АНАЛІЗ БІОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ І ГОСПОДАРСЬКИХ ПОКАЗНИКІВ РОСЛИН ГРЕЧКИ В ЗОНІ ПІВДЕННОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • О. В. Тригуб
  • В. В. Ляшенко
  • О. М. Куценко
  • О. В Бараболя
  • І. В. Короткова
  • К. В. Ляшенко

Ключові слова:

гречка, висота рослин, вегетаційний період, крупність зерна, плівчатість зерна, вирівняність зерна

Анотація

Стаття присвячена добору сортів гречки, що здатні забезпечити збільшення виробництва зернової продукції гречки в умовах південного Лісостепу України з урахуванням їх біологічних і технологічних показників. Дослідження виконано впродовж 2020–2021 років у польових і лабораторних умовах Устимівської дослідної станції рослинництва Інституту рослинництва імені В. Я. Юр'єва НААН України. У дослідженні встановлено, що висота рослин різних сортів гречки варіювала від 103 до 147 см, за середнього значення по групі – 119 см. При цьому найбільший показник по групі був у 2021 році (124 см) внаслідок більш сприятливих погодних умов, а в сортів Володар (147 см) й Українка (147 см). Результати аналізу тривалості вегетаційного періоду показали, що всі сорти гречки реагували на покращення умов вирощування – збільшували тривалість періоду вегетації. При цьому, сорти індеремінатного типу формували цей показник на значно вищому рівні: сорт Українка – з 72 діб у несприятливому 2020 році, до 78 діб у більш сприятливому 2021 році; сорт Володар – із 72 діб у 2020 році, до 81 добу в 2021 році. Встановлено, що тривалість періоду «цвітіння–достигання» в середньому за роки вивчення змінбвалася від 36 до 47 діб, за середнього значення 41 доба. Найбільше варіювання цього значення (6 діб) відмічено у сортів Українка і Слобожанка, та 8 діб – у сорту Володар. Дослідження групи технологічних показників дозволило встановити, що всі з досліджуваних сортів відповідали стандарту за крупністю. При цьому, найкрупніше зерно формували сорти гречки Надійна (29,3 г) та Володар (29,2 г), найдрібніше – Селяночка (27,1 г), Слобожанка (27,6 г) та Ювілейна 100 (28,0 г). За проведеною оцінкою плівчастості, встановлено найменш плівчасте зерно у сортів гречки Софія й Антарія (по 21,1 %), Ольга (21,7 %). За досліджуванням вирівняності зерна – найбільшим рівнем показника вирізнявся зерновий матеріал сортів гречки СИН 3/02 (81,8 %), Надійна (81,8 %), Селяночка (81,3 %), Єлена (81,0 %) та Софія (81,0 %). В цілому, за сукупністю проаналізованих технологічних показників якості зерна в умовах південного Лісостепу України найдоцільніше вирощувати гречку сортів Ольга, Єлена та Софія.

Посилання

Тригуб О. В. Агробіологічний підбір сортів гречки за продуктивними ознаками. Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку : матеріали

V Міжнар. наук.-практ. конф. (7 червня 2019 р., м. Київ). Вінниця : ТОВ «ТВОРИ», 2019. С. 57‒60.

Вільчинська Л. А., Городиська О. П., Диянчук М. В. Селекція гречки на стійкість до несприятливих факторів навколишнього середовища. Фактори експериментальної еволюції організмів. 2020. Т. 27. С. 55‒60. DOI: 10.7124/FEEO.v27.1302.

Тригуб О. В. Джерела продуктивності та адаптивності гречки. Генетичні ресурси рослин. 2016. № 18. С. 77–87.

Vilchynska L. A., Gorodyska O. P. Estimation of new breeding material of buckwheat on the velocity basis. Black Sea Scientific Journal of Academic Research. 2014. Vol. 14. P. 14‒19.

Рарок А. В. Удосконалення окремих елементів технології вирощування гречки в умовах Лісостепу Західного : дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.09 / Подільський АТУ. Кам’янець-Подільський, 2016. 167 с.

Fesenko A. N., Fesenko N. N., Romanova O. I., Fesenko I. N. Crop Evolution of Buckwheat in Eastern Europe: Microevolutionary trends in the secondary center of buck-wheat genetic diversity. In: M. Zhou, I. Kreft, S.-H. Woo, N. Chrungoo, G. Wieslander (Eds.) Molecular Breeding and Nutritional Aspects of Buckwheat (pp. 99‒107). Elsevier, 2016.

