АЛЕЛОПАТИЧНА АКТИВНІСТЬ ВИДІЛЕНЬ РОСЛИННОЇ МАСИ ВИДУ ЗМІЄГОЛОВНИК МОЛДАВСЬКИЙ (DRACOCEPHALUM MOLDAVICUM L.) - Гнатюк, Н.О.; Щетина, С.В.; Щетина, М.А.; Слободяник, Г.Я. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена вивченню динаміки алелопатичної активності виділень (водорозчинних, спирторозчинних і летких) із вегетативних та генеративних органів рослин виду Dracocephalum moldavicum L. Алелопатичний вплив водорозчинних і спирторозчинних екстрактів мав виключно фітотоксичну активність на обраних тест об’єктах незалежно від умов вирощування та органів рослин, за виключенням екстрактів із листків змієголовнику в умовах м. Умані на початку вегетації та у фазі бутонізації. Цікавий результат зазначено також стосовно летких виділень змієголовника молдавського, які виявилися найактивнішими по відношенню до акцептора. Серед тест-об’єктів чутливими до інґібіторної дії водорозчинних виділень виявилися корені крес-салату. Достатньо високу фітотоксичність проявляли екстракти листків і суцвіть.