STORAGE OF REINETTE SYMYRENKO APPLES WITH POST-HARVEST TREATMENT OF ETHYLENE INHIBITOR AND SHELF-LIFE
Keywords:
apples, Reinette Simirenka, Smart Fresh, storage, commercial quality, shelf lifeAbstract
The research results o f the changes o f marketable product quality and natural losses during common cold storage and a shelf life period o f 7 days at 20°C (cv. Reinette Symyrenko) under post-harvest treatment with 1-methylcyclopropene (1-MCP) were presented in the paper. It was found out that in favorable years for the formation o f fruit quality postharvest treatment o f apples (cv. Reinette Symyrenko) with 1-MCP increased marketable products output by 14,8-86,6% with the advantage o f higher commodity grade and reduced a natural loss.Postharvest treatment ensures lack o f surface skin browning, lack or 3.7 times lower losses from overripeness, 4.5 - from flesh browning, and with a tendency to reduce losses o f fruit rot.
References
Watkins C. B. Effects of delays between harvest and 1-methylcyclopropene treatment, and temperature during treatment, on ripening of air-stored and controlled-atmosphere stored apples / C. B. Watkins, J. F. Nock // HortScience. - 2005. - Vol. 40. - № 7. - P. 2096-2101.
Хоменко І. І. Причини виникнення хвороб плодів яблуні при зберіганні / І. І. Хоменко, О. Г. Сухойван, Іг. І. Хоменко, Р. О. Сухойван // Наукові доповіді НАУ. - 2008. - №4 (12). - С. 1-13. - Режим доступу до журн.: http:// www.nbuv.gov.ua/e-Journals/nd/2008-4/08kiidis.pdf 1.
Jung S. K. Effects of ethylene inhibition on development of flesh browning in apple fruit / S. K. Jung, H. James, J. Lee, J. F. Nock, C. B. Watkins // Acta hort. - 2010. - № 877. - P. 549-554.
Rutkowski K. Problemy w przechowalnictwie jablek w ostatnich latah / K. Rutkowski/ / X Ogolnopolskie spotkanie sadownikow w Grojcu. - 2005. - P. 140-143.
Гудковский В. А. Инновационные технологии хранения плодов, ягод и овощей / В. А. Гудковский, Л. В. Кожина, А. Е. Балакирев, Ю. Б. Назаров // Проблемы развития АПК региона. - 2010. - № 3 (3). - С. 78-83.
Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда (организация и проведение исследований) / [С. Ю. Дженеев, В. И. Иван ченко, Э. Л. Дженеева и др.]; под ред. С. Ю. Дженеева и В. И. Иванченко. - Ялта: Институт винограда и вина «Магарач», 1998. - 152 с.