ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ВИДОВОГО СКЛАДУ ТРАВ’ЯНОЇ РОСЛИННОСТІ У БІЛОГРУДІВСЬКОМУ ЛІСІ - Шлапак, В. П.; Адаменко, С. А.; Парубок, М. І.; Козаченко, І. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Розглянуто питання особливостей формування трав’яної рослинності в умовах лісового середовища. Проаналізовано роль окремих факторів довкілля на життєдіяльність надґрунтового рослинного покриву (трав’яного). З’ясовано значення лісової трав’яної рослинності у процесах відновлення лісів. Встановлено напрями сукцесійних змін трав’яного компонента лісостану у залежності від віку деревостану. Зроблено систематичний аналіз трав’яного покриву природних та штучних насаджень Білогрудівського лісу. Встановлено видовий склад степової та прибережної рослинності, яка проникла у лісовий масив.У Білогрудівському лісі виявлено 107 таксонів трав’яної рослинності, які належать до 80 родів та 34 родин. Із загальної кількості трав’яної рослинності виявлена у кількості 87 видів-індикаторів лісу та 10 видів представників степової рослинності і 10 видів відносяться до прибережної рослинності, яка проникла у насадження з навколишніх земель сільськогосподарського призначення, луків та берегів річок і струмків. Рослинний покрив лісової дачі відзначається великою кількістю різноманітних фітоценозів, кожен з яких займає певну територію розселення, яка формує їх місцезростання з проективним покриттям від 10 до 70 і більше %. Найбільш представлені родини Айстрових (Asteraceae), яка об’єднує 11 родів і 16 видів, що складає 14,95 % від загальної кількості рослин; Глухокропивових (Lamiaceae). До її складу увійшло 9 родів та 11 видів. Дольова участь видового складу родини складає 10,27 %; Тонконогових (Poaceae) включає 8 родів до яких входять 12 видів або 11,21 %. Окремі родини представлені 4 і 3 родами, а у переважній більшості родин зустрічається по одному роду та виду.