ТЕХНОЛОГІЧНА ОЦІНКА ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ТА ТРИТИКАЛЕ ДЛЯ КРУП'ЯНОГО ВИРОБНИЦТВА

Автор(и)

  • Н. М. Осокіна Уманський національний університет садівництва
  • К. В. Костецька Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

зерно, пшениця, тритикале, сорт, крупа, технологічна оцінка, якість

Анотація

Стаття присвячена технологічній оцінці зерна пшениці ярої м'якої сортів Трізо та Мідас, озимої м'якої сорту Лазурна, а також тритикале сорту Аватар для виробництва крупи. Експериментальна частина роботи виконана впродовж 2013-2014 рр. за умов лабораторії кафедри технології зберігання і переробки зерна, навчально-науково- виробничих відділів Уманського національного університету садівництва та фермерського господарства «Пролісок+» в с. Гранів Гайсинського району Вінницької області. Згідно методик, що описані в стандартах, виконувалися аналізи зерна та крупи.Геометрична характеристика зерна визначає щільність його при формуванні шару та особливості переміщення зерна під час транспортування. За середнім значеннями лінійних розмірів зерна пшениці та тритикале сортів, що досліджували, визначали значення об'єму, площі та сферичності, що відіграють важливу роль у процесах зволоження, нагріву і охолоджування.Якість готової продукції безпосередньо залежить від якості сировини. Проведення дослідження з якості зерна показало, що зразки мають запах і смак властиві культурам. Технологічні властивості зерна - це сукупність ознак і показників його якості, що характеризують стан зерна в технологічних процесах переробки і впливають на вихід і якість крупи.При оцінці кулінарних властивостей круп визначали коефіцієнт розварюваності, тривалість варіння, колір, смак, запах, консистенцію.Технологічні властивості зерна пшениці та тритикале достатньо високі. Невідповідність вмісту сміттєвої домішки нормам якості зерна свідчить про неретельне його очищення. Крупи з зерна культур, що досліджували, доброї та відмінної якості з типовим для крупи «Полтавська» смаком та приємним, притаманним запахом, без сторонніх присмаків і запахів.На зниження їхньої якості вплинула консистенція, смак і колір каші. Фактичний вихід крупи з зерна пшениці становить 62-63%, тоді як із зерна тритикале - 60-61% за базисного виходу цих круп - 63%.

Посилання

Мерко І.Т. Наукові основи технології зберігання і переробки зерна / 1.Т. Мерко, В.А. Моргун. — Одеса, 2001. — 207 с.

Соколова А.Я. Технологическое оборудование предприятий по хранению и переработке зерна / Перераб. и доп. под ред. д.т.н., проф. А.Я. Соколова]. — Изд. 5-е.— М.: Колос, 1984. — 445 с.

Лихочвор В.В. Рослинництво: навчальний посібник / В.В. Лихочвор. — К.: Центр навчальної літератури, 2004 — 816 с.

Неттевич Э.Д. и др. Селекция яровой пшеницы, ячменя, овса / Э.Д. Неттевич. — М.: Россельхозиздат, 1970. — 172 с.

Новые высокопродуктивные сорта зерновых культур. Повышение технологических качеств мягкой пшеницы. — М.: Колос, 1965. — 286 с.

Приемы и методы повышения качества зерна колосовых культур. — Л.: Колос, 1967. — 254 с.

Лісничий В.А. Господарськоцінні та поживні властивості зернового ярого тритикале / В.А. Лісничий, В.К. Рябчун, В.І. Шатохін // Науковий вісник Нац. агр. ун-ту, 2002. — Вип. 40. — С. 34-38.

Господарська цінність ярих тритикале / В.К. Рябчун // Бібліотечний вісник. — 2003. — Режим доступу до журн.: http://ukrseeds.narod.ru.

Рябчун В.К. Качество зерна новых линий ярових гексаплоидных тритикале / В.К. Рябчун, В.И. Шатохин, И.А. Панченко // Наукові основи стабілізації виробництва продукції рослинництва: міжнар. конф., 1999 р.: тези допов. — Харків, 1999.— С. 199-200.

Данильчук П.В. Оценка качества зерна в хозяйствах и на хлебоприемных предприятиях: справ. / П.В. Данильчук, Л.Р. Торжинская. — К.: Урожай, 1990. — 174 с.

Зверев С.В. Физические свойства зерна и продуктов его переработки — М.: ДеЛипринт. — 2007. — 176 с.

ДСТУ 3768-98. Крупа пшенична шліфована / Технічні умови. — 1998. — 12 с.

ДСТУ 3768:2010. Зерно. Пшениця. Технічні умови. — 2010. — 17 с.

ДСТУ 4762:2007. Зерно. Тритикале. Технічні умови. — 2010. — 9 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03