DETERMINATION OF SVITCHGRAS SPROUTING ENERGY AND SEED GERMINATION

Authors

  • V. A. Doronin Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet NAAS of Ukraine
  • Y. A. Kravchenko Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet NAAS of Ukraine
  • M. V. Busol Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet NAAS of Ukraine
  • V. V. Doronin Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet NAAS of Ukraine
  • S. M. Mandrovska Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet NAAS of Ukraine

Keywords:

intensity of germination, accounting time, temperature, seed cooling, resting state, energy of germination

Abstract

Svitchgras (Panicumv virgatum L.) is a new crop for Ukraine. But its cultivation on degraded lands is important in order the solid fuels to produce. Reproduction of this crop by seed is most favorable way. Svitchgras seed is characterized by a high state o f calm and especially immediately after harvesting. Current methods for the quality of seed determining cannot be used to assess the intensity of Svitchgras germination, which is inherent in long dormancy. The article highlights the ways to determine the intensity of sprouting and period of accounting of Svitchgras sprouting energy and seed germination.Seed pre-cooling and its term are significantly influenced on the intensity of seed germination. During the four days cooling is provided intensity of germination increasing on the seventh day after sowing by the sprouting at a constant temperature of 20 °C on 15% compared with the control. During four days seed germination at variable temperature after pre-cooling on the 10th and subsequent dates of accounting the intensity of germination was significantly higher than the germination at a constant temperature, due to the influence of low temperature on resting state o f seed.With the use of two methods the accounting date of sprouted seed that characterize its sprouting energy is determined.The basis is M.K. Fisova methodology of sprouting energy accounting period in which the vigor is determined by minimum number of days during of which the maximum number of culture seed is germinating. The 10th day after sowing is the term of Svitchgras seed energy of germination definition.

References

International Rules for Seed Testing - ISTA, 1999. - 85 с.

Доронін В.А. Якість насіння свічграсу залежно від способів його сортування / Кравченко Ю.А., Бусол М.В., Доронін В.В. // ЗИП. - К.: ІБКіЦБ. - 2013. - вип. 19. - С. 28-32.

Доронін В.А. Способи підвищення якості насіння свічграсу / Кравченко Ю.А.,. Бусол М.В, Доронін В.В.// Біоенергетика. - 2014. - № 2. - С. 22-24.

3,Sorten - und Saatgutrecht der Europäischen Union, Brüssel, Stand 19. 2003, 532 p.

Еленко Е. Семеноводство и семенной контроль /Й. Бернат, В. Чех и др. // [перевод с чешского Г.И. Мирошниченко]. - М.: Колос, 1981. - 335 с.

Методи визначення якості. ДСТУ 4138-2002. Насіння сільськогосподарських культур [введ. з 01.01.2004 р.]. - К.: Держспоживстандарт України, 2003. - 173 с.

Методи визначення схожості, одноростковості та доброякісності. ДСТУ 2292-93. Насіння цукрових буряків. [введ. з 01.01.1996 р.]. - К.: Держстандарт України, 1995. - 11 с.

Доронін В.А. Удосконалення методу визначення схожості насіння цукрових буряків / Кравченко Ю.А., Бусол М.В., Доронін В.В., Бойко І.І. // Цукрові буряки - 2014. - № 6. - С.16-17.

Фирсова М.К. Семенной контроль./М.К. Фирсова. - М.: Колос, 1969. - С. 148-154.

Доспехов Б.С. Методика полевого опыта / Б.С. Доспехов.- М.: Агропромиздат, 1985.-351 с.

Published

2023-05-03