РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ СТВОРЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ПАРКІВ ХХ СТОЛІТТЯ ЗВЕНИГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ТА М. ВАТУТІНЕ - Коджебаш, А. В.; Коджебаш, А. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У роботі розглянуто історичні аспекти створення таких парків як дендрологічний парк м. Звенигородка (парк ім. Шевченка), міський парк м. Ватутіне та парк села Шевченкове. Серед даних об’єктів найстарішим є парк у селі Шевченкове, створення якого датується 1929 роком. У 2016 році був розроблений проект реконструкції його частини. У м. Ватутіне парк був створений у післявоєнні роки, тоді коли будувалося місто. Його оголошено об'єктом ПЗФ рішенням Черкаської обласної ради від 27.06.72 р. З часів створення парк зазнав деяких змін. Так, під час його створення у вхідній частині був збудований та функціонував фонтан, нині він засипаний ґрунтом та виконує функцію клумби. Також до нашого часу не збереглася альтанка, що знаходилась неподалік від водойми тощо. Наймолодшим серед цих парків є дендрологічний, що закладений до 150-річчя від Дня народження Т. Г. Шевченка, через це, інколи парк називають парком ім. Т.Г. Шевченка.У створенні парку були задіяні 11 лісгоспів Черкащини. Золотоніський лісгосп виготовив 150 корзин з лози, а в інших лісгоспах викопали з землею без порушення кореневої системи по 15 дубків висотою від 1,5 до 2 метрів. Планувалося побудувати на його території зелений театр, по секторних та сегментних доріжках встановити столики та лави. Проте, дані задуми залишилися не здійсненими. Нині у парку практично відсутні малі архітектурні форми. Лише при вході встановлена стела з мозаїкою та 2 лавки, а всередині парку донедавна був зріз дерева, що виконував роль столику. У парку відсутні доріжки з твердим покриттям, є лише ґрунтові.