ВПЛИВ КЛІМАТИЧНИХ ФАКТОРІВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВАПНУВАННЯ ДЕРНОВО- ПІДЗОЛИСТОГО ЗВЯЗНОПІЩАНОГО ГРУНТУ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ - Польовий, В.М.; Ювчик, Н.; Гнатів, П. С.; Іванюк, В.Я.; Лагуш, Н.І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Cтаттю присвячено дослідженню впливу кліматичних факторів на динаміку кислотності дерново-підзолистого грунту та продуктивність сівозміни за різних норм доломітового борошна СаМg(СО3)2 і вапна (СаСО3) у зв’язку зі змінами клімату в Західному Поліссі України. Результати дослідження показали, що внесення 1,5 норми за гідролітичною кислотністю доломітного борошна на фоні мінеральних добрив N112Р82К105 знижує кислотність уже після другого року застосування до 6,03 одиниці рНKCl і зберігалася в такому значенні впродовж двох ротацій сівозміни.За внесення 1,0 ГК норми доломітового борошна такий ефект спостерігали лише на п’ятий рік після застосування і тривалість післядії була коротшою. Застосування 1,0 ГК норми вапняного борошна було менш ефективним порівняно з ідентичною нормою доломітового. Ефективність доломітового борошна підвищується за помірного одночасного потепління та зволоження клімату. Проте кореляція між кліматичними показниками є середньою і негативною (r = –0,50) упродовж 8-річної ротації сівозміни за період 2011‒2019 років.Середня продуктивність сівозміни за дві ротації (2011‒2019 рр.) значно залежала (r = 0,97) від середнього за ці роки показника рНKCl.