Громовий С. Ціни на гречку до кінця року можуть злетіти на 30%. URL: https://kurs.com.ua/ua/novost/552176-ceni-na-grechku-k-koncu-godamogut-vzletet-na-30?source=ukrnet (дата звернення: 14.10.2022 р.).

Вільчинська Л., Камінна О., Диянчук М.

Селекція гречки для умов Лісостепу України. Вісник Львівського національного аграрного університету. Сер. Агрономія. 2018. № 22. С. 148‒152.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. Москва : Колос, 1979. 416 с.

Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових на придатність до поширення в Україні; за ред. С. О. Ткачик. Вінниця : ФОП Корзун Д. Ю., 2016. 82 с.

Тригуб О. В. Широкий уніфікований класифікатор роду Гречки (Fagopyrum Mill.). Кременчук : Християнська Зоря, 2013. 54 с.

Бочкарёва Л. П. Анализ структуры растения гречихи. Методические рекомендации. Черновцы, 1994. 45 с.

ДСТУ 4138-2002. Насіння сільсько-господарських культур. Методи визначення якості. [Чинний від 2004-01-01]. URL: http:// online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=91465 (дата звернення: 14.10.2022 р.).

ДСТУ 4524:2006. Гречка. Технічні умови. [Чинний від 2007-07-01]. URL: https://dnaop.com/html/33900/DSTU_4524_2006 (дата звернення: 14.10.2022 р.).

Тригуб О. В. Агробіологічний підбір сортів гречки за продуктивними ознаками. Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку : матеріали

V Міжнар. наук.-практ. конф. (7 червня 2019 р., м. Київ). Вінниця : ТОВ «ТВОРИ», 2019. С. 57‒60.

Вільчинська Л. А., Городиська О. П., Диянчук М. В. Селекція гречки на стійкість до несприятливих факторів навколишнього середовища. Фактори експериментальної еволюції організмів. 2020. Т. 27. С. 55‒60. DOI: 10.7124/FEEO.v27.1302.

Тригуб О. В. Джерела продуктивності та адаптивності гречки. Генетичні ресурси рослин. 2016. № 18. С. 77–87.

Vilchynska L. A., Gorodyska O. P. Estimation of new breeding material of buckwheat on the velocity basis. Black Sea Scientific Journal of Academic Research. 2014. Vol. 14. P. 14‒19.

Рарок А. В. Удосконалення окремих елементів технології вирощування гречки в умовах Лісостепу Західного : дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.09 / Подільський АТУ. Кам’янець-Подільський, 2016. 167 с.

Fesenko A. N., Fesenko N. N., Romanova O. I., Fesenko I. N. Crop Evolution of Buckwheat in Eastern Europe: Microevolutionary trends in the secondary center of buck-wheat genetic diversity. In: M. Zhou, I. Kreft, S.-H. Woo, N. Chrungoo, G. Wieslander (Eds.) Molecular Breeding and Nutritional Aspects of Buckwheat (pp. 99‒107). Elsevier, 2016.

Громовий С. Ціни на гречку до кінця року можуть злетіти на 30%. URL: https://kurs.com.ua/ua/novost/552176-ceni-na-grechku-k-koncu-godamogut-vzletet-na-30?source=ukrnet (дата звернення: 14.10.2022 р.).

Вільчинська Л., Камінна О., Диянчук М. Селекція гречки для умов Лісостепу України. Вісник Львівського національного аграрного університету. Сер. Агрономія. 2018. № 22. С. 148‒152.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. Москва : Колос, 1979. 416 с.

Методика проведення експертизи сортів рослин групи зернових, круп’яних та зернобобових на придатність до поширення в Україні; за ред. С. О. Ткачик. Вінниця : ФОП Корзун Д. Ю., 2016. 82 с.

Тригуб О. В. Широкий уніфікований класифікатор роду Гречки (Fagopyrum Mill.). Кременчук : Християнська Зоря, 2013. 54 с.

Бочкарёва Л. П. Анализ структуры растения гречихи. Методические рекомендации. Черновцы, 1994. 45 с.

ДСТУ 4138-2002. Насіння сільсько-господарських культур. Методи визначення якості. [Чинний від 2004-01-01]. URL: http:// online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=91465 (дата звернення: 14.10.2022 р.).

ДСТУ 4524:2006. Гречка. Технічні умови. [Чинний від 2007-07-01]. URL: https://dnaop.com/html/33900/DSTU_4524_2006 (дата звернення: 14.10.2022 р.).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-09