АДАПТИВНА МІНЛИВІСТЬ ГІБРИДІВ ПОМІДОРА У ПРАВОБЕРЕЖНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Яценко, Н. В.; Яценко, В. В.; Фещенко, В. В.; Чубко, О. П.; Невлад, В. І.; Остапчук, В. В. (Вісник Уманського національного університету, 2024)
Метою передбачалося дослідити прояв адаптивної мінливості гібридів помідора в умовах Лісостепу України. Упродовж 2013–2023 рр. у польових умовах (м. Умань, 48°46′N, 30°14′E) досліджено шість раніше поширених, а нині перспективних гібридів помідора в зоні Лісостепу Княжич F1 (st)*, Силует F1, Emrero F1, Bostina F1, Мерліс F1, Brightina F1. Аналіз одержаних даних проведено загальноприйнятими методами польових і статистичних досліджень. Під час проведення досліджень вивчено кількість квіток, ступінь їх зав’язування і відповідно кількість плодів на рослині, середню масу товарного плоду, динаміку формування врожаю та параметри адаптивності за вище вказаними ознаками. У результаті одержаних даних визначено перспективні гібриди з метою отримання високого врожаю для споживання в свіжому вигляді та дешевої сировини для переробної промисловості у Лісостепу України. Виявлено, що даній кліматичній зоні найкраще відповідають гібриди Силует F1, Bostina F1 і Brightina F1 з середньою врожайністю 49,7, 48,9 і 49,8 т/га відповідно до гібриду та великою масою плоду – 97–114 г. У результаті досліджень процесів карпогенезу виявлено, що чим менша кількість квіток утворюється – тим більша ступінь їх зав’язування й середня маса плоду. Найбільша частка зав’язування плодів відзначено в гібриду Bostina F1 – 89%, в інших – 72–82%. Вивчення ступеня варіювання ознак показало середню варіацію кількості квіток, CV = 14% та слабку кількості плодів, CV = 8%. Проведені дослідження засвідчили, що плоди помідора з найбільшою масою (від 107 до 128 г) утворювалися у 2013, 2014, 2021 і 2023 рр. – з оптимальним зволоженням, а мінімальної маси плоди – у 2015, 2016, 2019 і 2022 рр. – 74–82 г. У середньому істотно більшу масу плоду від стандарту формували гібриди Силует F1, Bostina F1, Brightina F1, також відзначено два гібриди, які утворювали стабільно великі за масою плоди – Силует F1, і Bostina F1. У середньому за період досліджень всі дослідні варіанти достовірно переважали стандарт. Генетико-статистичний аналіз ознаки «урожайність» показав, що гібриди Силует F1, Emrero F1, Bostina F1, і Brightina F1 були стабільними, а гібриди Силует F1, Bostina F1, Мерліс F1, Brightina F1 адаптивними. Виявлено низьке співвідношення генетичної й екологічної варіації ознак CVG/CVA = 0,36–0,37, що вказує на те, що, біологічний потенціал гібридів помідора реалізується неповністю.