МОНІТОРИНГ ЗАБРУДНЕННЯ ВАЖКИМИ МЕТАЛАМИ ЇСТІВНИХ ГРИБІВ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • О. І. Врадій Вінницький національний аграрний університет
  • Б. Д. Міщенко Вінницький національний аграрний університет

Ключові слова:

важкі метали, гриби, концентрація, кадмій, цинк, мідь, свинець, гранично допустимі концентрації, перевищення

Анотація

Досліджено інтенсивність забруднення важкими металами грибів різної кулінарної обробки. Виявлено, що у білих (Boletus edulis) висушених грибах спостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій свинцю, кадмію та цинку у 4,2 рази, 32,1 і 2,8 раза відповідно. У маслюках звичайних (Suillus luteus) маринованих перевищення свинцю було у 1,4 та кадмію 10,8 раза. У рижиках справжніх (Lactarius deliciosus) маринованих спостерігалось перевищення тільки цинку у 3,4 раза. В опеньках справжніх (Armillaria mel^а) маринованих перевищення гранично допустимих концентрацій виявлено за кадмієм у 1,5 раза. У всіх інших досліджуваних грибах перевищень за свинцем, цинком, кадмієм і міддю не виявлено.

Посилання

Фатєєв А.І., Я.В. Пащенко, С.А. Балюка Фоновий вміст мікроелементів у грунтах України. Харків ННЦ «УГА ім. О.М. Соколовського». 117 с.

Дворник А.М. Доза внутреннего облучения населения от пищевой продукции леса. Тез. докл. ІІІ съезда по радиационным исследованиям. 14-17 окт. 1997 г. Москва : Пущино, 1997. С. 283-284.

Некос А.Н., О.О. Рукавичка Особливості накопичення важких металів у системі «гриб - лісова підстилка - ґрунт» (на прикладі Дубровицького району Рівненської області). Людина та довкілля. Проблеми неоекології. 2008. № 1-2. С. 54-61.

Стецюк Ю., Сідлецький Ю. Основи мікології. К. : Четверта хвиля, 2000. 368 с.

Черненькова Т.В. Реакция лесной растительности на промышленное загрязнение. М: Наука, 2002. 191 с.

Ita B.N., Essien J.P., Ebong G.A. Heavy metal levels in fruiting bodies of edible and non-edible mushrooms from the Niger Delta Region of Nigeria J. Agri. Soc. Sci. 2006. Vol. 2. Р. 84-87.

Mushin K., Afyon A., Yagiz D. Minor element and heavy metal contents of wild growing and edible mushrooms from western black sea region of Turkey Fresenius Environmental Bulletin. 2007. Vol. 16. № 11a. Р. 1359-1362.

Булавик И.М. Накопление Cs-137 в пищевой продукции леса. Проблема лесов и лесопльзования в Полесье Украины за ред. Булавик И.М. Житомир, 1996. Вып. 4. С. 31-35.

Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах. Державні гігієнічні правила і норми. № 368. ДР-2013 [Чинний від 2013-05-13]. Київ. 2013. 10 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03