у плодах, оброблених розчином лимонної кислоти та етилового спирту, зі зростанням індексу до 6-34% залежно від сорту та року досліджень. Обробка плодів речовинами з антимікробною функцією дозволила продовжити настання клімактеричного підйому дихання, що сприяло продовженню терміну зберігання плодів. Було визначено, що інтенсивність дихання плодів під час їх закладання на зберігання різко знижувалася з подальшим її збільшенням у контрольних варіантах на 35-й день, тоді як у варіантах з обробкою речовинами з антимікробною функцією - на 65-й день. Загалом, холодильне зберігання плодів за умовами МГЕ дозволило продовжити період стабілізації процесу дихання до 20 днів у плодів без обробки (контрольний варіант) та до 50 днів у варіантах з обробкою плодів речовинами з антимікробною функцією, що, у свою чергу, уповільнило процеси перезрівання плодів.

Посилання

Naichenko, V.M. Some aspects of theoretical justification keeping quality stone fruits and berries. Journal of Agricultural Science, spec. output, 1999. September, pp. 72-75 (in Ukrainian).

Melnyk, O.V. (1997), The use of artificial cold storage for fruit. Author. of dis. to obtain the degree of Ph.D. Kyiv, 1997. 40 p. (in Ukrainian).

Biochemical composition of berries of strawberries, black currant and raspberries. Gardening, viticulture and Winemaking Moldavyy, 1983, no. 2, pp. 53-57 (in Ukrainian).

Hudkovskyi, V.A. Antioxidant (curative) properties of fruits and berries and progressive ways of their storage. Storage and processing of agricultural raw materials, 2001, no. 4, pp. 13-19 (in Ukrainian).

Osokina, N.M. (1983). Development of a rational technology for storing fresh berries of black currant. Dis. to obtain scientific. degree of Ph.D. Kyiv, 1983. 176 p. (in Ukrainian).

Yhnatev, B.D., Dzheneev, S.Yu., Panasiuk M.I. et al. (1974) Handbook for the storage of fruits, berries and grapes. Kyiv: Harvest, 1974. 180 p (in Ukrainian).

Verbii, V.P. (2004). Modern methods of food processing. Kyiv: KNTEU, 2004. 134 p. (in Ukrainian).

Hudkovskyi, V.A. The system of increasing the shelf-life of fruits and grapes. Fruit and vegetable farm, 1987, no. 11, pp. 58-63 (in Ukrainian).

Myronycheva, O.S. (2003), Justification use of antioxidant drugs for long- term storage of fruit apple. Author. of dis. to obtain the degree of Ph.D. Kyiv, 2003. 18 p. (in Ukrainian).

Priss, A.P. (2000). Justification use of antioxidant drugs for long-term storage of apples. Author. of dis. to obtain the degree of Ph.D. Yalta, 2000. 15 p. (in Ukrainian).

Tsarenko, O.M., Zlobin, Yu.A., Skliar, V.H., Panchenko S.M. (2000). Computer methods in agriculture and biology. Sumy: University Book, 2000. 203 p. (in Ukrainian).

Kretovych, V.L. (1980). Plant Biochemistry. Moscow: Higher School, 1980. 445 p. (in Russian).

Metlytskyi, L.V. Biochemistry of immunity, rest and aging of plants. Moscow: Nauka, 1984. pp. 121-205. (in Russian).

Beattie, J., Crozier, A., Duthie, G. Potential Health Benefits of Berries. Curr. Nutr. Food Sci, 2005, no.1, pp. 61-64. (in USA).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03