БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД ТА ОРГАНОЛЕПТИЧНА ОЦІНКА ПЛОДІВ КЛОНІВ ДЖОНАГОЛДА УКРАЇНСЬКОЇ СЕЛЕКЦІЇ В УМОВАХ ПОДІЛЛЯ

Автор(и)

  • К. П. Тарнавська Подільська дослідна станція Інституту садівництва НААН

Ключові слова:

спонтанні клони Джонаголда, плоди, споживча зрілість, біохімічний склад, сухі розчинні речовини, органічні кислоти, аскорбінова кислота, цукри, дегустаційна оцінка

Анотація

Представлено результати аналізу біохімічного складу та смакових якостей плодів 20 клонів Джонаголда в умовах Поділля. Дослідженнями протягом 2013-2015 рр. встановлено, що найбільше сухих розчинних речовин (СРР) міститься в плодах клону ДП-9 (13,79±0,52%). Найвищу кількість титрованих кислот накопичують плоди клонів ДП- 2, ДП-3, і ДП-8 (0,50±0,25 - 0,51±0,11%). Яблука усіх спонтанних клонів і вихідного сорту Джонаголд містять малу кількість аскорбінової кислоти - 5,8 - 9,3 мг/100 г сирої маси. Співвідношення цукрів та кислот в яблуках клонів Джонаголда у період знімальної стиглості становило 16,7±3,48 - 24,4±6,13 і характеризувало їх як плоди десертного призначення.Дегустаційна оцінка плодів показала, що яблука клонів ДП-3, ДП-8, ДП-13, ДП-14, ДП-17 і ДП-20 мають відмінний смак та привабливий зовнішній вигляд і можуть бути рекомендовані для вживання у свіжому вигляді.

Посилання

Августин Міка. Якість яблук у Європі/ Августин Міка / Садівництво по-українськи. - 2014. - № 4(4) - С.12.

ГСТУ 01.1-37 - 160:2004. Яблука свіжі середніх і пізніх термінів достигання. Технічні умови. Видання офіційне. - [Чинний від 2005-01-01] - К.: Мінагрополітики України, 2005. 11 с. - (Галузевий стандарт України).

Ермаков А. И. Методы биохимического иследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арасимович, М. И. Смирнова-Иконникова, Г. А. Ярош, Г. А. Луковникова // Изд. 2-е перераб. и доп. - Ленинград: Колос, 1972. - С. 456.

Кондратенко П. В. Методика оцінки якості плодово-ягідної продукції / П. В. Кондратенко, Л. М. Шевчук, Л. М. Левчук - К.: СПД «Житєлев С.І.», 2008. - С. 80.

Кондратенко Т. Є. Практикум з помології / Т. Є. Кондратенко - К.: Друкарська дільниця НВК НАУ, 2000. - С. 114-118.

Кондратенко Т. Є. Яблуня в Україні. Сорти / Т. Є. Кондратенко. - К.: «Світ», 2001. - С. 28.

Кондратенко Т. Є. Сорти яблуні для промислових і аматорських садів України / Т. Є. Кондратенко. - К.: Манускрипт-АСВ, 2010. - С. 400.

Методика проведення експертизи сортів плодово-ягідних, горіхоплідних культур та винограду / Охорона прав на сорти рослин: Офіційній бюлетень. - К.:Алефа, 2005. - № 2. - ч. 2. - С. 170-180.

Омельченко І. К. Культура яблуні в Україні / І. К. Омельченко. - К.: Урожай, 2006. - С. 302.

Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под. ред. Е. Н. Седова, Т. П. Огольцовой. - Орел: ВНИИСПК, 1999. - С. 608.

Сєдов Е. Н. Селекция яблони / Е. Н. Седов, В. В. Жданов, З. А. Седова и др. - М.:Агропромиздат, 1989. - С. 56.

Целуйко Н. А. Определение срока съема плодов семечковых культур / Н. А. Целуйко. - М.: Колос, 1969. - С. 3.

Vliegen-Verschure A. What apple varieties are planted by European fruit growers? / A. Vliegen-Verschure, G. Poldervaart // European Fruitgrowers Magazine. - 2016. - P. 12-14.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03