МІНЕРАЛІЗАЦІЯ ВОД РІЧКИ МЕРТВОВІД ЯК ПОКАЗНИК ПРИДАТНОСТІ ДЛЯ ЦІЛЬОВОГО ВИКОРИСТАННЯ - Чугай, А.В.; Наконечна, Ю.О.; Ремешевська, І.В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У роботі представлено результати польових і лабораторних досліджень гідрохімічного режиму вод басейну р. Мертвовід.Показники мінералізації вод річки у 2 – 4 рази перевищують середні рівні мінералізації вод р. Південний Буг. Вказані фактори спричиняють гостру проблему питного водопостачання населення північно-східної частини Миколаївської області. У даній місцевості відсутні достатні запаси поверхневих і підземних вод. Проаналізовано сольовий склад вод р.Мертвовід, а також виконано оцінку придатності вод для цілей зрошення. Отримано, що мінеральний склад вод залежить від геохімічного фону скельних порід річкової долини, ґрунтів, швидкості течії, локальних обсягів випаровування. При загальній маловодності р. Мертвовід та її приток значний вплив на збільшення мінералізації вод мають поверхневий стік. За рівнем мінералізації води р. Мертвовід не є придатними для питних цілей. Можливе їх обережне використання для зрошення з урахуванням можливості засолення ґрунтів.