ВПЛИВ ТИПУ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ НА ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ КРУП'ЯНОГО ВИРОБНИЦТВА ТА КУЛІНАРНУ ОЦІНКУ ГОТОВОГО ПРОДУКТУ

Автор(и)

  • Г. М. Господаренко Уманський національний університет садівництва
  • В. В. Любич Уманський національний університет садівництва
  • В. В. Новіков Уманський національний університет садівництва
  • І. О. Полянецька Уманський національний університет садівництва
  • В. В. Возіян Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

вихід крупи, водотеплове оброблення, кулінарне оцінювання, дисперсійний аналіз

Анотація

От.аттю присвячено оптимізації параметрів водотеплового оброблення та лущення під час вироблення крупи цілої із зерна пшениці м'якозерного й твердозерного типу. Вивчено вплив режимів водотеплового оброблення і лущення на техніко-економічні та органолептичні показники круп'яного виробництва. Найбільший вплив на всі критерії оптимальності зумовлювали параметри лущення, тоді як водотеплове оброблення характеризувалось неістотним впливом. Вихід та якість круп'яних продуктів статистично достовірно відрізнялись залежно від типу зерна. За ідентичних режимів оброблення ступінь лущення зерна м'якозерного типу істотно вищий порівняно із твердозеним. Тому економічно ефективніше переробляти м'якозерний тип зерна порівняно із твердозерним, що значно зменшує енерговитрати. На основі проведених досліджень доведено, що режими перероблення твердозерного та м'якозерного зерна істотно відрізняються між собою, що доцільно враховувати на виробництві. Застосування водотеплового оброблення економічно ефективне на діючих підприємствах різної продуктивності. Доцільність застосування водотеплового оброблення під час проектування нових підприємств вимагає додаткових економічних розрахунків.

Посилання

Ядамсурэнгийн Б. Х. Разработка технологии производства продуктов функционального назначения из ячменя: автореф. дис. ... канд. техн. наук. Восточно-сибирский ГТУ. Улан-Уде, 2003. 24 с.

Нуруллин Э. Г., Дмитриев А. В. Способы шелушения крупяных культур. Информационный листок ТЦНТИ. 1999. № 74. С. 19-23.

Погорелова, И. И. Биохимическое обоснование и разработка технологии получения рисовой крупы повышенного качества и биологической ценности : автореф. дис. ... канд. техн. наук. Кубанский ГТУ. Краснодар, 2001. 22 с.

Правила організації і ведення технологічного процесу на круп'яних заводах [Крошко Г. Д., Левченко В. І., Назаренко Л. Н. та ін.]. К.: Віпол, 1998. 163 с.

Шкапов Е. И. Совершенствование технологии диспергирования зерна для производства хлебобулочных изделий : автореф. дис ... канд. техн. наук : автореф. дис. ... канд. техн. наук. Московский ГУПП. М., 2002. 24 с.

Чумаченко Ю. Д. Снижение енергозатрат процесса крупообразования зерна тритикале. Зернові продукти і комбікорма. 2012. № 2. С. 35-37.

Гайдай Г. С., Іванова В. В. Використання сучасних технологій та обладнання для переробки круп'яних культур. Підвищення ефективності ресурсозберігаючих технологій на зернопереробних підприємствах: Матеріали Всеукр. конф. Умань, 2013. С 36-38.

Дмитриев А. В. Разработка и исследование пневмомеханического шелушителя : автореф. дис. ... канд. техн. наук. Казанский ГАУ. Казань, 2003. 24 с.

Петруня Е. В. Разработка технологии продуктов быстрого приготовления из твердой пшеницы: автореф. дис. ... канд. техн. наук. Московский ГУПП. М., 2005. 25 с.

Швецова И. А., Максимчук Б. М., Попов Н. А. Хлебопекарские свойства муки повышеной дисперсности из цельносмолотого зерна пшеницы. Хлебопекарская и кодитерская промышленость. 1985. № 6. С.32-35.

Пат. 104152 Україна, МПК A23L 1/10. Спосіб кулінарної оцінки круп'яних продуктів із зерна тритикале і пшениці / Господаренко Г. М., Любич В. В., Полянецька І.О., Новіков В. В., Возіян В.В.; заявник та власник Уманський національний університет садівництва. - № u 2015 07630; заявл. 30.07.2015., чинний з 12.01.2016, Бюл. № 1.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03