ВИХІД СОКУ З ЯБЛУК, ОБРОБЛЕНИХ ІНГІБІТОРОМ ЕТИЛЕНУ ПІСЛЯ ЗБИРАННЯ, ПІД ЧАС ХОЛОДИЛЬНОГО ЗБЕРІГАННЯ
Ключові слова:
яблука, 1-метилциклопропен, зберігання, свіжоотриманий яблучний сікАнотація
Досліджено вихід свіжого соку «фреш» з товарних плодів пізньозимових сортів Айдаред, Голден Делішес,Джонаголд та Ренет Симиренка одразу після збирання й трьох, п'яти та семи місяців холодильного зберігання з додатковою експозицією за температури 20 °С впродовж семи та чотирнадцяти діб.Встановлено, що яблука пізнього строку достигання після збирання забезпечують вихід свіжого соку на рівні 65-70 % з найвищим показником для плодів сорту Джонаголд і найнижчим - Ренет Симиренка. З подовженням тривалості зберігання й експозиції плодів за температури 20 °С вихід соку знижується. Порівняно з показником нещодавно зібраних плодів, вихід соку з оброблених 1-МЦП яблук після семимісячного зберігання на 12-21 % менший (з необроблених - на 24-62 %).Післязбиральна обробка яблук сорту Ренет Симиренка 1-метилциклопропеном забезпечує 49-51 % вихід соку після семимісячного зберігання, а необроблені плоди для виготовлення свіжоотриманого соку «фреш» не придатні за причини відсутності стандартної продукції. Після тижневої експозиції за температури 20 °С вихід соку з необроблених плодів менший на 0,2-3,4 % (з оброблених на 1,0-2,3) відносно показника на момент зняття плодів зі зберігання протягом семи місяців, а після двотижневої експозиції вихід менший відповідно на 8,4-42,5 та 3,8-24,6 %.
Посилання
Horubala A., Plocharski W. World tendencies in technique and technology of juices and drinks / Fruit and vegetable juices and drinks - today and in the XXI century. - 1999. October 20-22. - Р. 111-123.
Романенко І., Фоміна С. Аутентичність сокової продукції: проблеми та шляхи їх вирішення // Стандартизація та сертифікація. - 2009. - № 2. - С. 61-66.
Троян З.А., Юрченко Н.В. Производство и реализация свежеотжатых охлажденных соков // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2008. - № 10. - С. 39-40.
Komthong Р., Katoh Т., IguraN., Shimoda M. Changes in the odours of apple juice during enzymatic browning // Food quality and preference. - 2006. - № 17. - P. 497-504.
Watkins C. B. The use of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on fruits and vegetables // Biotechnology Advances. - 2006. - Vol. 4. - P. 389-409.
Akbudak B., Ozer M.N., Erturk U., Cavusoglu S. Response of 1-methylcyclopropen treated «Granny smith» apple fruit to air and controlled atmosphere storage conditions // Journal of Food Quality, Februari. - 2009. - № 1. Vol. 32. - Р. 18-33.
Методические рекомендации по проведению исследований по вопросам хранения и переработки плодов и ягод. К.: УНИИС, 1980. - 142 с.
Горячова О. Яблучні соки // Харчова і переробна промисловість. - 2007. - № 11. - С. 24-25.