КРУПНІСТЬ НАСІННЯ СОРТОЗРАЗКІВ ЯЧМЕНЮ ЯРОГО КОЛЕКЦІЇ УМАНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ САДІВНИЦТВА
Ключові слова:
ячмінь ярий, насіння, лінійні розміри, фракція, маса 1000 насінинАнотація
У статті наведено розміри насіння п'яти сортозразків ячменю ярого колекції Уманського НУС. Згідно середніх даних за 2015 і 2016 рр., у сорту Командор (стандарт) співвідношення ширини до товщини та до довжини насіння становило 1,4:1:3,6. Товщина насіння була найменшим параметром у всіх аналізованих зразків. Найкрупнішим насінням характеризувався селекційний зразок 17/16, а найдрібнішим - 23/16 і 2/16.У стандарту та селекційних номерів 10/16; 23/16 і 29/16 виділилось три фракції насіння відповідно розмірам решіт: 2,5/20; 2,0/20 і 1,7/20 мм. Насіння зразка 17/16 мало ще одну фракцію 1,2/20 мм, тоді як у зразка 2/16 виявлено лише дві суміжні фракції насіння. Проте у всіх аналізованих номерів найбільша фракція насіння становила понад 86%.Маса 1000 насінин сорту Командор у середньому за два роки становила 44,8 г., у досліджуваних сортозразків - 41,1- 46,9 г. За цим показником сортозразок 2/16 істотно поступався стандарту, а селекційний номер 17/16 істотно перевищував його впродовж обох років досліджень. Суттєвої різниці між показниками сортозразків 10/16, 23/16 і 29/16 і стандарту не спостерігалось.
Посилання
Новак Ж. М., Полянецька І. О., Лень С. Д., Жмуд М. В. Аналіз сортів ячменю ярого, придатних для поширення в Україні у 2016 році. Матеріали IV міжнародної науково-практичної конференції « Актуальні питання сучасної аграрної науки». Умань, 2016. С. 69-71.
Макрушин М. М., Макрушина Є. М., Петерсон Н. В., Мельников М. М. Фізіологія рослин. — Вінниця: Нова книга. 2006. 413 с. 3.Шаповал А. В., Цюк Ю. В., Лутак І. А., Катеринчук І. М. Вплив фракційного складу насіння пшениці озимої на його врожайні властивості. Збірник наукових праць ННЦ "Інститут землеробства НААН". К. Вип. 1-2, 2014. С. 137-141.
Кузнецова Т. Е, Левштанов С. А., Сербин Н. В., Юсупов Р. Р. Посевные качества и урожайные свойства семян озимого ячменя в зависимости от фрак- ций посевного материала. Зерновое хозяйство Росии. 2012. №13. С. 47-52.
Їжик М. К. Сільськогосподарське насіннєзнавство. Формування. Будова та властивості насіння. Харків, 2001. Ч. 1. 104 с.