УРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ПЛОДІВ ГРУШІ ЗА ОПТИМІЗАЦІЇ ҐРУНТОВОГО УДОБРЕННЯ ТА ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯ
Ключові слова:
груша, сорт Таврійська, удобрення, позакореневе підживлення, оптимальний рівень, урожайністьАнотація
Розглянуто результати досліджень про зміни показників плодоношення насадження та товарної якості плодів груші сорту Таврійська на вегетативній підщепі айва ВА-29, вирощуваної на чорноземі звичайному в західному регіоні Південного Степу України, залежно від удобрення нормами добрив, розрахованими за результатами агрохімічних аналізів ґрунту для доведення вмісту К2О в кореневмісному шарі до оптимального рівня за наявності в ньому оптимальних рівнів N-NО3і Р2O5 без удобрення. На двох ґрунтових фонах: оптимізованому (з оптимальними рівнями Ы, Р2О5 і К2О) та неоптимізованому (з оптимальними рівнями N і Р2О5 та недостатнім вмістом К2О) проводилось дослідження впливу позакореневого підживлення трьома комплексними удобрювальними препаратами: Реаком плюс (сад-город), Вуксал Мікроплант і Біохелат «Плодово-ягідні культури».На оптимізованому фоні ґрунтового живлення дослідних дерев головними макроелементами (ЫРК) підвищенню їхньої продуктивності найбільше сприяло позакореневе підживлення удобрювальним препаратом Вуксал Мікроплант - урожайність збільшилась на 33,5%, порівняно з її рівнем на неоптимізованому фоні без підживлення. Товарність плодів також була вищою - вихід вищого і першого товарних сортів більший на 6,5%.
Посилання
Рубин С. С. Содержание почвы и удобрение в интенсивных садах. Москва: Колос, 1983. 272 с.
Копытко П. Г. Почвенно-агрохимические основы удобрения плодовых культур (на примере насаждений яблони в УССР) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. с.-г. наук : спец. 06.01.04 - агрохімія. Москва, 1986. 44 с.
Карпенчук Г. К., Копитко П. Г., Бондаренко А. О. Удобрення садів. Київ: Урожай, 1991. 248 с.
Копитко П. Г. Удобрення плодових і ягідних культур: навчальний посібник Київ: Вища школа, 2001. 206 с.
Болотина Н. И., Абрамова Е. А. О методике определения нитрификационной способности почвы. Агрохимия. 1968. №4. С. 136-145.
Egner Н., RiehmH., Domingo W. R.UntersuchgenuberdiechemisheBo denanalysealsGrundlagefurdieBeurteilungdesNährstoffzustandesderBöden. Chemische Extraktionsmethoden zur Phosphorund Kaliumbestimmung. Kungliga Lantbrukshögskolans Annaler. 1960. №26.С. 199-215.
Копитко П. Г., Яковенко Р. В., Петришина І. П. Дослідження з оптимізації мінерального живлення в насадженні груші.Зб. наук. праць УНУС. 2013. №83. С. 101-106.
Яковлев С. П., Прохорова Г. С. Культура груши: состояние и проблемы. Садоводство и виноградарство. 1989. №11. С. 13-17.
Хоменко І. І., Михайлов І. С., Сайко В. І. Груша та айва. Київ: Урожай, 1994. 208 с.
Мельник О. В., Мелехова І. О. Нове в удобренні яблуні та груші. Новини садівництва. 2012. №1. С. 15-18.
Яковенко Р. В., Копитко П. Г. Продуктивність молодих насаджень та якість плодів груші залежно від ґрунтового удобрення й позакореневого підживлення. Вісник УНУС. 2016. №1. С. 42-44.
Яковенко Р. В., Копитко П. Г. Продуктивність груші сорту Основ'янська за позакореневого підживлення на фоні оптимального забезпечення ґрунту макроелементами (ЫРК). Вісник УНУС. 2017. №1. С. 119-121.
Кондратенко П. В., Бублик М. О. Методика проведення польових досліджень з плодовими культурами. Київ: Аграрна наука, 1996. 95 с.
Основи наукових досліджень в агрономії. В. О. Єщенко, П. Г. Копитко, В. П. Опришко, П. В. Костогриз. Вінниця: ПП «ТД «Едельвейс і К»», 2014. 332 с.