РІСТ І РОЗВИТОК БУРЯКА СТОЛОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД РІЗНИХ СПОСОБІВ МУЛЬЧУВАННЯ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • П. В. Безвіконний
  • Р. О. М’ялковський
  • В.С. Кравченко

Ключові слова:

буряк столовий, гібрид, мульчування, поліетиленова плівка, перегній

Анотація

Метою було вивчення впливу способів мульчування ґрунту на ріст, розвиток рослин буряка столового в умовах Правобережного Лісостепу України. Методи. Аналіз, синтез, узагальнення, лабораторний і польовий дослід. Результати. Використання мульчування посівів органічними та неорганічними матеріалами надає позитивний вплив на скорочення тривалості вегетаційного періоду буряка столового. Появу сходів у контрольному варіанті відзначали на 17 добу від посіву, а у варіантах де застосовували мульчування – на 15 добу. Утворення першої пари справжніх листків при мульчуванні ґрунту прозорою та чорною поліетиленовою плівкою випереджало контроль на 3 доби, а перегноєм, тирсою та агроволокном на 4 доби. Використання неорганічних матеріалів сприяє швидшому настанню технічної стиглості, а саме на 3-6 діб раніше, а мульчування органічними матеріалами – на 6-7 діб відповідно. Використання різних способів мульчування посівів сприяє зростанню листової поверхні буряка столового на 4,3-5,8 тис. м2/га, або на 15,5-20,9% відповідно. Період «початок формування коренеплоду-технічна стиглість» характеризувався найбільшим накопиченням біомаси у рослин буряка столового порівняно з попереднім періодом. Виходячи з цього, зростала й продуктивність фотосинтезу – 2,7-3,0 г/м2×добу залежно від різних способів мульчування. Застосування поліетиленової плівки забезпечило збільшення чистої продуктивності фотосинтезу на 8% у разі використання агроволокна на 12%. Найсприятливіші умови для формування максимального показника чистої продуктивності фотосинтезу склалися в разі викоритстання оранічних матеріалів (тирса, перегній). У період «початок формування коренеплоду-технічна стиглість» продуктивність фотосинтезу в цьому випадку становила 2,9-3,0 г/м2×добу, що на 16-20% перевищувала контроль. Висновки. Результатами досліджень встановлено, що використання різних способів мульчування сходів, поліетиленовою плівкою, агроволокном та місцевими органічними матеріалами, сприяє інтенсифікації фізіолого-біохімічних процесів, що відбуваються в рослині буряка столового. Подальше вивчення і вдосконалення слід зосередити на поглиблене вивчення інноваційних способів мульчування з використанням сучасних високопродуктивних сортів і гібридів буряка столового.

Посилання

Овчарук О .В., Хоміна В. Я., Земляк І. І. Вплив кліматичних змін на агроекологічну адаптацію сільськогосподарських культур в сучасних сівозмінах. Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти: матеріали II Міжнародної науково-практичної конференції, м. Київ, 10-12 квітня 2019 р. Київ, 2019. С. 107–110.

Паламарчук І. І. Ефективність мульчування ґрунту за вирощування кабачка в Лісостепу України. Зб. тез Міжнародної науково-практичної конференції. Інститут овочівництва і баштанництва, Харків, 2013. С. 109–111.

Безвіконний П. В., Потапський Ю. В. Ефективність вирощування коренеплодів буряка столового за використання різних способів мульчування. Тенденції та виклики сучасної аграрної науки: теорія і практика: матеріали IIІ Міжнародної наукової інтернет-конференції, м. Київ, 20-22 жовтня 2021 р. Київ, 2021. С. 37–39.

Румянцев С. Мульчирование − шаг к успеху. 2007. URL: http://www.stroitel.in.ua/news.

Гришкевич М. Н., Кругляков А. В., Баранов Н. В., Карницкий В. А. Ранние овощи под пленкой. Минск : Урожай, 1988. 96 с.

Медведев В. В., Линдіна Т. Є. Мульчування як засіб поліпшення фізичних властивостей ґрунтів та ефективності дії мінерального живлення сільськогосподарських рослин. URL: http://agroua.net/scienceeducation/scidevelopments/index.php?did=105&branch=1

Лимар А. О., Лимар В. А., Наумов А. О. Вплив мульчування грунту на водоспоживання, врожайність та економічну ефективність вирощування перцю солодкого.

Зрошуване землеробство. 2017. Вип. 67. С.32–38.

Барабаш О. Ю., Сыч З. Д., Носко В. Л. Уход за овощными культурами. URL: http://www.agromage.com/stat_id.php?id=504

Мульчування грунту агроволокном. URL: http://www.texton.com.ua/content/view/108/14/l

Ham J. M., Kluitenberg G. J., Lamont W. J. Potential impact of plastic mulches on the above ground plant environment. Proc. Natl. Agr. Plast. Congr. 1991. № 23. Р. 63–69.

Безвіконний П. В., Мулярчук О. І. Мульчування столових буряків. Плантатор. 2020. №2. С. 34–36.

Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків: Основа, 2001. 370 с

Заришняк А. С., Жердецький І. М. Вплив позакореневого внесення добрив на показники фотосентетичної діяльності рослин цукрових буряків. Цукрові буряки. 2009. №2. С. 8–10.

Чередниченко В. М. Кореляційні залежності етапів органогенезу у рослин капусти броколі за мульчування ґрунту і застосування водоутримуючих гранул в тунельних

укриттях з укривним матеріалом агроволокно в Лісостепу України. Овочівництво і баштанництво: міжвід. тем. наук. зб. 2011. №57. С. 130–140.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-15