БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД ТА ОРГАНОЛЕПТИЧНА ОЦІНКА ПЛОДІВ КЛОНІВ ДЖОНАГОЛДА УКРАЇНСЬКОЇ СЕЛЕКЦІЇ В УМОВАХ ПОДІЛЛЯ
Ключові слова:
спонтанні клони Джонаголда, плоди, споживча зрілість, біохімічний склад, сухі розчинні речовини, органічні кислоти, аскорбінова кислота, цукри, дегустаційна оцінкаАнотація
Представлено результати аналізу біохімічного складу та смакових якостей плодів 20 клонів Джонаголда в умовах Поділля. Дослідженнями протягом 2013-2015 рр. встановлено, що найбільше сухих розчинних речовин (СРР) міститься в плодах клону ДП-9 (13,79±0,52%). Найвищу кількість титрованих кислот накопичують плоди клонів ДП- 2, ДП-3, і ДП-8 (0,50±0,25 - 0,51±0,11%). Яблука усіх спонтанних клонів і вихідного сорту Джонаголд містять малу кількість аскорбінової кислоти - 5,8 - 9,3 мг/100 г сирої маси. Співвідношення цукрів та кислот в яблуках клонів Джонаголда у період знімальної стиглості становило 16,7±3,48 - 24,4±6,13 і характеризувало їх як плоди десертного призначення.Дегустаційна оцінка плодів показала, що яблука клонів ДП-3, ДП-8, ДП-13, ДП-14, ДП-17 і ДП-20 мають відмінний смак та привабливий зовнішній вигляд і можуть бути рекомендовані для вживання у свіжому вигляді.
Посилання
Августин Міка. Якість яблук у Європі/ Августин Міка / Садівництво по-українськи. - 2014. - № 4(4) - С.12.
ГСТУ 01.1-37 - 160:2004. Яблука свіжі середніх і пізніх термінів достигання. Технічні умови. Видання офіційне. - [Чинний від 2005-01-01] - К.: Мінагрополітики України, 2005. 11 с. - (Галузевий стандарт України).
Ермаков А. И. Методы биохимического иследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арасимович, М. И. Смирнова-Иконникова, Г. А. Ярош, Г. А. Луковникова // Изд. 2-е перераб. и доп. - Ленинград: Колос, 1972. - С. 456.
Кондратенко П. В. Методика оцінки якості плодово-ягідної продукції / П. В. Кондратенко, Л. М. Шевчук, Л. М. Левчук - К.: СПД «Житєлев С.І.», 2008. - С. 80.
Кондратенко Т. Є. Практикум з помології / Т. Є. Кондратенко - К.: Друкарська дільниця НВК НАУ, 2000. - С. 114-118.
Кондратенко Т. Є. Яблуня в Україні. Сорти / Т. Є. Кондратенко. - К.: «Світ», 2001. - С. 28.
Кондратенко Т. Є. Сорти яблуні для промислових і аматорських садів України / Т. Є. Кондратенко. - К.: Манускрипт-АСВ, 2010. - С. 400.
Методика проведення експертизи сортів плодово-ягідних, горіхоплідних культур та винограду / Охорона прав на сорти рослин: Офіційній бюлетень. - К.:Алефа, 2005. - № 2. - ч. 2. - С. 170-180.
Омельченко І. К. Культура яблуні в Україні / І. К. Омельченко. - К.: Урожай, 2006. - С. 302.
Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под. ред. Е. Н. Седова, Т. П. Огольцовой. - Орел: ВНИИСПК, 1999. - С. 608.
Сєдов Е. Н. Селекция яблони / Е. Н. Седов, В. В. Жданов, З. А. Седова и др. - М.:Агропромиздат, 1989. - С. 56.
Целуйко Н. А. Определение срока съема плодов семечковых культур / Н. А. Целуйко. - М.: Колос, 1969. - С. 3.
Vliegen-Verschure A. What apple varieties are planted by European fruit growers? / A. Vliegen-Verschure, G. Poldervaart // European Fruitgrowers Magazine. - 2016. - P. 12-14.