ОЦІНЮВАННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНОГО СТАНУ КОРМОВИХ СУМІШЕЙ У ПРОЦЕСІ ЇХНЬОГО ЗБЕРІГАННЯ

Автор(и)

  • І. Ф. Улянич Уманський національний університет садівництва
  • К. В. Костецька Уманський національний університет садівництва
  • М. І. Голубєв Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

зерно, плодоовочеві компоненти, кормові суміші, мікробіологічний стан, зберігання

Анотація

В статті наведено дані щодо змін мікробіологічного стану розроблених кормових сумішей із зерна фуражного ячменю і кукурудзи та низки плодоовочевих компонентів у різних концентраціях.Робота виконувалась у лабораторіях кафедри технології зберігання і переробки зерна та кафедри мікробіології, біохімії і фізіології рослин Уманського НУС, а також кафедри зберігання і переробки зерна НУХТ. Метою роботи було вивчення змін мікробіологічних показників кормових сумішей в процесі їхнього зберігання.У свіжовиготовлених продуктах і в процесі їхнього зберігання протягом 30 і 60 діб проводили вивчення за такими мікробіологічними показниками: загальна кількість мікробних клітин (МАФАМ, КУО/г); наявність бактерій паратифозної групи (сальмонели); наявність ентеропатогенних штамів кишкової палочки (БГКП, КУО/г), наявність анаеробів.Дослідні зразки зберігали в умовах, прийнятих в практиці комбікормових заводів, при температурі 0 °С і +20 °С, що відповідає зимовому та літньому періоду. Відносна вологість повітря становила 70...80 %. Відзначено, що показники загальної кількості мікробних клітин для всіх зразків кормових екструдованих продуктів не перевищують допустимі норми (не більше 5105 КУО/г).Авторами відмічено, що в процесі зберігання кормових сумішей кількість мезофільних аеробних і факультативно- анаеробних мікроорганізмів збільшується в 15-40 разів, але не перевищують граничних норм для кормів 5105. Також в процесі зберігання збільшується вологість екструдованих сумішей за рахунок сорбції вологи з повітря. Таким чином, розроблені екструдовані кормові суміші в процесі зберігання упродовж двох місяців, не набувають токсичних властивостей, загальна кількість мікробних клітин для всіх зразків не перевищує допустимі норми. Тому вони можуть використовуватися для відгодівлі сільськогосподарських тварин протягом всього терміну зберігання.

Посилання

Kersten J. Principles of Mixed Feed Production / Kersten J., Rohde H.R., Nef E. - London, 2005. - 368 р.

O'Neil P. Bacteria resistant to antibiotics spred concern / P. O'Neil, S. Mcintosh // New Scientist. - 1987, 27Aug. - P.16.

Piddock L. J. V., Wray C. Quinolone resistance in Salmonella spp: veterinary pointers // Lancet. - 1990, 14 Jul. - P. 125.

Hertrampf J. W. Alternative antibacterial performance promoters // Poultry International. - 2001. - №1. - P. 50-55.

Колобов В. Экструдированный горох в комбикормах-стартерах для телят молочного периода / В. Колобов // Молочное и мясное скотоводство. - 1982. - №3. - С. 26-27.

Максимюк Н. Физиология кормления животных: теория питания, прием корма, особенности пищеварения. - СПб.: Лань, 2004. - 256 с.

Остриков А. Н. Производство экструдированных продуктов с белковыми добавками / А. Н. Остриков, О. В. Абрамов, К. В. Платов // Пищевая про- мышленность. - 2003. - № 11. - С. 32-33.

Жушман А. Экструзионная обработка крахмала и крахмалосодержащего сырья / А. Жушман, Е. Контелова, В. Карпов. - М.: ЦНИИТЭИ Пищепром, 1980. - 36 с.

Богатырев А. Термопластическая экструзия: научные основы, технология, оборудование / А. Богатырев, В. Юрьев. - М.: Ступень, 1994. - 200 с.

Все овощи / М. Григоровская, О. Кораблева, В. Гаврилюк, В. Давыдов. - К.: Юнивест Медиа, 2010. - 225 с.

Орлов, А. И. Влияние процесса экструдирования на сохранность витаминов в зерне ячменя и пшеничных отрубях / А. И. Остриков, В.А. Афанасьев // Труды ВНИИКП. - 1983. - Вып. 23. - С. 151-159.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03