АДАПТИВНІСТЬ І СТАБІЛЬНІСТЬ СОРТІВ ЧАСНИКУ ОЗИМОГО ЗА ІНТРОДУКЦІЇ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Ключові слова:
часник озимий, генотип, сорт, сортозразок, форма, зимостійкість, адаптивність, стабільність, цибулина, урожайністьАнотація
Стаття присвячена вивченню адаптивності та стабільності, рівню врожайності зразків часнику озимого з різних еколого-географічних регіонів за різних способів вирощування та їх оцінюванню у різні за кліматичними умовами роки в умовах Правобережного Лісостепу України.Встановлено, що інтродуковані сорти і форми по-різному реагують на зміну умов середовища, що в свою чергу залежить від умов, де формувався генотип та агрофону на якому його вирощували. Так, під час перевезення з одного регіону вирощування (особливо східного та південного) в умови Правобережного Лісостепу України (Черкаська область) спостерігається різкий стрибок продуктивності у І рік вирощування та її суттєве зниження на ІІ рік, але зберігається висока адаптивність, проте низька стабільність.
Посилання
Добруцкая Е.Г., Пивоваров В.Ф. Экологическая роль сорта в XXI веке. Межд. научно-практическая конференция: Селекция и семеноводства овощных культур в XXI веке, М. 2000. Т. 1. С. 28-30.
Tarique Aslam, B.S. Dudi, A.K. Pandav аnd M.K. Rana Evaluation of garlic (Allium sativum L.) genotypes for yield and yield attributing traits under semi arid zone of Haryana (Hisar). Theasian Journal Of Horticulture. Volume 11. Issue 1. AJH June, 2016. Рр. 96-100.
Лихацький В. І. Підвищення врожаю часнику шляхом клонового добору. Теоретичні основи формування високих урожаїв сільськогосподарських культур в умовах Центрального Лісостепу України. Збірник наукових праць Уманського сільськогосподарського інституту. Умань, 1993. С. 162-167.
Лихацький В. І. Біологічна і господарська оцінка місцевих форм часнику зони Лісостепу України. Підсумки наукової роботи за 1991-1995 роки (Тези доповідей наукової конференції). Умань, 1996. С. 118-119.
Берговина И. Г. Оценка исходного материала озимого чеснока для создания сортов, обладающих комплексом хозяйственно ценных признаков: автореферат диссертации на соискание ученой степени кандидата сельскохозяйственных наук. Горки, 2012. 21 с
Pooler, M. R. and P. W. Simon. Characterization and classification of isozyme and morphological variation in a diverse collection of garlic clones (англ.). Euphytica 1993. No. 68. P. 121-130.
Берговина И. Г. Оценка сортообразцов озимого чеснока по продуктивности и зимостойкости "Современные технологии сельскохозяйственного производства" Материалы XIII Международной научно-практической конференции : в 2-х т. Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь, Учреждение образования «Гродненский государственный аграрный университет». Гродно, 2010. Т. 1: Агрономия. Экономика. Бухгалтерский учет. С. 19-21.
Корнієнко С.І., Муравйов В.О., Гончаров О.М., Митенко І.М., Вітренко Н.К., Дядченко Л.І. Вирощування часнику озимого. Методичні рекомендації. Харків. 2015. 36 с.
Лещев А. В. Влияние сроков обрезки и величины оставляемой цветочной стрелки на урожайность луковиц и бульбочек чеснока озимого сорта «Юбилейный Грибовский» в Пермском крае. Аграрный вестник Урала, № 11 (65), 2009, С. 63-64.
Сич З. Д. Секрети вирощування часнику: поради початківцям [Електронний ресурс]. Kurkul. 2018. Режим доступу до ресурсу: https://kurkul.com/blog/520-sekreti-viroschuvannya-chasniku-poradi-pochatkivtsyam.
Бондаренко Г. Л., Яковенко К. І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві; За ред. Г. Л Бондаренка і Яковенка К. І. Харків: Основа, 2001. 369 с.
Методика проведення експертизи сортів рослин картоплі та груп овочевих, баштанних, пряно-смакових на придатність до поширення в Україні. - Київ. 2016, 116 с.
Волкодав В. В. Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур (картопля, овочі та баштанні культури). За ред. В. В. Волкодава. К.: 2001. 101 с.
Подольских А. Н. Научные основы селекции риса. Дис. д-ра с.-х. наук. Кзылорда, 2004. 274 с.
Жученко А. А. Экологическая генетика культурных растений. Кишенёв. 1980. 587 с.