BIOCHEMICAL COMPOSITION AND ORGANOLEPTIC EVALUATION OF FRUIT JONAGOLD CLONES UKRAINIAN SELECTION UNDER THE CONDITIONS OF PODILLYA

Authors

  • K. P. Tarnavska Podillya Research Station of Horticultural Institute NAAS

Keywords:

spontaneous clones of Jonagold, fruits, consumer maturity, biochemical composition, dry soluble substances, organic acids, ascorbic acid, sugars, fruit tasting

Abstract

The results of analysis of biochemical composition and taste qualities of fruits of 20 clones of Jonagold in the conditions of Podillya are presented.Researches during 2013-2015 found that the most dry soluble substances (DSS) are found in the fruits of the clone DP-9 (13,79±0,52%). The highest amount of titrated acids accumulates the fruits of clones DP-2, DP-3 and DP-8 (0,50±0,25 - 0,51±0,11%). Apples of all spontaneous clones and the original variety of Jonagold contain a small amount of ascorbic acid- 5,8 - 9,3 mg /100 g of crude mass. The ratio of sugars and acids in apple clones of Jonagold during the period of biological ripeness was 16,7±3,48 - 24,4±6,13 and described them as fruits of dessert purpose.Fruit tasting showed that apple clones DP-3, DP-8, DP-13, DP-14, DP-17 and DP-20 have excellent taste and attractive appearance and can be recommended for fresh use.

References

Августин Міка. Якість яблук у Європі/ Августин Міка / Садівництво по-українськи. - 2014. - № 4(4) - С.12.

ГСТУ 01.1-37 - 160:2004. Яблука свіжі середніх і пізніх термінів достигання. Технічні умови. Видання офіційне. - [Чинний від 2005-01-01] - К.: Мінагрополітики України, 2005. 11 с. - (Галузевий стандарт України).

Ермаков А. И. Методы биохимического иследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арасимович, М. И. Смирнова-Иконникова, Г. А. Ярош, Г. А. Луковникова // Изд. 2-е перераб. и доп. - Ленинград: Колос, 1972. - С. 456.

Кондратенко П. В. Методика оцінки якості плодово-ягідної продукції / П. В. Кондратенко, Л. М. Шевчук, Л. М. Левчук - К.: СПД «Житєлев С.І.», 2008. - С. 80.

Кондратенко Т. Є. Практикум з помології / Т. Є. Кондратенко - К.: Друкарська дільниця НВК НАУ, 2000. - С. 114-118.

Кондратенко Т. Є. Яблуня в Україні. Сорти / Т. Є. Кондратенко. - К.: «Світ», 2001. - С. 28.

Кондратенко Т. Є. Сорти яблуні для промислових і аматорських садів України / Т. Є. Кондратенко. - К.: Манускрипт-АСВ, 2010. - С. 400.

Методика проведення експертизи сортів плодово-ягідних, горіхоплідних культур та винограду / Охорона прав на сорти рослин: Офіційній бюлетень. - К.:Алефа, 2005. - № 2. - ч. 2. - С. 170-180.

Омельченко І. К. Культура яблуні в Україні / І. К. Омельченко. - К.: Урожай, 2006. - С. 302.

Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под. ред. Е. Н. Седова, Т. П. Огольцовой. - Орел: ВНИИСПК, 1999. - С. 608.

Сєдов Е. Н. Селекция яблони / Е. Н. Седов, В. В. Жданов, З. А. Седова и др. - М.:Агропромиздат, 1989. - С. 56.

Целуйко Н. А. Определение срока съема плодов семечковых культур / Н. А. Целуйко. - М.: Колос, 1969. - С. 3.

Vliegen-Verschure A. What apple varieties are planted by European fruit growers? / A. Vliegen-Verschure, G. Poldervaart // European Fruitgrowers Magazine. - 2016. - P. 12-14.

Published

2023-05-03