ТЕХНОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ ОРГАНІЧНОЇ СОЇ ТА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ НА ФУРАЖ
Ключові слова:
органічна соя, органічна пшениця озима, органічне землеробство, біологічні препарати, технологічна карта, органічні стандартиАнотація
Стаття присвячена дослідженню технологічних процесів вирощування сої та озимої пшениці на фураж за органічними стандартами на період 4 роки, що забезпечує дотримання сівозміни та задовольняє існуючий попит на органічну сільськогосподарську продукцію за кордоном. У роботі розроблено технологічні карти вирощування зазначених культур та доведено їх економічну прибутковість завдяки меншим витратам на пальне та біологічні препарати й вищим цінам на органічну продукцію. Доведено, що економічна ефективність вирощування сої за органічними стандартами становить у перший рік 233%, а на третій - 565%, пшениці озимої на другий рік - 260%, а на четвертий - 513%.Розраховані грошові потоки за чотири роки свідчать про економічну прибутковість органічного сільського господарства та його перспективність в сучасних умовах. На основі проведених досліджень визначено ризики вирощування сої та пшениці озимої на фураж за органічними стандартами, які можна мінімізувати вже через 3 роки шляхом дотримання основних принципів органічного землеробства, керуючись практикою І. Овсинського і М. Курдюмова.
Посилання
Органічне землеробство: з досвіду ПП «Агроекологія» Шишацького району Полтавської області. Практичні рекомендації / С.С. Антонець, А.С. Антонець, В.М. Писаренко [та ін.] - Полтава : РВВ ПДАА, 2010. - 200 с.
Шикула М.К. Концепція біологічного землеробства на чорноземних ґрунтах / М.К. Шикула // Вісник ХНАУ. - 2004. - № 1. - С. 237.
Шувар І.А., Шувар Б.І. Біологічне землеробство та його перспективи / [І.А. Шувар, Б.І. Шувар] // Агросектор. - 2007. - № 9 (23).