ЯКІСТЬ ТА ЖИРНОКИСЛОТНИИ СКЛАД ОЛІЇ ГОРІХІВ ФУНДУКА

Автор(и)

  • О. А. Балабак Національний дендрологічний парк «Софіївка» НАН України

Ключові слова:

фундук, горіхи, ядро, олія, сировина, ліпіди, жирні кислоти

Анотація

Стаття присвячена дослідженню якості олії сортів горіхів фундука (Corylus domestica Kosenko et Opalko) та їх жирнокислотного складу.Встановлено, що вміст олії в ядрі горіхів фундука істотно змінювався залежно від сорту. Цей показник був найвищим у ядрі горіхів сортів Грандіозний, Фундук-85 і Урожайний-80, а найменшим у сорту Лозівський урожайний. Показник вмісту олії змінювався залежно від погодних умов років досліджень, проте виявлені відмінності між сортами залишалися.Високий вміст олії в горіхах фундука робить його перспективним джерелом рослинної сировини стосовно потенційної комерційної цінності.Біологічна цінність жирів визначається вмістом ненасичених жирних кислот, а отриманий у нашому досліді показник 16% лінолевої кислоти у суміші фундукових олій свідчить про перспективи використання ядер горіхів фундука за сировину для олійної промисловості взагалі та для поліпшення стабільності ліпосом, отримуваних з рослинних фосфоліпідів.У складі жирних кислот загальних ліпідів усіх вивчених сортів фундука переважали ненасичені жирні кислоти. Підвищений вміст ненасичених жирних кислот свідчить про більш широкі адаптивні можливості. Співвідношення ненасичених і насичених жирних кислот олії фундука становить майже 10, що є найкращим показником серед промислових олій.

Посилання

Воронцов В.В. Технология возделывания фундука в Турции. / В.В. Ворон­ цов, А.К. Каиров, К.И. Хахо. — Краснодар: ККИ, 1979. — С. 28-37.

ГОСТ 30418-96 Масла растительные. Метод определения жирнокислот­ ного состава / ПРИНЯТ Межгосударственным Советом по стандартизации, метрологии и сертификации (Минск, протокол № 10 от 4 октября 1996 г.) : Дата введения 1998-01-01 // Масла растительные. Методы анализа. Сб. ГОСТов. — М.: ИПК Издательство стандартов, 2001. — С. 110-116.

Косенко І. С. Фундук: Прикладна генетика, селекція, технологія розмно­ ження і виробництво / І.С. Косенко, А.І. Опалко, О.А. Опалко. — К.: Наукова думка, 2008. — С. 72-76.

Косенко І.С. Жирнокислотний склад олії горіхів нових сортів фунду­ ка (Corylus domestica Kos. et Opal.) вітчизняної селекції / І.С. Косенко, А.І. Опалко, О.А. Балабак, С.М. Шульга // Охорона біорізноманіття та історико-культурної спадщини у ботанічних садах та дендропарках: тези міжнарод. наук. конф., присвяченої 60-річчю Національного дендрологічного парку "Софіївка" як наукової установи НАН України (6-8 жовтня 2015 р., Умань, НДП «Софіївка» НАН України). — Умань: Візаві, 2015. — 91-92.

Косенко І.С. Новий сорт фундука (Corylus domestica Kos. et Opal.) Софіївський 15 / І.С. Косенко, О.А. Балабак, А.І. Опалко // Інтродукція рос­ лин, збереження та збагачення біорізноманіття в ботанічних садах та ден­ дропарках: матер. міжнарод. наук. конф. присвяч. 80-річчю від дня заснуван. Національного ботсаду ім. М.М. Гришка НАН України (15-17 вересня 2015 р. м. Київ, Національний ботсад ім. М.М. Гришка НАН України). — К.: Фітосоціоцентр, 2015. — С. 124-125.

Косенко І.С. Селекційний матеріал для створення нових сортів фун­ дука (Corylus domestica Kos. et Opal.) з підвищеним вмістом у горіхах ессенціальних фосфоліпідів / І.С. Косенко, А.І. Опалко, С.М. Шульга // Інтродукція рослин, збереження та збагачення біорізноманіття в ботанічних садах та дендропарках: матер. міжнарод. наук. конф. присвяч. 80-річчю від дня заснуван. Національного ботсаду ім. М.М. Гришка НАН України (м. Київ, Національний ботсад ім. М.М. Гришка НАН України, 15-17 вересня 2015 р.). — К.: Фітосоціоцентр, 2015. — С. 127-129.

Alasalvar C. Compositional characteristics and health effects of hazelnut (Corylus avellana L.): An overview / Cesarettin Alasalvar, Fereidoon Shahidi, Joana S. Amaral and Beatriz P.P. Oliveira // Tree nuts: Composition, phytochemicals, and health effects / [Eds.: Cesarettin Alasalvar and Fereidoon Shahidi]. — Boca Raton: CRC Press, 2009. — Р. 185-214.

Alasalvar C. Effects of roasting on oil and fatty acid composition of Turkish hazelnut varieties (Corylus avellana L.) / Cesarettin Alasalvar, Ebru Pelvan and Bahar Topal // International journal of food sciences and nutrition. — 2010. — Vol. 61, № 6. — P. 630-642.

Fatty Acids (Free) in Crude and Refined Oils Titration Method First Action 1940 Final Action // AOAC Official Method 940.28. / Official Methods of Analysis. — Maryland: Association of Official Analytical Chemist, 2000. — Ch. 41.1.21. — Р. 13. [Electronic Resource]. — Retrieved from URL: file:///C:/ Users/admin/Downloads/AOAC-Official-Method-940.28-Fatty-Acids-(Free)-in- Crude-and-Refined-Oils.pdf (Accessed 2 December 2015).

Rezaei F. Evaluation of fatty acid content and nutritional properties of selected native and imported hazelnut (Corylus avellana L.) varieties grown in Iran / Fatemeh Rezaei, Davood Bakhshi, Reza Fotouhi Ghazvini et al. // Journal of applied botany and food quality. — 2014. — Vol. 87. — P. 104-107.

Xu Y.X. Hybrid hazelnut oil characteristics and its potential oleochemical application / Y.X. Xu, M.A. Hanna and S.J. Josiah // Industrial Crops and Products. — 2007. — Vol. 26. — Р. 69-76.

Yildiz-Turp G. Partial substitution of beef fat with hazelnut oil in emulsion type sausages: Effects on chemical, physical and sensorial quality / Gulen Yildiz- Turp and Meltem Serdaroglu // Journal of food technology. — 2012. — Vol. 10, № 2. — P. 32-38.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03