УТОЧНЕННЯ БІОЛОГІЧНИХ (ТРОФІЧНИХ) ОСОБЛИВОСТЕЙ ДЕЯКИХ ЧЛЕНИСТОНОГИХ В УМОВАХ ЗМІН КЛІМАТУ - Мостов'як, С.М.; Мостов'як, І.І.; Воєвода, Л.І.; Фоменко, О.О. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Впродовж тривалого часу (від 2005 р.) нами проводилася низка досліджень видового складу ентомокомплексів, що заселяють різні біоценози, в т.ч. і штучно створені. Під дією змін в параметрах навколишнього середовища формування і різноманітність ентомокомплексів дуже варіює. Ми досліджували ентомофауну зернових культур таягідників. Дослідження проводилися на досить широкому географічному просторі Лісостепової зони.Залежно від змін у екологічних умов (температур, відносної вологості) біологічні особливості членистоногих значно варіювали. На території сучасного Уманського району кліматичні показники змінилися у бік зростання температури і зниження вологості. Крім того кількість опадів по місяцях дуже варіює. Це вносить свої корективи у життєдіяльність членистоногих і їх кормової бази - рослин. З'явилися нові види членистоногих, зокрема павуків, що не були притаманні цій зоні.