AGROBIOLOGICAL AND ECONOMIC PROPERTIES OF NEW HIGH-PROTEIN SOFT WINTER WHEAT VARIETIES

Authors

  • O. L. Ulich Kirovohrad State Variety Testing Station
  • S. M. Hryniv Ukrainian Institute of Plant Variety Examination
  • L. M. Balytska Ukrainian Institute of Plant Variety Examination
  • Yu. F. Tereshchenko Uman National University of Horticulture

Keywords:

wheat, variety, protein, gluten, breadmaking characteristics, flour strength, yielding capacity, profitability

Abstract

New varieties of soft winter wheat with high indices o f yielding capacity, protein content, food properties of grain and their economic-valuable, physiological and morphoagrobiological properties have been discovered. It has been found that under the creation of new highly-productive soft winter wheat varieties it is possible to decrease and even to overcome negative correlation of yielding capacity with protein content in grain. It was also found that high protein varieties are capable of forming high yielding capacity of grain with higher indices of protein and gluten content and breadmaking characteristics.Their introduction will facilitate the solving of the problem of the production of high-quality grain to meet the demands of domestic and foreign market, increasing profitability and reviving the international fame of Ukrainian wheat.It has been proved that the implementation of the potential of yielding capacity and properties of grain depends on the genotype with corresponding indices, positive reaction to accumulation of protein and on varietal intensive agricultural technologies, in which the crucial role belongs to the optimization of mineral nutrition, especially on the nitrogen one with regard to agroecological conditions, the time of vegetation renewal in spring, the place in the crop rotation, the presence of nutrients in the soil etc.Varieties Natalka, Vidrada, Epokha Odeska, Lasunia, Lupus, Vilshana, Midas, Poltavka are characterized by considerable adaptive potential o f productivity with positive reaction o f protein accumulation and high food properties of grain.

References

Пшеница// Коллектив авторов. Ответственный редактор В.Н. Ремесло. - К., Урожай, 1977. - 428 с.

Моргун В. В. Мутационная селекция пшеницы / В. В. Моргун, В. Ф. Логвиненко - К. : Наук. думка, 1995. - 627 с.

Сорти та оптимальні системи вирощування озимої пшениці. Клуб 100 центнерів / В. В. Моргун, Є. В. Санін, В. В. Швартау / Інститут фізіології рос­ лин і генетики НАН України; Компанія Сингента, Швейцарія. - К. : Логос, 2012. - 132 с.

Литвиненко М.А., Лифенко С.П., Голуб Є.А. Сильні та екстрасильні сорти пшениці заслуговують на розширення їх площ у виробництві // Насінництво. - 2014. - С. 1-6.

Бурденюк-Тарасевич Л.А., Бузинний М.В .Білоцерківські сорти пшениці м'якої озимої, їх характеристика, апробаційні ознаки та особливості агротехніки / Л.А. Бурденюк-Тарасевич, М.В. Бузинний. - Біла Церква, 2014. - 32с.

Каталог нових сортів та гібридів Селекційно-генетичного інституту. - Одеса, 2008. - 128 с.

Методика проведення експертизи та державного сортовипробування сортів рослин зернових, круп'яних та зернобобових культур // Охорона прав на сорти рослин : офіц. бюлетень. - 2003. - № 2, Ч. 3. - С. 5-19, 191-204.

Гуменюк Г. Д., Мельничук С. Д., Солодчук Н. В. Проект стандарта на пшеницу для экспорта. - Електронна сторінка : gromage.com - 2000-2012. С.-х. отраслевой сервер.

Уліч О.Л. Високобілковий сорт пшениці м'ягкої озимої Наталка / Лисікова В.М., Корхова М.М., Коляденко С.С.// Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин: наук.-практ. Журн.- 2014.- № 3(24).- С.38-40.

Гаврилюк М.М. Хліб з пшениць Київщини/ Насінництво. - 2012. - №6 . - С.1-7.

Терещенко Ю.Ф. Наукове обгрунтування формування продуктивності, якостей продовольчого зерна та насіння продовольчої пшениці у південній частині правобережного Лісостепу: Автореф. дис. докт. с.-г. наук: 06.01.09 / НАУ. - К., 1999. - 33с.

Мединець В.Д. Роль часу відновлення весняної вегетації в онтогенезі, філогенезі та селекції зимуючих рослин /Тези міжнар. наук. - пр. конф., присвяченої 90-річному ювілею доктора с.-г. наук, проф. Мединця В.Д. - Полтава, 2014. - С. 4 - 6 .

Уліч О.Л. Реакція нових сортів пшениці озимої м'якої на час відновлення весняної вегетації в центральній частині правобережного Лісостепу / 0.Л. Уліч / Зб. наук. пр. Уманського НУС. - Умань, 2014. - Вип. 8 6. - Ч. 1: агрономія. - С. 235 - 240.

Терещенко Ю.Ф. Висвітлення екологічного ефекту ЧВВВ у підручниках для аграрних ВНЗ/Тези міжнар. наук. - пр. конф., присвяченої 90-річному ювілею доктора с.-г. наук, проф. Мединця В.Д. - Полтава, 2014. - 162 с.

Published

2023-05-03